Klippremier! Deti Picasso: Es Gisher

2015.10.15. 11:45, rerecorder

dp16.jpg

Az 1999-ben örmény és orosz zenészek által alapított, örmény népzenei hagyományokból táplálkozó, etnorockot, pszichedelikus rockot játszó Deti Picasso 2007-ben tette át székhelyét Moszkvából Budapestre és innen folytatták Európa-szerte sikeres karrierjüket, de aztán az öttagú zenekar 2011-ben pihenőre vonult, hogy az alapító testvérpár, Gaya és Karen Arutyunyan Wattican Punk Ballet néven duóban folytassa. 2014-ben azonban új felállásban újraéledt a Deti Picasso is és idén elkészítették visszatérő albumukat, a folkosabb, sokszínűbb Motherlandet (amit ma mutatnak be az A38-on), és amelynek Es Gisher című dalához készült a Kiégő Izzók által roppant izgalmas videó. Premier!

dp17.jpgMiután a Deti Picasso tagjai Európa több pontjára szóródtak szét, a Budapesten élő Arutyunyan-testvérek a Wattican Punk Ballettel vitték tovább az anyazenekar folkból induló, pszichrockká fejlődő zenéjét, de olyannyira, hogy a 2013-as Playground című pszichedelikus-garázsos-kabarés-táncos-free punk debütlemezük minden korábbinál elszálltabb lett (az Over című fülbemászó slágerszámot itt a Recorderen lehetett először hallani). A folyton megújulásra törekvő zenészek azonban a Deti Picassot sem hagyták feledésbe merülni, és új tagokkal (Anasztázia Razvaljajeva hárfással és Porteleki Áron ütőssel) visszatértek, de nem oda, ahol abbahagyták, hanem egy erősebben az örmény népzenei hagyományokra építő, szellősebb, éteribb megszólalással.

dp_motherlandcdcover.jpgA közösségi finanszírozással elkészült Motherland című album egyik legszebb dalához most videó is készült a Kiégő Izzók vizuális brigád alkotásában, és mindezt az énekesnő Gaya Arutyunyan így kommentálja: „nyolcéves szünet után, idén nyáron ismét koncerteztünk Örményországban, egy olyan helyen, ahol az emberek még nálunk is jobban ismerik a számokat, amiket játszunk! Az utunk során ellátogattunk egy csodálatos XIII. századbeli templomba Szagmoszavankba, az Aragac-hegy lábánál. Másnap visszamentünk a sziklás völgybe, hogy egy drón segítségével, madártávlatból rögzítsük a tájat. Ezt az anyagot magunkkal hoztuk Budapestre, majd rájöttünk, hogy erre vagy ebből építkezve forgassuk le az új Deti Picasso-klipet! Az Es Gisher egy örmény népdal a teliholdas misztikus éjszakáról. A Kiégő Izzók vizuális brigád egy technikailag és esztétikailag nagyon különleges vizuális megoldással közelítette meg a klip készítését. Végül is teljesen eltértek a klasszikus értelemben vett világzenei sémáktól!” A klip születéséről Sarkadi Nagy Balázs, a Kiégő Izzók vizuális brigád tagja nyilatkozott a Recordernek: „A számhoz készült videó egy virtuális örmény tájon játszódik. A szám teljes hossza alatt a légifelvételekhez hasonló finom suhanás közben különböző utalások jelennek meg az idő múlására és az örmény történelemre, jelképekre. A szám vizualitása – a világzenei klipek stílusjegyeivel szándékosan szembe helyezkedve – a klasszikus (low poly) számítógépes grafika műfaját használja a több különböző tartalmi sík összekapcsolására, olyan módon, hogy ezzel a látvánnyal egységesíti az összes előforduló elemet benne. A klipnek konkrét főhőse nincs, a zenekar a digitális táj részeként jelenik meg.”


a Deti Picasso tehát ma, október 15-én játszik az A38-on, Facebook-eseményoldal, érdemes elkapni őket, mert utána legközelebb október végén már Szentpéterváron és Moszkvában koncerteznek


az Es Gisher low poly technikával készült látványos videója: 


a Motherland című friss album: 


Deti Picasso-Facebook

https://recorder.blog.hu/2015/10/15/klippremier_deti_picasso_es_gisher
Klippremier! Deti Picasso: Es Gisher
süti beállítások módosítása