Popzenész világválogatott Vs. Világzenész világválogatott

2016.07.09. 10:00, rerecorder

foci_2.jpg

Most, hogy már tudjuk, kik játsszák a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét, jöjjön a mi döntőnk is, amit a focizó, fociügyben labdába rúgó pop- és világzenei zenészek világválogatottjai játszanak egymás ellen. Az előbbi csapat szövetségi kapitánya Giorgio Moroder (a nemzetközi tizenegy titkos edzője és krónikása Nádori Péter), az utóbbi válogatott szövetségi kapitánya Elza Soares (a kék színben játszók titkos edzője és krónikása Weyer Balázs). Íme, a 43. Recorder magazin Eb és zene fókusztémájának mindent eldöntő cikke.

A POPZENEI VILÁGVÁLOGATOTT kezdője:

1 Joël Bats

 

2 Mick Jagger             4 Wolter Kroes           5 Jon Carter                3 Rivers Cuomo

 

7 Stromae                   6 DJ Disco      10 Mehmet Scholl                  8 Phil Collins

 

9 Michael Jackson                                                     11 Jack White

 

foci_1_4.jpg

1 Joël Bats

Az 1984-ben Európa-bajnok francia csapat kapusának köszönhetjük minden idők egyik legszórakoztatóbban kellemetlen foci/pop-videóját: a ’86-os vb előtt egy tévéstúdióban ad elő egy rettenetes szintis balladát, a közönség soraiban pedig ott ül egyenruhában az egész válogatott, Platini, Rocheteau még Hidalgo is. Láthatólag borzalmas kínosan érzik magukat.

2 Mick Jagger

A Rolling Stones énekese ezer szálon kötődik a sportághoz, rendszeresen ott van az angol válogatott meccsein, mégsem ezért az övé a jobbhátvéd pozíciója. Hanem mert együtt úszott a pezsgőben (stb.) Pelével, Giorgio Chinagliával, Franz Beckenbauerrel és a többiekkel a legendásan hedonista Studio 54-ben, miközben utóbbiak a futballtörténet egyik legkülönösebb fejezetét írták a 70-es évek végén a New York Cosmos játékosaiként.

3 Rivers Cuomo

Bizony, a Weezer ősgeek-szerű vezére gyerekkorában versenyszerűen focizott, csak azért kellett abbahagynia, mert az egyik lába 4,4 centivel hosszabb volt a másiknál (már nem, mert megműttette). New York-i gyerekként még látta Pelét játszani, aztán az LA Galaxy szurkolója lett. Védőként szerepeltetjük, hiszen a nagyszerű külsejű egykori amerikai válogatott hátvéd, Alexi Lalas a haverja.

4 Wolter Kroes

A pop és a rock világában tulajdonképpen nem sok sztár képes arra, hogy úgy nézzen ki, mint egy másodosztályú focicsapat gyúrója. Kroes-t persze nem egyszerűen ez predenisztálja a védelem tengelyébe, hanem az is, hogy a távoli 2008-ban, amikor a holland válogatott még indult az Európa-bajnokságon, ő énekelte a Viva Hollandia című helyi szuperslágert.

5 Jon Carter

A múlt század 90-es éveiben rövid világuralomra szert tett ún. „big beat” stílushoz sorolt dj/producer nem a csapat legfényesebb csillaga, mégis kihagyhatatlan, hiszen az ő nevéhez fűződik a legütősebb zeneszám, amit a keresztszalag-szakadásról valaha írtak (Monkey Mafia: Cruciate Ligament Dub).

6 DJ Disco

A romboló középpályás posztja a disco-polo néven ismert lengyel elektromos-döngölős-mulatós irányzat képviselőjét illeti. A Biało czerwoni (= piros-fehér) című, kompromisszumoktól teljesen mentes sikerszám vokális előadója, MC Polo sajnos már nem fért be a kezdőbe.

7 Stromae

A belga dance/rap/popszenzáció kissé paranoid slágere, a Ta fête lett két évvel ezelőtt a belga csapat vb-indulója. Sok száz hasonló nekifutással ellentétben ez egy jó kis szám, a hozzá készült video pedig, az éppen vizelő Fellaini háta mögött a klotyóban tébláboló énekessel, kifejezetten szórakoztató.

8 Phil Collins

Néha egy-egy futballistából kibukik, hogy őt se nem érdekli, se nem szórakoztatja a játék, csak a pénz végett csinálja, ha már úgy alakult, hogy ebből tud megélni (lásd pl. Rabóczki B., B. Assou-Ekotto). Csapatunkban ilyen játékos P. Collins, aki a Genesis méltán elfeledett (1977-ben egy EP-re eldugva megjelent), Match Of The Day című számát írta és énekelte. Ami nagy vonalakban arról szól, hogy az egész foci egy nagy bunkóság, a drukkerek meg még nagyobb bunkók.

9 Michael Jackson

A pop királya 1999-ben megnézte a Fulham-pályán a Wigan elleni meccset. A Fulham tulajdonosa 2011-ben megtette a logikus lépést és szobrot állított az addigra elhunyt művésznek a stadionban. A Craven Cottage népe nem volt boldog, és az új tulaj két év múlva leszedette a rosszul sikerült panoptikum-figurára emlékeztető alkotást :(

10 Mehmet Scholl

A középpálya tábornoka és indie-pápa egyszemélyben? A leírás egyetlen emberre, a Bayern München legendájára illik, aki még bőven aktív játékos volt, amikor 2002-ben elkezdte kiadni a kedvenc számait összeválogató cd-ket, mely tevékenységével azóta sem hagyott fel.

11 Jack White

A Seven Nation Army (White Stripes, 2003) az elmúlt húsz év legkomolyabb fejleménye a szurkolói dallamok világában. Állítólag a Club Brugge rajongói énekelték először, a világméretű áttörést pedig az olasz válogatott 2006-os vb-győzelme jelentette, aminek a Jack White-féle óriásriffre énekelt „Campioni del mondo!” lett az indulója.


moroder.jpgSzövetségi kapitány

Giorgio Moroder

Az elektronikus diszkó óriási hatású feltalálója zenészek százaival dolgozott karrierje során, remekül összefogja a soknemzetiségű és sokféle hátterű válogatottat. Az esetleges kudarcok feldolgozásában is van tapasztalata: az 1990-es, olaszországi vb-re összerakott száma (Un’estate italiana avagy To Be Number One) kiemelkedően nyálas és jellegtelen.

A csapat titkos edzője és krónikása Nádori Péter.





A VILÁGZENEI VILÁGVÁLOGATOTT kezdője:

     1 Ravi Shankar

 

2 Roy Paci                                  3 Michael Nyman                         4 Thomas Mapfumo

    5 Youssou N’Dour

 

     6 Boban Markovic                  7 Chico Buarque                        8 Sosztakovics

 

9 Manu Chao                                 10 Jorge Ben                                      11 Bob Marley


foci_1_3.jpg

1 Ravi Shankar

Nagyon nehéz a megboldogult szitáristent futballozva elképzelni, mégis egyedül róla van stadion elnevezve ezen a listán. A Ravi Shankar stadion 15.000 férőhelyes létesítmény Jabalpurban, egy 1 millió lakosú városban. Persze több benne a krikettmeccs, mint a foci, de tagadhatatlanul van benne utóbbi is.

2 Roy Paci

Roy Paci jobbhátvédként háromszor is pályára lépett az olasz művészválogatottban – ami egy kicsit aktívabb dolog, mint az ilyen alkalmi csapatok általában. A válogatott csúcstartó Icio de Romedis színész, háromszáz feletti válogatottsággal. A ma már kicsit testesebb Paci a legkorszerűbbnél talán statikusabb szélsőjátékot testesít meg, de testi fölényét jól tudja kihasználni a fel-felfutó, nyüzüge Phil Collins ellen.

3 Michael Nyman

A szigorú, szikár Nyman a tanáros söprögetőt testesíti meg. Behívása talán meglepetést kelthet, de csak azok számára, akik nem tudják, hogy Nymannak van olyan darabja, amelyben a zenekart két 4+1-es csapatra osztja, az egyik a Riff Athletic, a másik a Riff Rangers. A darab címe pedig After Extra Time, azaz Hosszabbítás után. Queen’s Park Rangers-szurkoló.

4 Thomas Mapfumo

Michael Jacksonnak illetve DJ Discónak semmi esélye a kőkemény zimbabwei balbekk ellen, aki Shumba Dzenhabvu, azaz A foci oroszlánjai címmel írt számot hazája válogatottjáról, illetve -hoz.

5 Youssou N’Dour

A Patrick Vieira-szerű, mindenhová odaérő szűrő középpályás gyerekkorában futballista szeretett volna lenni, a 98-as franciaországi világbajnokságra adta ki Axelle Reddel közös, Do You Mind If I Play című számát.

6 Boban Markovic

Boban nem csak focista szeretett volna lenni, hanem egy darabig erre látszott is esély. Párhuzamosan haladt előre a fociban és trombitában, de trombitában tehetségesebbnek bizonyult. Zvezda-szurkoló.

7 Chico Buarque

Chico Buarque ennek a csapatnak az agya. A világzenében nincs még egy ember, aki úgy énekelne fociról, mint ő (O Futebol) és akinek lenne saját focicsapata (a Polytheama a tulajdona, játszott is benne – kispályán még ma, 72 évesen is rúgja). Van házi focipályája: ott játszott 1980-ban egymás ellen a Bob Marley-Junior Marvin-Paulo César Caju (70-es brazil világbajnok!)-Toquinho (bossa nova énekes)-Chico Buarque-Jacob Miller felállású csapat az Island Records és Jorge Ben kísérőzenekarának vegyescsapata ellen. Budapest című regényének szereplőit az Aranycsapat játékosairól nevezte el.

8 Sosztakovics

Sosztakovics korának ultrája volt, egy olyan korban, amikor a legszélsőségesebb reakció a felugrálás és a térdcsapkodás, felhördülés volt. Legendásan szenvedélyes szurkolója a Zenitnek, aki sporttárgyú tárcákat is írt, és dacára gyenge látásának, játékvezetői vizsgával is rendelkezett (amelyet viszont sosem használt). Két darabot is írt futballról: az egyik, a Zolotoj Vek (Aranykor) egy szovjet klub nyugat-európai turnéjának történetébe van ágyazva, a másik címe pedig egyszerűen Futball.

9 Manu Chao

Az aprótermetű szélső, Manu Chao ideálja Maradona. Számot írt róla Santa Maradona címmel és az egyetemes zene-, futball- és filmtörténet egyik legkedvesebb pillanata, amikor Kusturica Maradona-filmjének végén az utca másik oldaláról énekli a La Vida Tombolát a dagi Diegónak.

10 Jorge Ben

Jorge Ben legnagyobb slágerei közül kettő is a fociról szól. A Fio Maravilha egy konkrét gólnak állít emléket, amelyet Joao Batista de Sales (becenevén: Fio Maravilha) szerzett 1972-ben a Flamengo színeiben a Maracana Stadionban. A másik a Ponta de Lanca Africano, más néven Umbabarauma, amely általában szól a fociról. De írt kevésbé ismert számot Zicóról (O Camisa 10, a 10-es mez), aki szintén a Flamengóban játszott. Igen, Jorge Ben Flamengo-szurkoló.

11 Bob Marley

Bár az említett, Chico Buarque pályáján játszott meccsen a világbajnok Paulo César Caju 1,5-ös osztályzatot adott neki a 10-es skálán, akkor azonban már elég beteg volt, alig tudott játszani, pedig mindig nagyon fontos volt az életében a futball. Mindig és mindenhol focizott. Turnémenedzsere a legendás jamaikai válogatott játékos, Allan Cole volt és sokat emlegetett idézet tőle, hogy „ha meg akarsz ismerni engem, játszanod kell a Wailers ellen.” Santos-szurkoló volt. Betegsége felfedezéséhez is egy futballsérülés vezetett. Halálakor mellé temették a gitárját, némi marijuánát és egy focilabdát.


soares.jpgSzövetségi kapitány: 
Elza Soares

Elza Soares és Garrincha kapcsolata a hatvanas évek nagy brazil celeb-botránya volt. Az énekesnő és a focista az 1962-es brazil világbajnoki cím (Garrinchának már a második!) éjszakáján találkoztak és egymásba szerettek. Garrinchának addigra tíz gyereke volt már, Elza pedig egyedülálló anya volt, mindketten sztárok voltak, így éveken át ezen csámcsogott a sajtó. Közös gyerekük is lett (aki aztán fiatalon, autóbalesetben meghalt), de tíz év után szakítottak.

A csapat titkos edzője és krónikása Weyer Balázs.


a két csapat felállás nagyban: foci_1.jpg

illusztráció: José Simon

https://recorder.blog.hu/2016/07/09/popzenesz_vilagvalogatott_vs_vilagzenesz_vilagvalogatott
Popzenész világválogatott Vs. Világzenész világválogatott
süti beállítások módosítása