„Hozd ki belőle a legjobbat!” – Jávor & Zalon-interjú

2016.03.24. 11:30, rerecorder

img_7576_javor_uj_2.jpg

Delov Jávor az ország egyik legjobb dobosaként a Turbótól a Fábián Juli & Zoohackerig számos zenekarból ismert, ő a Random Trip improvizációs sorozat művészeti vezetője, és idén beindította szólóprodukcióját is, amelyben például zongora mögé ülve komponál soulos, drum’n’bass-es popdalokat (Fight For Love, Radio). Fő alkotótársa a készülő Jávor-lemezen – Szebényi Dániel (Ocho Macho) és Milosevits Mirkó billentyűsök mellett – Zalon Thompson brit énekes, aki Amy Winehouse vokalistájaként is ismert, és aki szintén készül bemutatkozni első szólólemezével. A múlt héten a 40. Recorder magazinban megjelent interjú következik ma, március 24-én, amikor Jávor és Zalon az Akváriumban lép fel este.

- Zalon, kérlek mesélj kicsit a zenei hátteredről. Édesapád, Dr. Alimantado nagynevű reggae-művész, ő készítette a műfaj egyik ragyogó lemezét, az 1978-as Best Dressed Chicken In Townt. Milyen zene vett kerül gyerekként?

Zalon: - A reggae kétségtelenül jelentős szerepet játszott a felnőtté válásomban, de ugyanúgy a soul is. Nagyon hálás vagyok ezekért az alapokért és folyamatosan vissza is térek ezekhez az organikus zenékhez, amikor a saját dalaimon dolgozom.


- Amikben azért inkább a soulos, r&b-s irány a meghatározó.

Zalon: - Így van, de ez főleg annak tudható be, hogy amikor a kilencvenes években felnőttem, akkor a hiphop és az r&b volt a legnépszerűbb műfaj, és ahogyan nőttem, egyre kíváncsibb lettem arra, hogy kiket hallgattak a hőseim. Így találtam meg a Motown-slágereket, Marvin Gaye-t és a többieket, ezzel pedig azt is, amit igazán szeretek.


- Hogyan találkoztál Amy Winehouse-zal és hogyan lettél a vokalistája?

zalon.jpgZalon: - Egy hírességek által látogatott londoni klubban énekeltem, ahol rengeteget dzsemmeltünk igazi sztárokkal, például Will Smith-szel vagy a Black Eyed Peas tagjaival. Sokan feljöttek a színpadra énekelni egyet, így 2006 körül Amy Winehouse is. Fogalmam sem volt, hogy ki ő, ekkor még csak az első lemeze jelent meg és nem volt túlzottan ismert. Csak azt láttam, hogy ő a legszexibb lány a helyen, feljön közénk és elkezdi magyarázni, hogy mennyire jó vagyok, én meg néztem a többiekre, hogy hát ő meg kicsoda és mit magyaráz itt? De aztán amikor elkezdett énekelni, akkor eldobtam az agyam. „Egek, te aztán tudsz énekelni!” Mint később kiderült, ott helyben a rajongóm lett, amiről persze nem tudtam. Aztán amikor elindult turnézni, akkor elhívott, hogy legyek a vokalistája. Igazából először felhívott valaki a csapatából, hogy „Amy azt szeretné, hogy legyél a vokalistája, vállalod?” Én meg azt mondtam, hogy dehogyis, nem leszek én senkinek a vokalistája, én énekes vagyok! Ezután viszont már ő maga hívott fel személyesen, hogy „légyszi, légyszi, gyere el velem turnézni!” Erre persze beadtam a derekam. Eredetileg hat hónapról volt szó, de végül hat évig dolgoztunk együtt, szerepelek a Back To Blacken és ott voltam a későbbi turnéin is. Az a fő motivációm, hogy olyan zenét hozzak létre, ami tovább tart az életemnél. És erre akkor jöttem rá, amikor Amyvel dolgoztam. Nagyon büszke vagyok arra, hogy vele énekelhettem, nagyon büszke.


- Amy apja, Mitch Winehouse könyvet írt lányáról, tavaly pedig egy Oscar-díjas film készült az énekesnő életéről. Ti közeli barátok voltatok Amyvel, melyik bemutatott kép áll közelebb a valósághoz?

Zalon: - Amikor Amy elhunyt, akkor jöttem rá, milyen szomorú az, hogy a világ nem ismerhette az igazi arcát. Amikor a média folyton csak lenyom a víz alá, akkor nagyon erősnek kell lenned, hogy fennmaradj. Úgyhogy nagyon örültem a filmnek, mert az megmutatott valamit az igazi Amyből. Egyértelműen az a kép áll közelebb a valósághoz.

img_7841_javor_uj_ret.jpg

- Hogyan kezdődtetek együtt dolgozni Jávorral?

Zalon: - Van egy jó barátom itt Budapesten, aki ismerte Jávort és aki azt mondta, hogy az általa vezetett Random Trip improvizációs széria nagyon különleges, el kéne jönnöm egyszer megnézni. És igaza volt, tényleg különleges, Jávor egyedülálló tehetség. Az első alkalmat pedig számos további követte, már hetedszer vagyok Budapesten. Innen már nem volt annyira nagy ugrás, hogy elkezdjünk dolgozni az első közös dalunkon. Az első felvétel úgy készült, hogy a stúdióból egyből a reptérre rohantam és éppen csak elértem a gépet. De nem volt kérdés, hogy jövök még és folytatjuk.


- Jávor, te mikor jöttél rá, hogy Zalonnal nemcsak egy közös Random Trip-fellépésetek lesz, hanem ebből egy komolyabb kollaboráció is születhet?

Jávor: - Már az első közös számnál. Zalon nemcsak nagyon jól énekel, de zseniális frontember-típus is. Nagyon jó érzés volt látni, hogy milyen páratlan érzéke van az emberek bevonásához. A második budapesti koncertje után maradt még két napot és azt használtuk ki nagyon gyorsan arra, hogy összerakjunk egy dalt. Nagyon hirtelen történt, de azt hiszem, mindketten éreztük, hogy ebben van valami, ezt folytatni kell. Ha ilyen könnyen össze tudunk hozni egy ilyen dalt, akkor muszáj újabbakkal is megpróbálkoznunk.


- Amikor elhatároztad, hogy nekiállsz egy sokakat bevonó szólóprojektnek, akkor már megvolt a fejedben a hozzá való megszólalás is, vagy hagytad, hadd alakuljon?

dobos_tamas_javor_2_ff.jpgJávor: - Egész egyszerűen mindig úgy viszonyulok a zenéhez, hogy „hozd ki belőle a legjobbat!” Akármi kerül az utamba, mindig arra gondolok, hogy alkossam meg belőle a lehető legerősebbet. Rengeteg zenekarban működöm közre, rengeteg különböző stílusban alkotok, de mindig ugyanolyan az attitűddel és szenvedéllyel. Ha valamiről azt érzem, hogy ez nem felel meg annak, ezt nem tudom olyan lendülettel csinálni, akkor az nem nekem való. Ezzel együtt az az érzés is kezdett bennem erősödni, hogy szeretném kipróbálni magam nemcsak dobosként, művészeti vezetőként, hangszerelőként, hanem úgy is, hogy a korábbiaknál sokkal mélyebben elmerülök a dalszerzésben.


- Részben zongorára írt dalokkal jelentkezel a Jávor projektben, de azok sokszínű megszólalásban és hangszereléssel egy nehezen bekategorizálható stílussá alakulnak át. Mi volt a fő csapásirány, amikor elkezdtél ezeken a szerzeményeken dolgozni?

Jávor: - Az, hogy próbáljunk meg egymástól eltérő világokat összeboronálni, hogy nézzük meg, hogyan lehet nem összeillőnek gondolt dolgokat összeilleszteni. Például egy John Legend-szerű balladának hogyan lehet különleges flow-t adni, amivel meg is marad az alapkaraktere, de közben teljesen máshogy indul be. Aztán ahogyan egyre inkább elmélyültünk a munkában, úgy jöttek elő egyre meglepőbb ötletek. Zalon jamaikai származású, de vannak neki ír gyökerei is. Mi lenne, ha egy ír folkdal-motívumot megtámogatnánk egy energikusabb körítéssel, Zalon énekéhez egyfajta diszkós-drum’n’bass-es lüktetést passzítanánk? És a legmeglepőbb ötletek kezdtek el működni. Eleinte nem akartam az albumformátumra koncentrálni, de csak jöttek a dalok és egyszer csak azt vettem észre, hogy már több mint fél órányi anyagunk van, ami hosszabb, mint egy EP!


- Zalon, neked milyen terveid vannak a szólókarrieredben? 

Zalon: - Nagyjából készen van az első szólólemezen, ami egy klasszikus szerelmeslemez lesz, de még nem tudom, hogy mikor fog megjelenni. A legfontosabb most ez, a közös munka Jávorral!


interjú:
Dömötör Endre
fotó: Dobos Tamás


a mai, március 24-i, esti akváriumos Jávor feat. Zalon-koncert Facebook-eseményoldala


Fight For Love


Radio

https://recorder.blog.hu/2016/03/24/_hozd_ki_belole_a_legjobbat_javor_zalon-interju
„Hozd ki belőle a legjobbat!” – Jávor & Zalon-interjú
süti beállítások módosítása