Best Of Sziget – Húsz napfényes jamaicai LP

2016.07.11. 12:32, rerecorder

flag-map_of_jamaica.jpg

Jamaica hatása a popzenére felmérhetetlen, pláne az ország méretéhez képest. Minden jelentős helyi szubzsánerből tudnánk soktucat kiváló lemezt ajánlani, de most inkább jöjjön csak egy nagyon önkényes szűkítés: húsz tökéletes album a nyárra a 43. Recorder magazinból. (A lemezek - már amelyik teljességében hallgatható - az albumcímre kattintva szólalnak meg.)

1_skat.jpgThe Skatalites

Ska-Boo-Da-Ba

(Top Deck, 1965)

Az egyik legnagyobb ska-klasszikus a műfaj legnagyobb innovátoraitól, akik itt leginkább a jazz felé kalandoznak. Kerti partihoz például tökéletes és sütögetés után be lehet vetni az esti tánchoz is.


2_buster.jpgPrince Buster

Fabulous Greatest Hits

(Fab, Fab, Fab, 1968)

A korai jamaicai zene legnagyobb hatású előadójától, a ska hercegétől ez a legjobb válogatás, persze a jóval bővebb cd-s újrakiadás, de a lényeg úgyis a kaotikus, gondtalanságot sugárzó zene, ami a brit 2 Tone-ska előadókra óriási hatással volt.


3_holt.jpgJohn Holt

Looking Back (The Defenitive Collection)

(Trojan Records, 2005)

A skából lassított, soullal beoltott, 66-68 között népszerű rocksteady az egyik legnagyobb boldogságot árasztó műfaj, aminek a Paragons a királya. Holt zenekarának legjobb dala (A Quiet Place) szinte csak ezen a válogatáson szerepel (az alapslágerek mellett), a bónusz pedig még egy bő merítés a soul- és popslágereket reggae-sítő, lélekkel teli énekestől.


4_trojan.jpgVálogatás

Trojan Rocksteady Box Set

(Trojan, 1998)

A rocksteadyt viszont nem lehet ennyivel elintézni. Ugyan csak két évig virágzott a zsáner, mégis megszámlálhatatlan jó zene született benne és mivel nincs egy minden kiadót, stúdiót, producert összefogó ultimate, sokórás kompiláció, válasszuk ezt vízparton heverészéshez: három cd, rengeteg sláger, rossz számok nélkül. (Azért az 1992-es Duke Reid’s Treasure Chest még nagyon ajánlott!)


5_u_roy.jpgU Roy

Version Galore
(Treasure Isle, 1971)

Rocksteady-s, soulos korai reggae, de a trúváj mégsem ez, hanem az, hogy U Roy a toastolás egyik legnagyobb úttörőjeként lényegében a dancehallt és a hiphopot is megelő(lege)zte. Oké, többnyire mások alapjára dumál rá, de hát annyira jóízű és élvezetes!


6_wailers.jpgThe Wailers

The Best Of Wailers

(Beverley’s Records, 1971)

Marley egyik legjobbja, ami címe ellenére nem válogatás, hanem stúdiólemez, időrendben a második (69-70-ben rögzítették Leslie Kong producerrel), de csak a két következő, Lee Perry-s LP-k után jelent meg. Tökéletesen elkapja a rocksteady-ből korai reggae-be való átmenetet.


7_toots.jpgToots And The Maytals

Funky Kingston

(Dragon, 1973)

A Maytals végigélte a sziget zenéjének fejlődését, skában, rocksteadyben is erős volt, de ezzel alkották meg főművüket, a reggae egyik csúcsát, aminek címe sem hazudik, funky is van benne bőven. Megunhatatlan.


8_dudu.jpgDadawah

Peace And Love

(Wild Flower, 1974)

Ennél közelebb nem juthatunk a spirituális reggae-hez, ennek ellenére ez a lemez lóg ki a leginkább az itt szereplők közül: hosszan tekergő gitártémák és gyógyító dobok juttatnak transzba, pszichedelikus reggae szól, nyahbinghi, hogy pontos legyen a meghatározás, de ez esetben érdemes hinni a hype-nek: az érthetetlenül alulismert korong zseniális.


9_super-ape.jpgLee Scratch Perry And The Upsetters

Super Ape

(Island, 1976)

Dub és roots reggae keveredik ezen a mindenféle forrást újrahasznosító, átmixelő, visszhangosító albumon. Ha volt is a dubnak nagyobb alapműve, azt se érdemesebb órákig oda-vissza hallgatni ennél.


10_augustus.jpgAugustus Pablo

King Tubbys Meet The Rockers Uptown

(Yard, 1976)

A legnagyobb melodika-játékos és az egyik legnagyobb dub-producer, azaz Pablo és Tubby nem először dolgoztak együtt, de ekkor jutottak a legmesszebb a két világ keresztezésében. Tényleg a fülünk hallatára épülnek fel a hangok és bomlanak, foszlanak szanaszéjjel.


11_congos.jpgThe Congos

Heart Of The Congos

(Black Art, 1977)

Mernénk nagyobb pénzt tenni rá, hogy ez a legjobb jamaicai lemez. Tudnánk hosszan érvelni is mellette, de most legyen ennyi elég, és hallgassuk forró nyári éjszakákon ezt az áldott állapotot elkapó albumot.


12_dennis.jpgDennis Brown

Visions Of Dennis Brown

(Joe Gibbs, 1978)

A jamaicai zene egyik legtöbbet dolgozó énekese, a lovers rock egyik ásza összeállt Joe Gibbs-zel, az egyik legbiztosabb kezű producerrel, amiből több pazar roots reggae-lemez született, köztük ez a legjobb kollaboráció. Browntól kötelező bambulós nyári sláger még az 1973-as Things In Life kislemez.


13_marcia.jpgMarcia Griffiths

Naturally

(Sky Note, 1978)

Griffiths az I Threes vokáltrió tagjaként 1974-től énekelt Marleyval, és szórványos szólólemezei között akad egy igazi gyöngyszem. A Naturally egy hibátlan soul-reggae-album, pont olyan, amire egy gondtalan nyári napon szükséged lehet.


14_althea.jpgAlthea And Donna

Uptown Top Rankin

(Front Line, 1978)

Egyslágeresek, igaz (Angliában nagy siker volt a címadó szám). De közben meg kurvára igazságtalan a skatulya, mert az egész lemez egy vigyorgásra késztető fúvósdús roots-csoda. A tinilányok egyetlen lemeze tökéletes nyári aláfestő.


15_dr.jpgDr. Alimantado

Best Dressed Chicken In Town

(Greensleeves, 1978)

Alimantado toastolását igazi olvasztótégely zene támogatja, a sokféle eredetit dubos rétegzettség egységesíti, a szemlélet pedig egészen punkos: nem véletlenül lett igen népszerű a Clash és társai körében.


16_night-nurse.jpgGregory Isaacs

Night Nurse

(Island Records, 1982)

Nos, a lovers rock méltatlanul lenézett alműfaj bizonyos körökben – ezt a simulékonyabb reggae-t részben nyilván szexeléshez találták ki, de – ez a lemez bizony tökéletes bármilyen elégedett állapot háttérzenéjének.


17_yello.jpgYellowman

Mister Yellowman

(Greensleeves Records, 1982)

A korai dancehall egyik legérettebb kiadványa, mármint zeneileg, mert az albinó énekes-deejay amúgy többnyire elég éretlen, lökött dumát nyom, nem jelentéktelen hangsúlyt helyezve szexuális étvágyára.


18_supercatff.jpgSuper Cat

Don Dada

(Columbia, 1992)

Legendás deejay, aki ezzel a lemezzel a nagy áttörést is megkísérelte Amerikában, az viszont valahogy nem jött össze – neki. Merthogy ugyanezzel a megszólalással tíz évvel később Sean Paul világsztár lett. A Don Dada újrafelfedezésre méltó vízparti zene.


19_sean.jpgSean Paul

Dutty Rock

(VP Records, 2002)

Oké, ezek részben agyonjátszott slágerek, csakhogy egyrészt a mai napig – még így sem – koptak semmit, másrészt a lemez maradéka is perfekt ezredfordulós dancehall, olyan, ami ügyesen vitte tovább Super Cat örökségét. Akkor nagyon hatásos volt és gondűzésre ma is kiváló.


20_popcaan-cover-art-final.jpgPopcaan

Where We Come From

(Mixpak, 2014)

Két éve forradalmi volt Popcaan debütálása, ugyanis egy szekérderéknyi feltörekvő producerrel durván visszalassította a műfajt és ezzel új irányt szabott neki, de albuma egész egyszerűen azért esszenciális a nyárra, mert az időt is a legszebb pillanatban állítja meg.


Dömötör Endre


mixtape-ben is egy-egy szám a fenti lemezekről (plusz pár kihagyhatatlan további): 

https://recorder.blog.hu/2016/07/11/best_of_sziget_husz_napfenyes_jamaicai_lp
Best Of Sziget – Húsz napfényes jamaicai LP
süti beállítások módosítása