Magyarradar - Terminal Danger

2017.01.10. 13:54, Frontrecorder

terminaldanger.jpg

A hazai synthwave-színteret, és benne a Hungarian Synthwave Allstars gárdáját erősítő Terminal Danger, azaz Budaházi "Aenigma" Zoltán más műfajok - dark ambient, techno-industrial, extrém metál - felől érkezett a retroszintizenék világába, ami érezhető is szikáran kemény ritmusokkal, hideg és sötét tónusú dallamokkal operáló, kevés hangot, de azt hathatósan használó hangzásvilágán. Hamarosan érkezik új albuma, mely már a címével - Klangworks - jelzi, hogy a miniimalista elektronika ősatyái, a Kraftwerk hatása alatt született.


tdlive.jpgIndulás: 2105 tavasza, egy igen kellemes délután.

Honnan: Budapest.

Stílus: synthwave az alap, illetve kicsit techno, kicsit industrial irány.

Hatások: Amikor elindult a projekt, akkor a legnagyobb hatást John Carpenter, Lazerhawk
Perturbator és Carpenter Brut jelentette, mostanában viszont főleg a Kraftwerk.

Kiadó(k): jelenleg nincs, nem is volt soha, de bízom benne, hogy sikerül egyszer egy normális kiadót találnom, amelyik szóba áll velem. Az eddigi zenéim a Bandcampen találhatók.

Történet: Egy jó barátomtól (Mudri-Molnár Simon) értesültem róla, hogy létezik egy synthwave nevű műfaj, ami fullosan a nyolcvanas évek zenéiről szól, mai, kicsit modernebbnek mondható környezetben, és létezik egy ilyen tematikájú magyar Facebook-csoport is. Itt sok jó embert, sok jó zenével ismertem meg, ami elég nagy rúgást adott, hogy kipróbáljam magam ebben a műfajban. Megírtam és 2015 szeptemberében kiadtam a legelső albumom, majd egy számom rákerült a Hungarian Synthwave Allstars 
válogatásra, amit Gábor Zoli (The Neon Droid) kezdeményezett. Ez elég szép sikereket ért el itthon és külföldön is, ami megadta a kezdeti szükséges sikerélményt.
Maga a zeneírási folyamat elég egyszerűen zajlik: eszembe jut egy dallam, azt felveszem, és erre építkezem. Nem szeretem a túlbonyolított dolgokat, így a zenék szerkezete egyszerű, illetve a hangpark is minimális. Az esetek nyolcvan százalékában a hangszíneket én magam keverem ki, de természetesen előfordul, hogy presetből dolgozom, a keverés alatt úgyis máshogy fog szólni, mint az eredeti; úgy vagyok vele, ha pont jó és még illik is a számba, akkor felesleges továbbgondolnom. Nem vagyok hajlandó 24 sávnál többel dolgozni, ennyi is elég számomra, sőt, a következő albumra szeretnék 4-6 sávos zenéket írni - kíváncsi vagyok, milyen lesz.

Megjelenések: :The Album (2015 szeptember), Retropia EP (2015 szeptember), Universal Force (2015 december), Darkliner EP (2016 szeptember), Live At A38 (2016 szeptember).

Küldetés: jobbá tenni a világot.

Jövőkép: közös koncert a Kraftwerkkel vagy Karl Bartos-szal.

Mellékprojektek: The Aenigmachine (dark ambient, industrial,noise), 
Headcleaner (techno), V.e.N. (techno-industrial,TBM), Kill With Hate (hangtechnika és aláfestő textúrák).

Szexepil: a lényem (haha).

Legnagyobb eredmény, elismerés: az A38-as koncert, illetve ha valaki valamelyik projektemet élvezettel hallgatja.


a január 30-án megjelenő új Terminal Danger-album trailere:

https://recorder.blog.hu/2017/01/10/magyarradar_terminal_danger
Magyarradar - Terminal Danger
süti beállítások módosítása