Magyarradar - Májkrém és Lezser

2017.05.01. 15:00, Frontrecorder

_dsc4610-edit_1.jpg

"Tudta? A májkrém nem csak egy proli kaja, de egy minőségi hiphop zenei márkanév is" - hirdeti magáról a Facebookon a rapper Májkrém. És azt tudta, hogy a "májk réme" és beatmaker cimborája, Lezser közös formációban készülnek lazán odakenni egy hagyományos ízű, de nagyon is friss hazai hiphoplemezt? Most a teljes sztorti megtudhatja!

_dsc4601-edit-edit_1.jpgIndulás: Májkrém: A jelenlegi formáció körülbelül most ünnepli az első évfordulóját, az én egyéni indulásom olyan nyolc évvel ezelőttre tehető, bár erre nem sok bizonyíték van.

Honnan: Debrecen (Májkrém), Budapest (Lezser).

Tagok: Májkrém (Darányi Márk) és Lezser (Rajz Áron). 

Stílus: hiphop, az underground peremén.

Hatások: Májkrém: Az első album, amit rongyosra hallgattam, az Sub Bass Monstertől a Félre az útból, semmi kétség. itt kezdett el komolyabban érdekelni, hogy mit gondolt a költő, hogy vajon mi lehet a mondatok mögött. Később MC Gőztől az Igazi hősök és Az égben fent; itt nem tudnám pontosabban megfogalmazni a hatás lényegét, de valamiért ezeket a számokat a mai napig gyermeki rajongással hallgatom. Aztán ott van még a Bankos-Norba, az NKS, az AkkezdetPhiai, a Lords Of The Underground, a Gang Starr, hogy csak néhány nevet említsek. Lezser: Általában mielõtt nekiállok egy alapnak, rengeteg zenét hallgatok, ezekbõl próbálok valamilyen ingert vagy hangulatot átvenni. Ha ez összejön, lesz valami jó kis motyó. Rengeteg punkzenét és hatvanas évekbeli pszichedelikus cuccot hallgatok, de mivel sok-sok hanganyagot nézek át, miközben mintákat keresek, van, hogy leülök valamilyen tõlem teljesen távol álló zenei stílust is hallgatni. Nálam is pörögnek a 90s reppek minden mennyiségben, de rengeteg, viszonylag ujvonalas elõadót is hallgatok; Gramatik és Cee-Roo stílusa nagyon közel áll hozzám.  

Kiadó(k): Májkrém: "Egyszer mi vagyunk a rosszak egyszer mi vagyunk a jók, egyszer minket adnak ki máskor mi csinálunk kiadót" Lezser: Frankó kiadó még nem jött szóba, viszont a Krypton it! nevû összefogást erõsítem Zodiac cimboráimmal.

Történet: Májkrém: Akkor kezdődhetett, mikor már huszadjára pörgött a Pattanj fel!, mire anyám ijedt fejjel benyitott a szobámba és megkérdezte: "Most már csak ezt fogod hallgatni?" Elgondolkodtam, és azt mondtam : "talán". És bár rengetegféle zenét meghallgatok máig is, a hiphop azóta kiírthatatlan belőlem. Azt hiszem, valamikor 15 évesen kezdett el érdekelni a szövegírás, igaz, akkor még csak verseket karcoltam, aztán olyan 16 évesen az első repp szövegem is megírtam, és a tizedikre már talán az első felvétel is megtörtént. Aztán volt itt minden; utcán freestyle-ozás, szövegírás a buszon Eminem-módra, Romlott Hazai freestyle verseny, 50 kilométer biciklizés Zsákára, hogy zenét vegyünk fel, meg ilyesfajta real nyalánkságok.
Lezserrel tavaly ismerkedtem meg. Pörgettem a Soundcloudot és rátaláltam a Bekkindahause című számára, ami nagyon átjött, egyből dobtam is neki egy levelet, hogy igazán odapiríthatnánk együtt is valamit. Mikor elsőre átküldött vagy 15 számot, azt hittem, lesz kettő, ami használható, mint az ilyenkor lenni szokott, ehelyett kaptam egy olyan pakkot, amihez foghatót azóta sem, és aminek körülbelül a 80% -a iszonyat benga zene volt. Az első egy-két közös trekk után úgy gondoltuk, ha már idáig eljutottunk, miért ne menjünk tovább, és Forrest Gumpos lendülettel belekezdtünk egy albumba.

Megjelenések: Májkrém: Az első számot (Org) április 19-én hoztuk ki, szerencsére olyan megosztásokat és támogatásokat kaptunk, amitől akkor is hivatalos lenne a magjelenés, ha állami szinten próbálnák eltitkolni, mint az 51-es körzetet. Az első album a Megkenve címet kapta, szépen számonként csorgatva jelenik meg, a terveink szerint május végére.

Küldetés: Májkrém: Az én személyes küldetésem az, hogy elmondjam a gondolataimat a hozzám legközelebb álló négynegyedes módon. Szeretnék valami emlékezeteset alkotni, és nem utolsósorban szeretném az emberek reppről és hiphopról alkotott elferdült, hamis képét eltörölni, megmutatni, hogy a repperek nem 15 éves bőgatyás buta verebek, akik csak káromkodnak és teszik a fejüket, hanem zenészek, művészek, költők, akik egy nagyszerű zenei stílust képviselnek, amiben elengedhetetlen az egyediség, a kitartás, a tisztelet. Lezser: Nincsenek különösebben nagy céljaim; hírnevet szeretnék, sikert, és minél jobb zenéket csinálni :-)

Jövőkép: Májkrém: Szeretném Lezserrel minél több helyen előadni az albumunkat. Ez idő alatt viszont - itt azt hiszem, mindkettőnk nevében beszélhetek - nem ülünk a babérjainkon; mire az utolsó trekk is kijött az első albumról, már egy második, sci-fi témájú futurisztikus albumon dolgozunk, amit EP-k formájában 4-5 számonként tervezünk kiadni. Lezser: Csak a fame :-D

Mellékprojektek: Májkrém: Talán egy-két olyan zenét is csinálnánk, ami kicsit r&b-sebb, könnyebben fogyasztható, de semmikép sem limonádé. Ezen kívül a saját személyes projektem még egy 80s-90s stílusú album, amin főleg funk-, illetve boombap-alapok pörögnének.

Szexepil: Lezser: Csodaszép gyerekek vagyunk! 

Legnagyobb eredmény, elismerés: Mákjrém: Minden elismerés egyformán fontos! Fontos a saját anyámé - aki sokáig az első kritikusom volt -, Lezseré, a kortársaké, a barátnőmé, de még Lezser muterjától is jól esik, mikor bólogat a zenéinkre.


a Májkrém és Lezser páros első albumáról eddig közzétett három dal:

https://recorder.blog.hu/2017/05/01/magyarradar_majkrem_es_lezser
Magyarradar - Májkrém és Lezser
süti beállítások módosítása