„Életem leghátborzongatóbb koncertflesse volt hatezer embernek játszani” – Mörk-interjú

2017.06.14. 20:00, rerecorder

mork_1.jpg

Ugyan alig ért véget a Nagy-Szín-Pad!, ahol a Mörk döntős volt és különdíjas lett, azaz utazhat jövőre megmutatni magát az Eurosonic showcase-fesztiválon, de közben máris megmutatta magát néhány európai koncerten, közte a SeaZone nevű lengyel showcase-en és az Elbjazz Festivalon, ahol hatezer ember szórakozott műsorukra.

Mik a Nagy-Szín-Pad! legnagyobb tapasztalatai a zenekar számára?

Zentai Márk, énekes: A legfontosabb tapasztalat talán az, hogy a verseny alatt többször is kiderülhetett mennyire támogatóak azok az emberek, akik szeretnek minket és hallgatják a zenénket. Már az elődöntőn is fantasztikus közönségnek játszhattunk az Akvárium kis termében, akik nyitottak voltak és nem csak énekelték velünk a dalainkat, de jöttek velünk az elborulásokba is. Aztán a "kampány" alatt nagyon meglepődtünk milyen sokan szavaztak ránk, sokszor baromi kreatív és vicces, néha full kretén képekkel az Instagramon. Szintén meglepő volt hány ember ajánlott minket a baráti körének is, akik aztán szintén szavaztak ránk és még fontosabb: belehallgattak a zenénkbe. Aztán végül legkedvesebb gesztusként baromi jól fogadta a döntő közönsége azt a tényt, hogy nem énekelhettem (hangszál és gégegyulladás miatt, orvosi tanácsra - a szerk.), mégis csapatként felálltunk a színpadra és improvizációval megpróbáltuk kihozni a maximumot ebből a helyzetből is. Itt is jöttek velünk az emberek, nyitottan, kíváncsian és empatikusan. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk ezután, sokan meghatódtak és mint ahogy mi is, és én is intenzív érzéseket éltek át az alatt a 15-20 perc alatt. Nyilván nem drámát akartunk csinálni a dologból, de annak nagyon örülök, hogy a zenélés, a zenekari élet emberi része ennyire az előtérbe került ennek a véletlennek köszönhetően, és hogy ennyire nagy támogatásra, megértésre, lelkesedésre találtunk cserébe!  

mork_3.jpg


Hogyan jutottak el a mostani külföldi fellépésekre?
Németországban igen nagy közönség előtt játszottatok egy jazzfesztiválon, hogyan fogadtak benneteket?

Márk: Ezeket a fellépéseket leginkább menedzserünknek, Pécsi-Szabó Dénesnek köszönhetjük, aki nagyon hatékonyan valósítja meg a zenekar kollektív vágyálmait. Az egyik ilyen vágy, hogy játszhassunk külföldi közönségeknek is. Az egész tavaly szeptemberben indult, amikor a zenekar meghívást kapott a hamburgi Reeperbahn Festivalra, ami egy nagyon különleges lehetőség és óriási élmény volt. A szintén hamburgi Elbjazz Festival szervezői is ott hallottak minket és meghívtak. Azt nem tudom, hogy intézte el Dénes, hogy a nagyszínpadon játszhattunk, de baromi hálás vagyok neki, mert életem leghátborzongatóbb koncertflesse volt 6000 embernek játszani szülőhazámban! (nevet) Előtte játszottunk egy klubkoncertet a lengyel Poznanban és egy szobakoncertet a cseh Liberecben. És ez a legkirályabb, hogy egyik nap harminc embernek játszunk egy intim szobakoncertet, ahol teljesen más dinamikákat és emberi interakciókat élhetünk meg, mint egy közepes méretű klubkoncerten. Aztán két napra rá egy hatalmas nagyszínpadon, ahol függetlenül attól, hogy nem ismer minket senki, figyelemmel, átéléssel, nyitottsággal partiznak ránk az emberek és kis betanítás után éneklik a dalainkat! Minden esetre folytatjuk ezt az utat és szobakoncertek, klubkoncertek mellett showcase fesztiválokra is megpróbálunk eljutni, hogy szakmai fülek is találkozzanak a zenénkkel, ez nagyon fontos. Nemrég jöttünk haza a lengyel Szopotból, ahol egy Seazone nevű showcase-en bizonyíthattunk. Jövő januárban a Nagy-szín-pad! különdíjaként pedig ott lehetünk a holland Eurosonic-on, ami talán Európa legfontosabb ilyen jellegű eseménye. Már konkrétan most várjuk!

 

mork_2.jpg


Hogyan látjátok, az utóbbi egy-két év régióra szabott kezdeményezései, élen a BuSH fesztivállal, hozhatnak eredményt? 

Márk: Biztos vagyok benne! Nagyon fontos, hogy a régió zenekarai és szakemberei találkozzanak egymással. Baromi jó dolgok tudnak így kialakulni, nemcsak piaci, de emberi és kreatív szinteken is! Nagyon remélem például, hogy hamar elterjed az elképesztően sokszínű budapesti zenei élet híre a világban, mert kulturális szempontból ezért is érdemes Magyarországra látogatni, nem csak a Szigetért vagy más nagy fesztiválokért! Persze kiemelhetném a veszprémi Utcazene Fesztivált vagy a Művészetek Völgyét is. De írhatnék sok világszínvonalú könnyűzenei és jazz formációról, elképesztően sok tehetséges zenészről. Ezek a dolgok szerintem nagyon értékesek és különlegesek és joggal kap az itthoni zenei élet egyre nagyobb figyelmet külföldi bookerektől, promóterektől! A BuSH különösen fontos szerepet tölt be ebben a misszióban, ezért örülnénk, ha mi is ott lehetnénk. 


Működhet a közép-kelet-európai "zenekarcsere"? Betörhet komolyan egy magyar együttes mondjuk a lengyel piacra?

Márk: Mi úgy hisszük igen, legalábbis próbálkozunk vele.


A zenekar nyári koncertnaptára sűrű, de mik a távolabbi céljaitok, terveitek az év második felére?

Márk: Nemrég felvettünk három új dalt a SuperSize Recordings stúdiójában. Ezzel egy újabb álmunk vált valóra, hiszen négyen, egy légtérben, egyszerre rögzítettük a dalokat, amitől nagyon jó húzásuk lett és sokkal életszagúbb az egész, mint amikor sávonként vettünk fel mindent. Ebből a sessionből még csak egy dalt, az Urban Monsters-t jelentettük meg, természetesen videóval. Két felvétel megjelenése tehát még hátra van. Ezen kívül sok félkész dalunk és dalötletünk vár törődő figyelemre! A nyári itthoni turné után lehetőleg már ősszel szeretnénk újra külföldön játszani. Jelenleg úgy néz ki, Szlovákiától Németországon át egészen a Baltikumig várnak minket nyitott fülek, szóval rajta vagyunk, hogy minél több koncertlehetőséget elcsípjünk! 


a friss Urban Monsters című dal: 


a Mörk - további sikerként - a németországi Elbjazz fesztivál aftermovie-jába is bekerült, zenével, képpel egyaránt, aligha kérdés, hogy lesz esélyük arrafelé: 

Címkék: mörk nagy-szín-pad
https://recorder.blog.hu/2017/06/14/_eletem_leghatborzongatobb_koncertflesse_volt_hatezer_embernek_jatszani_mork-interju
„Életem leghátborzongatóbb koncertflesse volt hatezer embernek játszani” – Mörk-interjú
süti beállítások módosítása