Randy Newman dalban gyalázza Trump farkát, Lana Del Rey interjúban az elnököt

2017.07.21. 18:28, corecorder

trump.jpg

Donald Trump elnöksége habár alig több mint fél éve tart, már több előadót és zenekart ihletett meg, mint Obama nyolc éve összesen, de talán az sem túlzás, ha minden idők zeneileg egyik legnagyobb hatású közéleti-politikai személyiségének nevezzük. Nem csoda, hiszen a héten két újabb hozzá köthető zenei esemény is történt: a ma új lemezzel jelentkező Lana Del Rey egy friss interjúban hosszan beszélt Trump Amerikájáról, az Oscar-díjas zeneszerző énekes-zenész-dalszövegíró Randy Newman pedig egyenesen az elnök farkáról írt dalt.

Mi Trump beiktatásáról aktuális politika és zene témájú cikkel emlékeztünk meg, de azóta is folyamatosan volt miről írni – például amikor Snoop Dogg klipjében fegyvert emelt az elnökre, máskor a Puscifer vagy épp a Dope írt róla dalt, és akkor még nem is beszéltünk a Bruce Springsteen-, Death Cab For Cutie- vagy épp Franz Ferdinand-szerzeményekről. Lana Del Rey eddig nem foglalkozott ezzel a témával, azonban friss pitchforkos interjújában már ő is sokkal aktívabb politikailag – mindehhez ma megjelent új albuma, a Lust For Life az apropó.

lana_del_rey_usa_flag.jpgLana Del Rey hosszasan kifejtette aggodalmait aziránt, hogy Trump vezetésével milyen irányba tart az ország, valamint bevallotta, hogy vizuáljait is lecserélte a beiktatás óta. A hozzá köthető amerikai zászlós-nosztalgiázós romantika fenntartása ugyanis „egészen kényelmetlen” lett számára – főleg idegen országokban: míg 2013-ban még semmi problémája nem volt azzal, hogy a Born To Die közben a kivetítőkön is amerikai zászló szerepeljen, mára ez már furcsának érződne.

Az énekesnő később behatóbban is mesél aggodalmairól és a Lust For Life készítéséről: „nem gondoltuk, hogy a stúdióban is minden nap arról beszélünk majd, hogy mi történik. Sosem volt így előtte, de a választás minden napján új szörnyűségre keltünk fel. Észak-Korea a nyugati part irányába állította a rakétáit. A When The World Was At War We Kept Dancinggel kérdés elé állítottam magamat: lehet, hogy ezzel vége egy kornak? Mint Róma bukása?”

Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy Donald Trump beiktatásával a nők jogai is jobban a háttérbe szorultak, így új albumán a korábbiaknál kiemeltebben kezeli ezt a témát. „Amikor korábban megkérdezték, hogy feminista vagyok-e, azt mondtam, hogy nem igazán érzek diszkriminációt nőként, úgy éreztem, minden rendben van. Ugyanúgy szerepeltem headlinerként különböző show-knál, mint mondjuk a The Weeknd, rengeteg nő van az életemben, szeretem és támogatom őket.” Majd folytatta korábbi álláspontjának kifejtését: „úgy voltam vele, miért nem a zenéről beszélünk inkább? A nőkért a saját történetem elmondásával tettem a legtöbbet, és ez minden, amit bárki tehet” – úgy látszik, ez változott meg mostanra.


RANDY NEWMAN MUNKÁSSÁGÁT A HETVENES ÉVEK DALSZERZŐ-ELŐADÓIVAL FOGLALKOZÓ CIKKBEN VETTÜK ÁT.

Azonban nem ez az egyetlen zenei Trump-hír a héten, hiszen Randy Newman, a Szörny Rt., az Egy bogár élete, a Toy Story és tucatnyi egyéb Disney-mese filmzeneszerzője kilenc év után ugyanis új albummal jelentkezik, a mesék helyett most korai, hetvenes évek eleji hangvételéhez hasonlóan, szatirikus-politikus irányba fordul. Az aktuális világpolitika úgy látszik, őt is kiakasztotta – új lemezén szerepelni fog egy dal a póló nélküli Putyinról, azonban kiderült, hogy van egy ennél is érdekesebb új szerzemény, egyenesen Donald Trump péniszéről. Csak részletet kaptunk a dalszövegéből: „A faszom nagyobb, mint a tiéd // Nem kérkedés, ha igaz // A faszom nagyobb, mint a tiéd // Be is tudom bizonyítani // Itt is van! Itt a faszom // Nem gyönyörű látvány? // Szaladj a faluba, városba, vidékre // Mondd el mit láttál itt ma este.”

A Donald Trumpról szóló szám kivételével minden új Randy Newman-dal szerepelni fog az augusztus negyedikére ígért Dark Matter című új lemezen. A dalszerző szerint a Trump-dalnak „túl vulgáris a nyelvezete, túl könnyű volt” – mi azért reméljük, egyszer előkerül az is.


Randy Newman Putyin-dala:

 

ez pedig Lana Del Rey új albuma: 

https://recorder.blog.hu/2017/07/21/randy_newman_dalban_gyalazza_trump_farkat_lana_del_rey_interjuban_az_elnokot
Randy Newman dalban gyalázza Trump farkát, Lana Del Rey interjúban az elnököt
süti beállítások módosítása