Másodszor támad fel az Orbital

2017.02.03. 14:30, Frontrecorder

orbital_2.jpg

Az 1989-ben indult Orbital 2004-ben oszlott fel, de 2008-ban újjáalakult, és működött is egészen 2014 őszéig, amikor a duó bejelentette, itt a vége. Nem így lett, 2017-től ismét működik a zenekar, amely a másodszori újraalakulás örömére remixelte egy korai számát.

Az Orbitat egy testvérpár alkotja, Phil és a nála négy évvel fiatalabb Paul Hartnoll, és ez gyakorlatilag kezdetól meghatározza zenei formációjuk létét, amely alapvetően kettejük viszonyától függ. De hogy ez mennyire így van, esetükben kevésbé volt nyilvánvaló, illetve publikus, mint mondjuk az Oasis-ből Gallagheréknél, vagy a The Jesus And Mary Chainből Reidéknélk, akikről mindenki tudja, hogy képtelenek elviselni egymást; a Hartnoll-fivérek közti feszültségeket, viszálykodásokat, nézeteltéréseket inkább csak sejteni lehetett. A 2004-es feloszlásuk ráadásul azért sem volt igazán meglepő, mivel addigra az Orbital zeneileg elfáradt, így a befejezés inkább józan, önkritikus döntésnek hatott. A 2008-as reaktiválást még indokolta is a húszéves jubileum, a törvényszerű folytatásnak pedig csak örülni lehetett, főleg, hogy a visszatérő 2012-es Wonky albummal újra nagyon jó (ha nem is csúcs-)formát mutatott a duó; ennek fényében az újabb - ezúttal "valószínűleg végleges" - feloszlás bejelentése 2014 októberében igazán váratlanul jött.

Persze csak a közönség szemszögéből tűnhetett úgy, hogy minden rendben van, a valódi helyzet ugyanis egészen más volt, mint most kiderült. Paul Hartnoll a Guardian-nek árulta el, hogy amit ő a legutóbbi feloszláskor úgy fogalmazott meg, "voltak hullámvölgyeink és nem mindig volt könnyű", az a bátyjától való teljes elidegenedést jelentette. 2012-ben a viszonyuk tényleg hullámvölgybe került, olyannyira, hogy Paul nem állt szóba a bátyjával, és ő döntött az Orbital befejezéséről is, Phil akarata ellenére. Aztán ahogy a kapcsolat megromlásában, úgy a helyreállításában is Paul játszotta a főszerepet, a testvérek összebékülése pedig hozta magával a zenekar felélesztését. (A köztes időben Paul előbb 8:58 néven adott ki önálló albumot 2015-ben, majd tavaly a Vince Clarke-kal közös 2Square alkalmi projekttel, míg Phil leginkább dj-zett.) "Az Orbital túl nagy dolog ahhoz, hogy lezárjuk. Mindig is azt akartam, hogy mi legyünk a techno Status Quo-ja" - nyilatkozta az ismételt nekifutás kapcsán Paul. Így legyen. Az Orbital egyelőre néhány nyári fellépést konfirmált, de már új zenéken is dolgoznak. Kezdésnek egy régi szám friss remixét adták közre; a Kinetic eredetileg Paul Hartnoll 1992-es stúdióprojektje, a Golden Girls egyetlen kiadott dala, amely beépült az Orbital műsorába, és így hangzik 2017-es verzióban:




az eredeti trekk legismertebb. Frank De Wulf-féle változata:

Címkék: orbital
https://recorder.blog.hu/2017/02/03/masodszor_tamad_fel_az_orbital
Másodszor támad fel az Orbital
süti beállítások módosítása