Reaktiválás – Generációkon átívelő közreműködések

2017.11.08. 17:44, rerecorder

img_7641.jpg

A Bermuda zenekar Képeslapok című, legújabb szerzeményében feltűnik a magyar nyelvű gyerekdalok királynője, Halász Judit, aki évtizedekkel ezelőtt maga mögött hagyta a hagyományos popzene világát. Meglepő, generációkon átívelő közreműködések? Itt egy csokornyi belőlük!

Fura feat.-ek

A generációs szakadék leglátványosabb popzenei áthidalása, amikor két teljesen eltérő kulturális közegből érkező előadó áll össze egy dal erejéig. Ezekben az esetekben már maga a különbözőség izgalmassá, érdekessé teheti a dalt, ahogyan történt az Marc Almond és Gene Pitney találkozásakor a Something’s Gotten Hold Of My Heartban. Az 1967-ben Pitney által is már feldolgozásként sikerre vitt számot Almond eredetileg szólóban rögzítette 1988-as nagylemezére, de az átdolgozást hallva Pitney felajánlotta az egykori Soft Cell-énekesnek a közreműködését és így tető alá hoztak egy igazán váratlan No. 1 slágert.

psb_dusty.jpgEnnél is komolyabb és hosszabban tartó hatása volt a Pet Shop Boys és Dusty Springfield egy évvel korábbi kollaborációjának. A What Have I Done To Deserve This?-hez Neil Tennant frontember megkereste a szinte elfeledett énekesnőt és a toplistás dal visszahelyezte a rivaldafénybe a hatvanas évek egyik nagy souldíváját. Tennant és PSB-s párja, Chris Lowe pedig olyan jó segítőtársnak bizonyultak, hogy Springfield comeback LP-jét, az 1990-es Reputationt is ők rakták össze – jobb és slágeresebb részében. A Pet Shop Boys aztán 1989-ben egy másik régi sztárt, Liza Minnellit is reaktivált.

Persze olyan is előfordul, hogy nem újra- hanem lényegében beindít egy karriert fiatalokkal való közösködés. Ez történt a blues-zenész R.L. Burnside esetében, aki évtizedekig viszonylag a radar alatt mozgott, ám amikor Jon Spencer 1995-ben felfigyelt rá, akkor nemcsak közös turnéra indult vele, de Blues Explosion nevű zenekarával egy év múlva még lemezt (A Ass Pocket Of Whiskey) is készített az akkor már majdnem hetvenéves gitáros-énekesnek, aki ezzel komolyan befutott.

Mindez persze csak a jéghegy csúcsa, bőven akad még említésre méltó hasonló kollab. A kilencvenes évek elején Little Richard a Living Colour Elvis Is Dead című slágerében szövegelt, 2010-ben Robert Smith a Crystal Castles Not In Love című számában énekelt hamisítatlan cure-os hangvételben, Elton John pedig 15 éve a Blue nevű viszonylag sikeres fiúzenekarnak segített be saját klasszikusa, a Sorry Seems To Be The Hardest Word feldolgozásába. A Blue egyébként ugyanezt eljátszotta Stevie Wonderrel is, annak Signed, Sealed, Delivered I’m Yours című dalával. Mostanában a Kanye West-Paul McCartney volt a generációkon átívelő meghökkentő párosítás, igaz Macca már Michael Jacksonnal közös 83-as duettjeikor is másik érát képviselt.

bing-crosby-1024.jpg

A minden idők legmeglepőbb, sőt talán inkább legfurább duettje cím azonban David Bowie és Bing Crosby közös előadását illeti. Őket nem az egymás iránti rajongás vitte az együttműködés felé (Bowie anyukájának akart kedveskedni, Crosby talán a gyerekeinek), de ettől függetlenül az 1977-ben felvett, 1982-ben megjelent Peace On Earth/Little Drummer Boy hatalmas siker és igazi karácsonyi klasszikus lett.


HALÁSZ JUDITTAL MÁR KÉSZÍTETTÜNK INTERJÚT, FELTÁRTA KEDVENC ZENÉIT ÉS INSPIRÁCIÓIT.


Magyar km.-ek

A Bermuda Halász Judittal közös dala azért is érdekes, mert itthon mintha az idősebb generáció felől erősebb lenne az elzárkózás a fiatalok irányába. Persze azért akadnak kivételek. A legizgalmasabb együttműködésnek mindenképpen Kovács Kati és a The Qualitons közös fellépései számítanak, amelyek perfekt egymásra találások voltak és új, fiatal közönséghez juttatták el az énekesnőt (sőt, talán fordítva, a zenekarra nézve is igaz lehet ez).

kovacskati_qualitons1_web.jpg

Hasonló ihletéssel született alkalmi projekt volt Galla Miklós színpadra lépése a Mocsok1Kölykök zenekarral, amikor is a humorista hosszú idő után újra koncertet adott régi GM49-es dalokkal. Szintén főleg koncertekre szorítkozott Presser Gábor és Rúzsa Magdi párosa, ők két évvel ezelőtt Angyal Mellettem címmel indultak közös országos turnéra. Mondjuk a tehetségkutatók világát érdemes külön kezelni, az itthon túlságosan is meghatározó műsorokban rendre előfordul ilyen alkalmi közös produkció. Ezeken túl érdemes még megemlíteni Cseh Tamás és a Republic Levélváltás című, egymás dalait előadó albumát, illetve a zenekar énekesének, Cipőnek Koncz Zsuzsával énekelt számait. Az eltérő korszakok keresztezésére hazai példa még a Rapülők Somló Tamással feldobott LGT-feldolgozása, a Nem adom fel is.

Csada Gergely
Bermuda-fotó: Székelyhidi Márk

és a friss Bermuda-Halász Judit közös dal és világutazós klipje: 

https://recorder.blog.hu/2017/11/08/reaktivalas_generaciokon_ativelo_kozremukodesek
Reaktiválás – Generációkon átívelő közreműködések
süti beállítások módosítása