Zenerajongók, lehet nagyon örülni: ingyenes Mekons-koncert Budapesten!

2017.06.21. 11:07, rerecorder

mekons.jpg

Emberek, Mekons-koncert Budapesten, ráadásul ingyenes! A hetvenes évek végén Angliában, Leeds-ben alakult Mekons a punk egyik legvirgoncabb zenekara volt, aztán a nyolcvanas évek közepén beépítették zenéjükbe az angol folk és az amerikai country hagyományait, cowpunkos, alternatív country-s lemezeik (Fear & Whiskey - 1985, The Mekons Rock And Roll - 1989) az évtized legjobbjai közé tartoznak. Most a Budapesten székelő Tiny Global Productions lemezkiadóhoz szerződött a zenekar és a lemezcégnek köszönhetően ingyenes koncertet ad július 23-án, vasárnap az ELLÁTÓházban.

Mekons

Helyszín: ELLÁTÓház

Kezdés: július 23., 8:00

Belépő: nincs, ingyenes!

Facebook-eseményoldal


A Mekons a Fast Product független minicégnél adta ki első két kislemezét (itt jelent meg a Human League és a Gang Of Four első kislemeze is), a Never Been In A Riot című korai daluk az egyik legjobb punkszám, a Clash-féle White Rioton élcelődött. Két new wave-es, punkos album után aztán a frontember Jon Langford megalapította a The Three Johns nevű posztpunk, indierock-zenekart, de az 1984-es bányászsztrájk idején a Mekons újra aktivizálta magát, igaz meglehetősen újszerű zenével. 1985-ben kijött Fear & Whiskey című albumuk a punk esztétikájával készült, de a rajta hallható dalokat inkább az angol folk határozta meg, amihez dubos, rockabillys elemeket pakoltak. Az alternatív country egyik alaplemeze lett, amit a Pitchfork is beválasztott a nyolcvanas évek legjobb albumai közé, akárcsak 1989-es The Mekons Rock And Roll című lemezüket, amin már az amerikai country is komoly hatás volt. 

A zenekar a kilencvenes és a kétezres években is aktív maradt, a frontember, Jon Langford (aki szólóban már járt nálunk) festőként is ismert, dolgozott a Waco Brothers altcountry-zenekarral is. Idén pedig az eredeti felállású Mekons-t is összehozta. Budapestre a Tiny Global Productions kiadó hozza őket, az angolok és amerikaiak által működtetett lemezcég Budapesten székel és a Blue Orchids (amely már szintén fellépett Budapesten) és a Nightingales (akiket már szintén elhozott Pestre a kiadó) mellett idén a szintén obskúrus nyolcvanas évekbeli Band Of Holy Joy új kiadványáért is felelős, sőt további, igazán izgalmas kiadványok is várhatók tőlük. 

Az ingyenes Mekons-koncert azonban tényleg nagyon nagy szó, a poptörténet egyik fontos formálója még soha nem lépett fel Magyarországon.


a Mekons zseniális punkdala, az 1978-as Never Been In A Riot


a hibátlan 1985-ös album: 


és a szintén kimagasló The Mekons Rock And Roll 1989-ből: 

Címkék: koncert mekons
https://recorder.blog.hu/2017/06/21/zenerajongok_lehet_nagyon_orulni_ingyenes_mekons-koncert_budapesten
Zenerajongók, lehet nagyon örülni: ingyenes Mekons-koncert Budapesten!
süti beállítások módosítása