Iva Bittová és frankofón vödörakrobatika a Trafóban

2015.11.30. 17:05, subrecorder

e28nfq4fhoiazb863oowcrrmq3bnyknlygqmbfxyq0k.jpg

(X) Iva Bittová élőben hegedül és énekel, miközben öt további előadó cirkuszi mutatványokkal meséli egy bálra készülő család történetét két előadáson, december 4-én és 5-én. Lesz még akrobatika vödrökkel vagy falábbal, légtornász attrakciók tömkelege, tánc, zene és rengeteg humor is a kanadai-francia-belga-cseh Poivre Rose (Rózsabors) abszurd falusi idilljében. A társulat körüljárja a férfiasság és a nőiesség kérdését, a végeredmény pedig annyira paradox, mint a rózsabors maga: a nők szépek ugyan, de nyersek, a férfiak pedig táncolnak, de harapnak. Iva Bittová a két este után is Budapesten marad: december 6-án szólókoncertet is ad ugyanott. A Mikulás-napi örömködés már a fellépés előtt kezdetét veszi: 17 órától forralt borral, sült gesztenyével és bérletakcióval vár mindenkit a Trafó Kortárs Művészetek Háza.

A Rózsabors a férfiasság és nőiesség összekeveredéséről szól. „Az egyik nő hátára venné a szőke herceget, az öreglány a trapézra vágyik, a vörös pasi pedig a nővére ruhájába próbálja magát begyömöszölni.” – írja a társulat.

Mindegyik karakter kicsit kajla és zavarodott, a genderkódokat pedig fonákjára fordítják: a férfi lehet esendő, a nő pedig erős, és még légiesnek sem kell lennie ahhoz, hogy sikerüljenek a cirkuszi mutatványok.  A produkciót mindeközben csehovi illat lengi be, keveredik az irónia és a burleszk, a szláv zene pedig balkáni romantikával fűszerezi az előadást. Kalandos a Poivre Rose társulat megalakulásának története: két alapítója, Claudel és Valérie nagyszülei közösek, de szüleik tizenheten voltak testvérek, nem volt lehetetlen elkerülnie egymást a két unokatestvérnek. Nagymamájuk temetésén derült fény arra, hogy két cirkuszos is van a családban. A nagy találkozás nemcsak a családi kötelékek ápolásával folytatódott, de azon nyomban társulatot is alapítottak. Maguk mellé vettek még két belga és egy francia artistát, kiegészültek Iva Bittovával, a világhírű cseh zenésszel, és megalkották első produkciójukat, a Rózsaborsot. Bittová egyébként már-már hazajár Magyarországra, sokan a Mediawave Fesztivál egyik házigazdájaként tekintenek rá. Az énekes-hegedűs színésznő mágikus atmoszférateremtő képességgel rendelkezik, és közben ezerféle eszközt használ a zenéjében. Bölcsődalokhoz illő anyai lágyság, pajkos kacérkodás és rikácsoló hisztéria mind-mind helyet kap művészetében.

Rendkívüli története van a produkcióban szereplő hatvanas éveiben járó, Antoinette Chaudronnak is, aki eredetileg előadásokat fotózott, és ha egy társulat nem tudott fizetni a képeiért, trükkökért árulta őket. „Egyik nap Amaury nagyon izgatottan felhívott, és amikor félórás beszélgetés után letettem a telefont, rájöttem, szerepet ajánlott az előadásukban. Valóra vált a gyerekkori álmom. A Rózsaborsban balettozom, pedig nem vagyok táncos, dobolok, pedig nem vagyok zenész, varázslatos az egész. Hatvanévesen valóra váltom a fiatalkorom vágyait.

Az előadók nemzetiségükben különböznek, professzionalitásuk azonban közös: korábban a legnagyobb, nemzetközi társulatokkal dolgoztak együtt, amelyek nevei már ismerősen csengenek Budapesten is: 7 Fingers, Cirque du Soleil, James Thierrée, C!RCA, Cirque Éloize…

Compagnie du Poivre Rose (FR/BE/CAN): Rózsabors

2015. december 04-05. 20.00

Iva Bittová koncert

2015. december 06. 20.00

Trafó Kortárs Művészetek Háza

Jegyvásárlás ITT és ITT

Facebook-event ITT

A Poivre Rose mozgásban:

Le Poivre Rose from Cie du Poivre Rose on Vimeo.

És Iva Bittová, szintén akcióban:

Címkék: trafó iva bittová
https://recorder.blog.hu/2015/11/30/iva_bittova_es_frankofon_vodorakrobatika_a_trafoban
Iva Bittová és frankofón vödörakrobatika a Trafóban
süti beállítások módosítása