Globálradar - Ash Koosha

2015.11.04. 18:04, subrecorder

koosha1865.jpg

A Take It Easy Hospital nevű iráni indiepopzenekar tagjaként Budapesten is járt Ash Koosha egy ideje szólóban ügyeskedik szétszabdalt, folyékony halmazállapotra emlékeztető jövőbeat zenéin, amit lassan, de egyre biztosabban felkap a világ. Felkapjuk hát mi is, mert nagyon megérdemli.

Indulás éve: 2007.

Honnan: Eredetileg Teherán, Irán, ma már London.

9da963d8-60ba-4857-a867-ba02a60672b1-bestsizeavailable_1.jpegStílus: Jövőűrbeat. Vagy glitch hopos IDM. Vagy mondjuk leftfield.

Kiadók: Olde English Spelling Bee.

Olyan, mintha Arca és Brian Eno és Forest Swords és Zomby és Lorenzo Senni egyszerre próbálna wonkyt játszani a PC Music-nál.

Történet: Ashkan Kooshanejad iráni zenész, aki hazájában élete első gerillakoncertjén 600 fő előtt lépett fel, aminek 200 letartoztatás és számára is három hét börtön lett a vége, merthogy a rockzene ott tiltott terület. A Font nevű rockzenekar után a Take It Easy Hospital nevű elektropoposabb formáció következett, majd egy szintén gerillamódszerekkel forgatott, nyugaton nagy szeretettel fogadott film az iráni rockszíntérről (Perzsa Macskák – szerepelt a 2010-es Titanicon is, sőt a zenekar ennek apropóján fel is lépett a Gödörben). Nem meglepő, hogy Kooshanejad társaival Angliában kapott menedéket, azóta is Londonban alkot. A Take It Easy Hospital egy EP-t adott ki, de novelty-siker volt az övék, így a klasszikus zenei képzettségű multiinstrumentalista-producer egyre inkább az elektronikus zenében merült el és találta meg önmagát. Ash Koosha néven az év első felében maga tette fel Bandcampjére első lemezanyagát, amit a nyáron gyorsan újra kiadott a felkapott Olde English Spelling Bee (többek közt James Ferraro, Forest Swords és Autre Ne Veut lemezcége). Alkotása közben döntően klasszikus zenei hatásokra támaszkodó, az életből vett hangmintákra építő, azokat szétcincáló zene úgy is eredeti minőség, hogy a képeket könnyedén beindító hangok ezernyi szilánkos emléket idéznek, mégsem ezek összege, hanem mindezeken túli dekonstruált, mutálódott jövőzene, ami perzsa tradicionális zenei idézetekkel haza is térő és inkább időtlen album. Végtelenítve lehet hallgatni.


GLOBÁLIS TEHETSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN ERREFELÉ TALÁLHATÓK.

artworks-000112720293-o1hgn8-t500x500.jpgMegjelenések: GUUD lemez (2015).

Mellékprojektek: A Take It Easy Hospital volt a főprojekt, de a helyzet mára alighanem megfordult, bár a duó is aktív.

Szexepil: Ha az egzotikus származás nem elég, akkor a gondozott szakállú fizimiska.

Legnagyobb eredmény, elismerés: A részben róla, vele készült film jelentős díjat kapott Cannesban, producerként, remixerként pedig máris jó nevű előadók (Autre Ne Veut például) keresik.

Radarjel-erősség: Annyira magával ragadó a debüt, hogyha ezen a színvonalon folytatja, akkor gyorsan komoly sikerű, igen keresett producer lehet belőle.


a GUUD-lemez, teljes egészében:


az I Feel That videója:

https://recorder.blog.hu/2015/11/04/globalradar_ash_koosha
Globálradar - Ash Koosha
süti beállítások módosítása