Forradalmi hangulatban tér vissza a Green Day

2016.08.12. 12:22, Frontrecorder

greenday_1.jpg

Túljutott a hullámvölgyön, és októberben új albummal tér vissza a Green Day. A négy év pauza után érkező Revolution Radio aktuális társadalmi problémákra reflektáló dalai közül elsőként a tömeggyilkos nézőpontjából megírt Bang Bang hallható.

A 2012 végén, szeptember és december között kiadott albumtriász (Uno!, Dos!Tré!) utáni időszak nem alakult éppen a legjobban a poppunk veteránjai számára. A frontembert, Billie Joe Armstrongot rögtön az első lemez megjelenésekor, egy színpadi kiakadását követően elvonóra küldték, hogy kitisztuljon az alkohol- és gyógyszerfüggőségéből, így csak 2013 tavaszán indultak turnéra, ennek befejeztével aztán további komoly egészségügyi problémák adódtak; 2014-ben a basszusgitáros Mike Dirnt feleségénél mellrákot diagnosztizáltak, nem sokkal később pedig a turnégitáros Jason White mandulájában találtak rákos daganatot. Szerencsére idővel mindkettejüket sikerült kikezelni, a Green Day viszont ezalatt gyakorlatilag állt (igaz, Billie Joe nem pihent; többek közt felvett egy countrylemez-feldolgozást Norah Jones-szal, és új dalokat írt). Tavaly beiktatták a zenekart a Rock And Roll Hall Of Fame-be, 2015 végén pedig a három zenész nekiállt, hogy felvegye végre a következő albumát, külső producer bevonása nélkül, a saját oaklandi stúdiójukban.

A végeredmény a Revolution Radio címet kapta, és ha ebből nem lenne egyértelmű, Bilie Joe ebben az interjúban is kifejti, hogy egy határozottan politikus lemez született a jelen Amerikájának kaotikus állapotáról, többségében társadalmi problémákat boncolgató dalokkal. "A Revolutiion Radio az elveszett lelkekhez szól, hogy gyűljenek össze és táncoljanak, énekeljenek, és ami a legfontosabb, megtalálják egymást" - fogalmaz a Green Day vezére. A lemezre került dalok közül az egyik legkorábbi - még 2014-re datálható - a Bang Bang, amelyet Billie Joe úgy írt meg, mintha egy lövöldöző ámokfutó fejével gondolkozna; de célba veszi azt a perverz módon nárcisztikus jelenséget is, hogy az értelmetlen tömegmészárlásokat az elkövetők közösségi médiafelületeken dokumentálják. 

Az október 7-én megjelenő új Green Day-album dallistája és borítóképe:

1. Somewhere Now
2. Bang Bang
3. Revolution Radio
4. Say Goodbye
5. Outlaws
6. Bouncing Off the Wall
7. Still Breathing
8. Youngblood
9. Too Dumb to Die
10. Troubled Times
11. Forever Now
12. Ordinary World

gdrevrad.jpg

Címkék: green day
https://recorder.blog.hu/2016/08/12/forradalmi_hangulatban_ter_vissza_a_green_day
Forradalmi hangulatban tér vissza a Green Day
süti beállítások módosítása