Globálradar – NAO

2016.03.21. 10:00, rerecorder

nao.jpg

A Globálradarban nemrég bemutatott Jack Garratthoz hasonlóan NAO is jól szerepelt a sikert szinte determináló BBC Sound Of 2016-listán, és ő is már tavaly letette névjegyét organikusabb soultronicájával.

Indulás éve: 2014.

Honnan: Kelet-London, Anglia.

Stílus: Elektrofunk, wonkyfunk, spaceage-r&b.

Kiadók: Little Tokyo Recordings.

nao_badblood_00.jpgOlyan, mint FKA twigs poposabb tesója vagy mint Jessy Lanza soulosabb lelkitársa vagy mint Erykah Badu elektronikusabb zenét játszó unokahúga.

Történet: NAO négy testvérével közösen, egyetlen hálószobában nőtt fel, mindannyian imádták a zenét és persze mind mást hallgattak (hiphopot, grime-ot, jungle-t). Kis túlzással NAO finoman sokszínű zenéje abban a gyerekszobában született meg. Persze volt a házban egy zongora is, NAO pedig annak püfölése után jazzének-szakra ment egy konzervatóriumba, de a rengeteg kötelező gyakorlás miatt ott nem igazán tudott kiteljesedni. Az éneklés azonban már tinikorától fesztelenül ment neki, mindenhol és mindenkivel csinálta: haverkodás utcakölyök mc-kkel, vokálozgatás bárokban és stúdiófelvételeken, énektanítás nyári táborokban, mígnem eljutott addig, hogy Jarvis Cocker és Kwabs is igénybe vette hangját. Az önálló megnyilvánulás azonban csak viszonylag későn, 2014-ben történt meg, akkor viszont Jai Paul tesójával, AK Paullal egy annyira jó dalt hoztak össze (So Good), hogy megnyílt előtte az út. Ő azonban nem szállt el és saját kiadóján keresztül megjelent két EP-jével fényes reménységgé vált. Dalaiban Aretha Franklin gospeljei, Prince eklektikája, az ezredfordulós neo-soul a kiindulási alap, de mindezt egyszerre slágeres és fineszesen modern formában tálalja – nyáron érkező debütlemezét alig várjuk.

nao_ep.jpgMegjelenések: So Good EP (2014), February 15 EP (2015).

Mellékprojektek: Vendégeskedés egy-egy Disclosure- és Mura Masa-dalban.

Szexepil: Afrofrizu (gyöngyökkel).

Legnagyobb eredmény, elismerés: Jelölés legjobb új előadó kategóriában a 2015-ös MOBO Awards-on, harmadik helyezés a BBC Sound Of 2016 listán és év végi angliai turnéja, amely mindenhol teltházas volt.

Radarjel-erősség: Kritikuskedvenc lesz, tisztességes közönségsikerrel.


a legutóbbi EP, a February 15


a Bad Blood klipje: 

https://recorder.blog.hu/2016/03/21/globalradar_nao
Globálradar – NAO
süti beállítások módosítása