Magyarradar - Real Giana Brothers

2016.04.27. 13:30, Frontrecorder

rgb_key_visual_final_final.jpg

Nem tudunk nem azzal a tipikus újságírós képzavarral élni, hogy harsány új színt visz a hazai synthwave/retrowave színtérbe a Real Giana Brothers, hiszen a formáció maga is a számítástechnikában alkalmazott RGB színmodellre utal játékosan a nevében, na meg egy nyolcvanas évekbeli videojátékra, a Great Giana Sisters-re. nem véletlenül, hiszen a régóta pályán lévő zenészekből alakult,  2010 óta működő trió a nyolcvanas évek szintis, diszkós irányzatait és számítógépjáték-zenéit elegyíti egyszerre múltidéző és naprakész hangzásokkal dúsított módon, szórakoztató egyvelegek formájában. A vizuális arculatában és színpadi megjelenésében ugyancsak a nyolcvanas évek (sci-fi/gamer esztétikájára) visszaflesselő RGB ma este adja első hivatalos koncertjét az A38-on, egyúttal nálunk is bemutatkozik.

rgbback2.jpgTagok: SID Geiger (basszusgitár), Justin Time (dob), Hugh Stone (billentyűk).

Stílus: Hi-Score = 8bit + chiptune + electro + hardcore + Hi-NRG + italo disco + jazz + nintendocore + para para + sci-fi + soundtrack + synthwave + videogame.

Hatások: Dune, Antonin Dvorak, Europe, Harold Faltermeyer, Lee Holdridge, Chris Hülsbeck, Rob Hubbard, Michael Jackson, Jean Michel Jarre, Grant Kirkhope, Glen A. Larson, Peter Liepa, Magyar József, Mezzoforte, Graeme Norgate, Stu Phillips, Motoi Sakuraba, Sepultura, Mark Snow, Jeroen Tel, John Williams.

Történet: A Földtől 70 fényévnyire lévő Sumotori bolygón lévő faj bölcsei elit alakulatokat bíztak meg - az RGB egységeket -, hogy keressék fel azokat a bolygókat, melyek kisugárzott jeleik alapján ön- és közveszélyesek intersztelláris vonatkozásban. Az egyik ilyen alakulatként, a Földről kibocsájtott különféle elektromágneses sugárzásokat alapul véve hamis képet kreáltunk az emberiségről, és egy programot dolgoztunk ki arra, hogyan is tudnánk kommunikálni majd velük, amikor elérjük a bolygót. Ennek a kommunikációs programnak az alapja a zene. Ezekből az adásokból és információkból egy teljesen szürreális, eklektikus, kaotikus, helyzetkomikumot helyzetkomikumra halmozó zenei egyveleget állítottunk össze, mely egyben tükör és figyelmeztetés is az emberiségnek, hogy ez szivárog ki a Naprendszerből róluk, a természetükről és aberráltságukról - a hidrogénbomba-tesztek, a komputerjátékok virtuális háborúi, ámokfutásai, kínzókamrái, vagy épp a 8 bites, látszólag értelmetlen érme- , pontszám- , és XP-gyűjtés. Ebből született a projektünk mottója: "az Univerzum középpontját még keresik, de a legalját már megtaláltuk."

Megjelenések: Idén szeretnénk befejezni az első albumot, amit egy EP előz meg, ha minden igaz.

Küldetés: Elhatároztuk, hogy a földi ízlésnek megfelelő, jelentéktelen gazdatestekben hajtjuk végre missziónkat, húsbábjaink pedig rejtőzködő sejtként várnak a jelre. Létrehoztuk Hetényi Zoltánt (SID Geiger - basszusgitár), akinek volt egy álma arról, hogy alapítson egy olyan zenei formációt, amely régi és újabb videojátékok zenéit dolgozza át sajátos, és egyfajta retro-futurista módon, ezáltal ötvözve két legnagyobb szerelmét. Majd terveink szerint találkozott Milosevits Mirkó Milánnal (Hugh Stone - billentyűk), akit szintén nagyon felvillanyozott ez az ötlet, hiszen még korábban beleprogramoztunk emlékeket a DOS-os Dark Forces-ról. Harmadikként Bokor Pétert (Justin Time - dob) csatlakoztattuk a csapathoz, akinek egyetlen mentsége, hogy megmaradt a Playstation 2-je. Hosszú évek alatt a sok közös videojátékozás, VHS-mozizás és zenei próba során sikerült összeállítanunk egy olyan zenei repertoárt, amelynek hajtóereje a mindannyiukban - nem is annyira mélyen - megbúvó  „szürreális” gondolkozás. Ez a módosult, vagy emelkedett tudatállapot vezetett a felismeréshez, hogy feladatunk szembesíteni csillagtestvéreiket a legnagyobb veszéllyel: magu(n)kkal, továbbá, hogy kellő mennyiségű üzemanyagot tudjunk összeszedni az űrhajónk javítására, amivel haza tudnánk jutni...

Jövőkép: gépek lesztek, vagy duck and cover.

Mellékprojektek: társadalmi szerepvállalás, ​munkavállalás, adózás, ​pályaválasztási tanácsadás (kisbolygóknak).

Szexepil: a mosolyunk és a csillogó szemeink.

Legnagyobb eredmény, elismerés:  az, hogy a Recorder keresett meg minket, és nem fordítva. Az A38-on van lehetőségünk először fellépni élőben hivatalosan, ennél egyelőre nem tudunk nagyobbat mondani.


A  Real Giana Brothers hangzásvilágát tökéletesen szemlélteti a Soundcloudra feltöltött két medley. Közülük az Axel Sisters In Europe a nyolcvanas évek megaslágereivel játszik el:


a Catmando pedig a korszak számítógépes játék zenéiből merít:

 

és a RGB április 27-i, ma esti a38-as koncertjének trailere (Facebook-esemény itt):

https://recorder.blog.hu/2016/04/27/magyarradar_real_giana_brothers
Magyarradar - Real Giana Brothers
süti beállítások módosítása