Tizenhét év után van új Aphex Twin-klip, de lehet, hogy csak egy vicc?

2016.06.22. 14:30, Frontrecorder

aphex_2.jpg

Mióta a Syro című albumával 2014.ben diadalmasan visszatért, Aphex Twint - vagyis Richard D. James-t - nem lehet leállítani (nem mintha bárki le akarná): a tavaly januári Computer Controlled Acoustic Instruments pt2 EP-je, az AFX nevet egy évtized után leporoló, 2015 augusztusában megjelent orphaned deejay selek 2006-2008 és a SoundCloudra feltöltött, majd törölt több gigányi archív felvétele után, 2016. július 8-án érkezik a legújabb anyaga, a Cheetah EP, melyet ráadásul egy klip vezet fel. De mi ebben a nagy szám? Csupán az, hogy utoljára 1999-ben, a Windowlickerhez készült hivatalos Aphex Twin-videó. ami a klipműfaj egyik legemlékezetesebb, kultikus darabjának számít - ehhez képest most kaptunk egy fan videót, amit állítólag egy 12 éves kissrác rendezett. Bevegyük?

Az köztudott, hogy Aphex Twin nagy mókamester, a kamuzás és az átverés mestere, inkább azt nem lehet tudni, pontosan mikor ugrat bennünket, így aztán hajlamosak vagyunk mindent kétkedve fogadni, ami vele kapcsolatos. Vagy most pont erre játszik rá? A hétszámos Cheetah EP CIRKLON3 [ óКолхозная mix] című számához készült klipet a hivatalos sajtóközlés szerint egy bizonyos  Ryan Wyer rendezte, aki 12 éves, Írországban, egy tengerparti kisvárosban, Rush-ban él, és van egy YouTube-csatornája, ahová rövid - és az életkorához képest elég bizarr - videókat tölt fel magáról meg a barátairól, Peppa malacról, számítógépes játékokról, plusz akad itt jó pár Aphex Twinhez kötődő filmecske is. Ez utóbbiak révén talált rá az IDM különc zsenije, aki fel is kérte, hogy rendezzen neki klipet. 

A sztori annyira hihetetlenül hangzik, hogy akár igaz lehet, főleg, hogy a kissrác több éve fent van a YouTube-on, és ennyire hosszan előkészíteni egy ilyen viccet azért elég nagy őrültség lenne. Egy teljesen amatőr rajongó kezébe adni a lehetőséget az egyedülállóan zseniális Chris Cunningham után nekünk simán elmegy tipikus Aphex Twin-es húzásnak, szóval hajlunk rá, hogy ezt most elhiggyük, kis kétkedéssel. Maga a videó egyébként a maga nemében remekmű: a béna kivitelezése - azok a kilencvenes évek eleji rave-videókra hajazó olcsó effektek! - egyértelmű vizuális fricska, a főszereplő Aphex Twin-logós pólót és Richard D. James-álarcot viselő gyerekek pedig egyszerre utalnak vissza és emelik meta-szintre a korábbi klipek gyermekiségét, illetve toposzait. Persze lehet, ez csak túlokoskodós belemagyarázás, szóval itt az új Aphex Twin-klip, a zenére viccesen bulizó gyerekekkel:

Az EP-ről elsőként közzétett szám egyébként viszi tovább a Syro album acides-funkos hangzását és James címadásban is kiütköző totális vintage kütyü-mániáját; a Cirklon egy hardver szekvencer neve, míg a címadó Cheetah egy nyolcvanas évekbeli szintetizátormodul. Alább a július 8-án a Warpnál megjelenő anyag számlistája és borítója:

01. CHEETAHT2 [Ld spectrum]
02. CHEETAHT7b
03. CHEETA1b ms800
04. CHEETA2 ms800
05. CIRKLON3 [ Колхозная mix ]
06. CIRKLON 1
07. 2X202-ST5

cheetahcover.jpg

Címkék: aphex twin
https://recorder.blog.hu/2016/06/22/tizenhet_ev_utan_van_uj_aphex_twin-klip_de_lehet_hogy_csak_egy_vicc
Tizenhét év után van új Aphex Twin-klip, de lehet, hogy csak egy vicc?
süti beállítások módosítása