Fiatal tehetségek újra a Trafóban

2016.01.13. 10:58, subrecorder

asdf.jpg

(X) A 2015-ös nagy sikerű NEXTfeszt néhány előadása visszatér idén januárban és februárban is. Egy éve fiatal, új irányokat kereső alkotók frissítő produkcióit mutattuk be, most ezek közül láthat néhányat újra a közönség. Fekete Ádám Csoportkép oroszlán nélkül című darabja február 9-én, a Boross Martin rendezte STEREO Akt előadás, a Felülről az ibolyát január 27-én invitálja a nézőtérre az új megoldásokra törekvő színház szerelmeseit, 16-án pedig a táncrajongóknak kínál üdítő és felszabadító szórakozást a már-már kultikussá vált Nyúzzatok meg.

A Next fesztiválon volt a bemutatója Fekete Ádám rendezésének. A darabot azóta lefordítottak oroszra, felolvasták Szentpéterváron, szövegkönyve megjelent a Színház folyóiratban, a 7óra7 pedig beválogatta a tavalyi év 40 legfontosabb előadása közé a produkciót. A TÁP Színházból is ismert polihisztor Fekete Ádám eddig főleg dramaturgként, előadóként és DJ-ként dolgozott, ez az első rendezése, ami a TITÁNium Tehetségkutató Platform pályázat elnyerésével valósulhatott meg. Február 9-én este nyolctól ismét megtekinthető a Trafóban.

Az előadás hétköznapi zsánerszituációkon és megelevenedő állóképeken keresztül mesél egymás mellett élő szomszédokról, családokról és magányos emberekről. A nőről, akinek a vendéglőjébe nem jár senki. A fiáról, aki nem beszél. Az orvosról, aki nem tud segíteni. „Fekete Ádám nem színdarabot, hanem színházat ír. Sőt, nem is színházat, hanem létezést. Egyfajta létezést, egy bizonyos fajta életérzést, ha úgy tetszik, abszurdat.” (Gáspár Ildikó, színház.net)

Január 27-én egy már hosszabb utat bejárt előadás, a Felülről az ibolyát tér vissza a Trafóba. Boross Martin a produkciót a TITÁNium Tehetségkutató Platform pályázatának nyerteseként állította színpadra 2014 tavaszán, aztán megosztva elnyerte az Év Titánja fődíjat. Egy évre rá szerepelt a 2015-ös POSzT hivatalos programjában, azóta pedig az előadás külföldi turnéra indult, Magyarországon kívül először a braunschweigi (Németország) Fast Forward fesztiválon mutatták be.

A produkció olyan vágyak gyűjteménye, amelyeket halálunk előtt még be akarunk teljesíteni. Ebben az álomgyárban Boross Martin alkotói fantáziavilága találkozik a valósággal. Színpadon és filmen elevenednek meg különleges kívánságok, a bennük gyökerező titkokkal és félelmekkel együtt. A nézői aktivitásával is számoló produkció szerves része egy olyan dinamikus videó-installáció, amely sokszor a valóságtól elrugaszkodott módon idéz meg tipikus vágyképeket, és az azokba belehelyezkedő szereplőket – úgy, ahogy álmainkban szeretnénk látni, és úgy, ahogy még álmunkban sem szeretnénk. „Végső soron a carpe diem filozófiáját formálja képpé, játékká az előadás, anélkül, hogy didaktikussá vagy közhellyé válna." (Tompa Andrea, Magyar Narancs)
 

A Nyúzzatok meg igazi sikertörténet: 2013-ban összeállt három táncos és két zenész, hogy közösen dolgozzanak egy produkción. Mind a színpadon vannak, mind részt vettek a kreatív munkában, és együttes erővel olyan produkciót alkottak, ami egyszerre szórakoztató, elgondolkodtató, bárki számára élvezhető és közben végtelenül professzionális.

Nemcsak Magyarországon, de világszerte elismerik munkájukat: bekerültek az egyik legrangosabb táncfesztivál, az Aerowaves Spring Forward fesztivál 2014-es válogatásába, azóta pontosan egy tucat európai nagyvárost megjártak, áprilisban pedig New York-i közönség is megnézheti e a darabot. A Czitrom Ádám-Porteleki Áron zenészpáros azóta lemezt adott ki, a január 16-i előadás után pedig a koncertjükre bulizhatunk. „A Nyúzzatok meg előadása friss volt, játékos, könnyed és elegáns, tele humorral, ön/iróniával. A nézőnek olyan érzése támadhatott, hogy a budapesti Trafóban ülve tulajdonképpen Európában ücsörög, akkor is, ha lovát elébb kint a lámpaoszlophoz kötötte.” (Péter Márta, tánckritika.hu)

Táp Színház–Trafó–Füge Produkció–Fekete Ádám: Csoportkép oroszlán nélkül (természetes fényben)

február 9.

Jegyvásárlás ITT

Facebook-event ITT

STEREO Akt: Felülről az ibolyát

január 27.

Jegyvásárlás ITT

Facebook-event ITT

DÁNYI/MOLNÁR/VADAS: Nyúzzatok meg

január 16.

Jegyvásárlás ITT

Facebook-event ITT

Trafó Kortárs Művészetek Háza

A Csoportkép oroszlán nélkül trailere:


a Felülről az ibolyát teasere:


Jelenetek a Nyúzzatok megből:

Címkék: trafó
https://recorder.blog.hu/2016/01/13/fiatal_tehetsegek_ujra_a_trafoban
Fiatal tehetségek újra a Trafóban
süti beállítások módosítása