„Nem akarunk leragadni és emiatt mindenképpen megosztó lesz az új lemez” – Middlemist Red-interjú

2016.04.29. 12:15, rerecorder

mmr1_press.jpg

(X) A Middlemist Red idén már megjárta Európa két legnagyobb showcase-fesztiválját és azok hozadékaként készül a nyári nemzetközi fesztiválszezonra. Deli Soma basszusgitáros-vokalistával és Papp Dávid gitárossal beszélgettünk a készülő második albumról, a Nagy-Szín-Pad!-ról és a közelgő koncertekről, közte a következő budapesti Middlemist-fellépésről az Óbuda Napján május 7-én a Kobuci Kertben.

- Kezdjük ott, hogy készül az új lemezetek, amiről már hallhattunk is egy számot, az Evermore-t. Hogyan álltok jelenleg a stúdiómunkálatokkal és mikorra várható a megjelenés?

Deli Soma: - Ha minden jól megy, akkor körülbelül novemberre ki tudjuk hozni a lemezt. Legalábbis azt lőttük be dátumnak,, de igazából nem sietünk sehova. Tehát ha nem úgy jönnek ki a dolgok, akkor csak ezért nem hozzuk ki idén az albumot. Egyelőre úgy állnak a stúdiómunkálatok, hogy eddig felvettük az Evermore-t, mint külön számot, ahhoz kibéreltük a stúdiót, elmentünk, megcsináltuk Nagymaroson, még az R33 stúdióban. Az előző év végén játszottuk fel a számot és igazából akkor az volt a szándékunk, hogy nagyon hamar kijöhessünk egy új felvétellel. Tehát ekkor még nem kezdtük el megcsinálni az egész albumot. Ha most minden jól megy, akkor a jövő héten felveszünk egy újabb dalt. Terveink szerint aztán ahhoz majd jön egy klip is az elkövetkező egy-két hónapban. Hogy utána mikor vesszük fel az egész lemezt, az már csak attól függ, hogy hogyan áll össze az anyag. Egyelőre szépen haladunk az új számokkal, a munkálatok abban a stádiumban vannak, hogy írjuk a dalokat.

- Hogyan fogadták a rajongóitok az Evermore-t, ezt a kissé szintisebb iránymódosítást?

Papp Dávid: - Igen, egy kicsit módosítottunk az irányon, kísérletezgetni kezdtünk. Új hangszerként bejött a képbe a szinti, és ez akkora kapukat nyitott meg előttünk, hogy most elkezdtünk egy ilyen irányba haladni... A többi friss számunk is érezhetően másabb, ezeket már alakítgatjuk a próbateremben. Úgyhogy valószínűleg erre számíthatnak a rajongók, hogy egy kisebb stílusváltás következik most számunkra, de mi nagyon élvezzük ezt csinálni. Reméljük a közönség is pozitívan fogadja majd, az Evermore tekintetében abszolút pozitív volt a reakció. Nyilvánvalóan van egy bejáratási stádiuma minden egyes számnak, amikor az elején még nézik az emberek, főleg hogyha ily módon, kisebb mértékben még stílust is vált az ember, hogy hú, most mi lesz. De aztán koncerteken már nyilvánvaló, hogy bejött a dal.

Deli Soma: - Viszont, amikor kijött a dal, akkor még azért bőven megosztó volt. Kaptunk hideget-meleget, de azért inkább meleget. Viszont voltak olyan kommentek is, amikben hiányolták a gitárcentrikus hangzást. Ez igazából észrevehető lesz az új lemezen is, nem igazán lesz riffcentrikus számunk egy sem. Tehát az eddiginél sokkal feszesebb basszus- és dobgroove-ra lehet majd számítani és a prímet inkább a szinti veszi át. A dallamvezetés és a gitárok inkább kitöltő szerepet fognak kapni a lemezen.

UTOLJÁRA EGY ÉVE INTERJÚZTUNK A MIDDLEMIST REDDEL, SZÜLETÉSNAPJUK UTÁN.

- Jó hallani, hogy nem ragadtok le egy bizonyos sémánál.

Deli Soma: - Persze. Egyre több helyen olvasom mostanában azt a kifejezést, - az Ígéretes Titánok oldalon rendszeresen -, hogy a „pszichedelikus rock óceánja, ami itthon van”, és ezt egyszerűen nem értem, hogy itt mire próbálnak utalni ezzel. De az tény, hogy rengeteg zenekar lett, aki ezt a stílust képviseli itthon és ez baromi jó. Tényleg tök jó, hogy fiatal zenekarok azt mondják, hogy ők ilyen zenét szeretnének csinálni és ez azért is esik jól, mert ténylegesen érezzük, hogy azért valamilyen szinten hatással is voltunk ezeknek a zenekaroknak a létrejöttére, viszont nem szeretnénk leragadni ebben a megszólalásban. Most már szinte mindenki, aki elkezdi a zenekarosdit, azt hiszi, hogy ez egy teljesen bevált recept és ez a zenei világ önmagában azt is jelenti, hogy akkor innentől kezdve kinyílnak előtted a kapuk. Talán inkább pont, hogy az a baj, hogy ennyi ilyen zenekar formálódik és ettől túl egyforma lesz a színtér, nehezebb lesz az újabb és újabb előadóknak kitűnni. Mi viszont még mindig próbálunk újítani, nem akarunk leragadni és emiatt mindenképpen megosztó lesz az új lemez. Egészen biztos vagyok benne, hogy az emberek tényleg hiányolni fogják a blues-os gitártémákat, pedig már nem is biztos, hogy releváns, hogy a hatvanas-hetvenes évek pszichedelikus blues- és rockzenéjéből inspirálódik egy zenekar. Mi most sokkal inkább elmegyünk egy ilyen irányba, nem is tudom, hogyha hasonlítgatni kéne, akkor talán a The Horrors vonalához hasonlítanám.

mmr2_press.jpg


- Tavaly ti is résztvevői voltatok a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató rendezvénynek. Egy korábbi interjútok során azt nyilatkoztátok, hogy vegyes érzelmeitek voltak ezzel kapcsolatban. Mit takarnak ezek a vegyes érzelmek?

Papp Dávid: - Az előző évben másabb volt a felállás, mint idén. A mostani felhozatalban sokkal inkább azonos stílusú, méretű előadók szerepelnek, tehát ilyen módon fair-ebb versenynek mondható, mint ami a mi szereplésünk idején volt.

Deli Soma: - Idén több zenekar van, az meg a másik. Illetve azért idén is vannak komoly ellentmondásai a Nagy-Szín-Pad!-nak, de ettől függetlenül ténylegesen tanultak a saját hibáikból és most próbálnak egy összeszedettebb műsort összehozni. De persze nyilvánvalóan még abba is bele lehet bukni, hogy mindenki kap egy teljes estét az Akvárium Kishalljában, hiszen nem feltétlen gondoltak bele abba, hogy ezek közül a zenekarok közül azért nem mindannyian számíthatnak arra, hogy meg fogják tölteni ezt a termet, ami konkrétan az A38-nál is nagyobb. Mindenesetre összességében javult a tavalyihoz képest a lebonyolítás. És persze tavaly nyilvánvalóan mi sem viselkedtünk olyan jól ebben az egészben. (nevetnek)

- Arra emlékszem, hogy akkor is adtatok olyan interjút, amiben kifejtettétek, hogy mit nem láttatok fair-nek. Akkor a versenyző zenekarok Facebook-oldalának a like-szám-versenyét is megemlítettétek.

Deli Soma: - Persze, de nem is ez volt igazából az alapvető probléma. Ami az idei versenynek is a legnagyobb kérdése, az a fődíj, hogy a Eurosonic Fesztiválon ki képviselje hazánkat. Fontos lenne felfogni, hogy ez egy olyan fokú lehetőség és olyan fokú felelősség is egyben, amit nem biztos, hogy egy ilyen tehetségmutatóra kellene kifuttatni. Oké, idén van egy szakmai zsűri is, de attól függetlenül még mindig számít a közönség szavazata. Az idei mezőnyben nyilvánvalóan több olyan zenekar van, amire azt tudnám mondani, hogy igenis joggal képviselhetné Magyarországot és joggal kerülhetne be egy szakmának szóló komoly fesztivál, komoly helyszínére jó idősávba az MR2 delegáltjaként. De szerintem tavaly az egészen botrányos volt, hogy az Ocho Macho kapott egy elképesztően kiemelt státuszt a Eurosonic Fesztiválon. Ennek az egésznek az ilyen megközelítései számítanak igazán.

ELŐSZÖR MEG AKKOR INTERJÚZTUNK A ZENEKARRAL, AMIKOR MEGJELENT ELSŐ LEMEZÜK ÉS A RECORDER CÍMLAPJÁRA IS FELKERÜLTEK.

- Ha már szóba került a Eurosonic Fesztivál, januárban felléptetek ezen a legnagyobb európai showcase fesztiválon ti is, és ott olyan kapcsolatokra tettetek szert, amely segítségével fel tudtok lépni Brightonban a Great Escape fesztiválon májusban. Pontosan hogyan jött ez a lehetőség?

Deli Soma: - A Eurosonic-on látott minket egy promóter cég és az alapján jött a megkeresés. A Great Escape Fesztiválon belül van még egy fesztivál, aminek az a neve, hogy Alternative Escape és ott különböző promótercégek mutathatják meg új felfedezettjeiket, mi itt lépünk majd fel. A fesztivál ideje alatt tehát egy másik helyszínen játszunk majd Brightonban és rengeteg promóter lesz a helyszínen, azaz könnyen lehet, hogy ebből is profitálunk majd. A nyarunk különben például teljes mértékben a Eurosonic-nak köszönhető, tehát az összes külföldi fesztivál, amire megyünk játszani, az mind a Eurosonic kapcsán keresett meg minket. Innen jött például a Lustenaui Szene Openair Fesztivál az osztrákoknál, akik kapásból mondták, hogy minket máris konfirmálnának.

- Brighton után milyen európai fellépések lesznek még?

Papp Dávid: - Ott van a franciaországi Europavox Fesztivál.

Deli Soma: - Van utána egy kisebb horvát fesztivál, az Indirekt Umag Fesztivál, amit igazából a Bánki Tóhoz lehetne hasonlítani leginkább, de az teljes mértékben a tengerpartján zajlik. Tehát képzeld el a Bánki Tó Fesztivált úgy, hogy nem a tó van ott, hanem tíz méterre a tenger. Az mondjuk igazából inkább egy kicsit kikapcsolódás is lesz.

mmr_12799035_487851484731323_8705466896400012804_n.jpg


- Nemrég játszottatok egy másik showcase fesztiválon a Tallinn Music Weeken. Ott sikerült valamilyen hasonló kapcsolatot kialakítani, amely segíthet a jövőben olyan helyekre eljutni, mint például a brightoni fesztivál?  

Papp Dávid: - A tallinniból egyelőre nem látszik, hogy lesz konkrét megkeresés. De el tudjuk mondani, hogy felléptünk a kelet-európai régión leghíresebb showcase fesztiválján. Ez sosem rossz dolog.

Deli Soma: - Ezek a dolgok mind összekapcsolódnak, ezáltal például lehet esélyünk a European Border Breakers Awards jelöltjei közé kerülni, ami például a lett Carvinal Youth zenekar nyert tavaly és ők ugyanezt az utat járták végig, amit most mi is. Az is klassz, hogy tudjuk mondani, játszottunk a Eurosonic-on, a Tallinn Music Weeken, a Great Escape-en, illetve Európa több nevesebb, nagyobb fesztiválján.

- Május 7-én, az Óbuda Napján a Kobuci Kertben fogtok fellépni. Ez a programsorozat egészen közkedvelt lett a fiatalok körében. Szerintetek a későbbiekben válhat olyan rendezvénnyé, mint a Belvárosi Fesztivál?

Papp Dávid: - Nekem őszintén szólva túl sok referenciám nincs, de az már nyilvánvalóan pozitív dolog, hogyha fiatal közönséget vonzó zenekarokat hívnak fellépni.

Deli Soma: - Tavaly is fiatalosabb volt a line-up, egészen korai kezdésekkel. Idén mi például fél ötkor játszunk, az Ivánék (Ivan & The Parazol) pedig fél négykor. És ez igazából egy nagyon szuper kezdeményezés, hogy egy ingyenes délutáni koncert keretén belül meg lehet nézni ezeket a zenekarokat.

- A Sziget ma már Európa egyik vezető fesztiválja, rengeteg világsztárral és ti is felléptek. Van olyan külföldi előadó, akiket vártok, hogy láthassatok?

Deli Soma: - A FIDLAR-t nagyon várom. Nagyon sajnálom, hogy a második lemezükkel jönnek és nem sikerült valakinek bookolni őket még az elsőnél, de ettől függetlenül biztos kibaszott jó lesz. Tuti játszanak az első lemezről is egy jó pár dalt és azt nagyon várom.

www.obudanapja.hu

a 2016-os, május 6-7-ei Óbuda Napja 2016 a Szentlélek téren és a Kobuci Kertben zajlik majd, többek között Péterfy Bori & Love Band-, Ivan & The Parazol-, 30Y-, Hiperkarma-, Kéknyúl- és persze Middlemist Red-koncerttel, Facebook-eseményoldal


a Middlemist Red friss dala, az Evermore


és mi minden lesz még az Óbuda Napja 2016-on? 


Middlemist Red Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2016/04/29/_nem_akarunk_leragadni_es_emiatt_mindenkeppen_megoszto_lesz_az_uj_lemez_middlemist_red-interju
„Nem akarunk leragadni és emiatt mindenképpen megosztó lesz az új lemez” – Middlemist Red-interjú
süti beállítások módosítása