Itt a Cseh Tamás Program – Éva Presszó

2016.06.22. 08:00, rerecorder

eva_presszo1.jpg

A hétköznapi élet mélységét szeretné közvetíteni a dalaival az Éva Presszó. A Cseh Tamás Program által támogatott zenekarnak rendkívül színes a repertoárja, a reggae, a jazz, a pop, a rock és a blues egyaránt megtalálható benne. Az élet igenlése azonban közös a számaikban.

Bő egy éve alakult debreceni zenészekből az Éva Presszó. Vincze Krisztián a gitáros, Takács Richi a dobos, Urhegyi Pál a basszusgitáros, Pesti Viki pedig – aki két hónapra rá csatlakozott hozzájuk – szintén gitározik. Történetük azonban már régebbre nyúlik vissza, körülbelül 2008-ra, amikor Évi a zenekar dalszerzőjével, Jónás Peti költővel megismerkedett. „Nagyon jó barátok lettünk, feljárt hozzám kávézni, és elnevezte a konyhámat Éva kávézónak. Egyrészt innen jött a zenekar neve, másrészt onnan, hogy gyerekkoromban volt Kisújszálláson egy Éva presszó nevű hely, amely sok évtizeden keresztül volt a város életének része. Oda jártak a fiatalok szórakozni” – meséli Éva.

A dalok nagy részét Jónás Peti írja, a többi tag pedig a zenei vonalon dolgozik. „Mivel alapvetően más zenét hallgatunk, ezért az ötleteink is más forrásból érkeznek, és óhatatlan, hogy valaki inkább bluesos, míg más popos elemeket tesz hozzá. Azt azonban nem mondhatnám, hogy egy stílus hangsúlyosabb volna a zenénkben, mint egy másik, inkább egy-egy számra igaz, hogy reggae-sebb vagy poposabb” – mondja Éva.

A tagok nem szerették volna a zenekart beskatulyázni, de az emberi természethez hozzátartozik, hogy szívesen rakja kis dobozokba a világot, ezért elnevezték a stílusukat PopUndergroundnak. „Van a zenénkben a populáris vonalból is, és vannak alternatív, underground gyökerei is, ezért gondoljuk találónak ezt a kifejezést” – magyarázza Éva.

Az Éva Presszó a Cseh Tamás Program támogatásával kiadhatja első albumát, amelynek február végén kezdődtek el a stúdiófelvételei. A lemez egyik dalát már a közönség is megismerhette – ez a Pauza, amelynek a videóklipjét április 8-án mutatták be, a lemezbemutató koncertjük pedig június 10-én volt.

Mentoruk: Czutor Zoltán, a Belmondo zenekar frontembere.


a Pauza klipje: 


A
cikksorozat a Cseh Tamás Program együttműködésével készült.

https://recorder.blog.hu/2016/06/22/itt_a_cseh_tamas_program_eva_presszo
Itt a Cseh Tamás Program – Éva Presszó
süti beállítások módosítása