EP-premier! ANEZ: Listen Closely Remixes

2015.12.09. 14:00, Frontrecorder

dsc_0679.JPG

Az ANEZ avant-elektropop duó a tavaly ősszel megjelent, Listen Closely című nagyszerű harmadik albumához idén már csatolt egy klipet (mely a címadó dalhoz készült), most pedig itt egy függelék EP a lemez néhány szerzeményének hazai kortárs elektronikus zenei producerek által készített, elmélyült, ugyanakkor többnyire táncos átdolgozásából.

am8_5763smaller.jpgA zeneileg változatos, hangulatában viszont egységes remixkiadványon öt újraértelmezés kapott helyet, ezeket Klokk, Legars, a Gromiko (a Sexepil dobos-fontemberének, Vangel Tibornak és fiának, Vangel Dánielnek londoni székhelyű formációja)  Autochthon (Vangel Dániel önálló projektje) és Richee jegyzi. "“Mindig nagyon izgalmas kaland odaadni a saját dalainkat egy másik zenésznek, sound designernek, vagy dj-nek, mert más megközelítésből hallgathatjuk meg ugyanazt a témát, amit mi már kész számként elengedtünk és albumra tettünk... Mindig nagyon várjuk az eredményt, és nincs alkalom, hogy ne lepődnénk meg, csodálkoznánk rá ezekre az átdolgozásokra. Legutóbb az autóban körbe-körbe hallgattuk őket, mert nagyon tetszettek. Ezekben a dalokban az átdolgozó egyedi hangzásvilágát, ötleteit halljuk. A miénk, de mégis másé… Ezért kértünk meg különböző stílusban alkotó embereket erre a remixlemezre. Nagyon örülünk mindig az együttműködésnek" - mondja a remix EP-ről Szalai Anesz énekesnő.

A remixelők pedig így kommentálják saját munkáikat:

Titan (Autochthon Remix) 

"A Titan című dalban elsősorban a refrén fogott meg, azt szerettem volna hangsúlyosabbá és egyben slágeresebbé tenni. Az ügyet nehezítette az olykor páratlan ütemezés, amit viszont mindenképpen meg akartam tartani. Külön ajándék volt a glockenspiel-játék - azok a hangszerek, amelyek dallamosak és perkusszívak is egyben, szinte kívánják, hogy az ember szanaszét vagdalja, aztán újra összerakja őket. Ez történt itt is, persze (remélhetőleg) a jó ízlés határain belül."

Restless Traveling (Gromiko Remix) 

Vangel Tibor: "A Gromiko családi vállalkozás, pár éve csinálgatunk remixeket. Four Tet, Jon Hopkins és Hudson Mohawke mellett James Lavelle az abszolút példakép ebben az dologban, minden, amit UNKLE-  és remix-ügyben csinál és csinált zseniális. Műfajokon és stílusokon átívelő, azokat összekötő és egymásba integráló dolog ez. Az ANEZ-remixszel is ez volt az egyik cél, hogy a dalt - meghagyva azért az alapkaraktert - egy teljesen más környezetbe tegyem. Fontos a remixnél, hogy ha lehet, azért felismerhető legyen az eredeti szám, de menjünk új utakra vele. Anesszel ugye együtt dolgozunk a Sexepilben is, de az ANEZt már előtte is az egyik legjobb, legelőremutatóbb magyar zenekarnak tartottam, így duplán nagy öröm volt megpróbálkozni ezzel a remixszel."

Lüka (Richee Remix)

"A Lüka videoklip megjelenése után pár nappal írtam ANEZéknek, hogy nagyon tetszik az új track, és hogy elküldenék-e a dal hangsávjait. Sokféle stílusban próbálkoztam, legelőször hallgathatatlan túleffektelt dolgok sikerültek, aztán próbáltam dallamosabbra csinálni, többféle akkordmenetet kitalálni hozzá, végül a mostani, egyakkordos UK garage-szerű verzió mellett döntöttem."

Soft Hornes (Legars Remix)

"ANEZéknek nem kellett kétszer mondaniuk, amikor felkértek, készítsek remixet a nem sokkal korábban megjelent albumuk bármelyik számából. Figyelmesebben, producer füllel végighallgattam újra az albumot, de már az elején sejtettem, hogy a Soft Horns-t fogom választani, mert pont azokban a hetekben nagyon rá voltam kattanva a fúvósokra. A legnagyobb vicc az egészben, hogy utána annyira magával ragadtak más sávok is, hogy végeredményben egész keveset foglalkoztam a fúvósokkal. Megint a legmélyebb énem jött ki persze belőlem: a vokálok többszólamúvá varázslása vitte el végül a prímet! Ami azonban a legizgalmasabb volt a munkafolyamatban az az, hogy miképpen tudok 'átjárást' teremteni két eléggé különböző világ, az övék és az enyém között. Most, jópár hónappal az elkészítés után úgy érzem, elég jól! Remélem, más is rábólint majd erre, nem csak én."

Eskimo (Klokk Remix)

"Először egy másik trackkel próbálkoztam a lemezről, de abból végül nem sikerült kihozni azt, amit szerettem volna. Az Eskimo viszont adta magát, izgalmas volt, hogy az eredeti bpm-et meghagyva, a tört ritmusképletet változtattam egyenessé. A vokálon sokat dolgoztam, rengeteg teret és effektet kapott. Háromféle szintetizátort használtam, főleg színezés jelleggel a háttérben, továbbá bekerült egy új lead is. Nagyon kreatív munka volt, köszönöm a lehetőséget!"

Szalai Anesz és Demeter Zoltán párosa élőben legközelebb december 18-án a G3 Klubban csíphető el (Facebook-esemény), jövő év elején pedig európai turnéra indul az ANEZ, ahol már a készülő új lemezhez gyűjtenek hangokat és inspirációt.


Íme, az ANEZ friss, a MamaZone kiadó gondozásában megjelent remix EP-je:



fotók: Fehér Vera

https://recorder.blog.hu/2015/12/09/ep-premier_anez_listen_closely_remixes
EP-premier! ANEZ: Listen Closely Remixes
süti beállítások módosítása