Visszatér a Deti Picasso!

2014.12.14. 12:59, Recorder.hu

detipicasso_650.jpg

(X) Ha Djivan Gasparyan az örmények melankolikus természetét tükrözi, a System Of a Down pedig az ellenkezőjét, akkor a moszkvai örményekből álló Deti Picasso e két érzésvilág ötvözetét nyújtja. December 28-án Palya Bea és Grencsó István közreműködésével adnak egy elképesztően különleges koncertet a Trafóban.

A Deti Picasso két alapító tagja, Gaya és Karen Arutyunyan három éve ideiglenesen szüneteltette örmény etnorock-zenekarának fellépéseit, hogy duóban folytassák Wattican Punk Ballet néven. Ám most eljött a pillanat a visszatérésre. Az állandóan megújuló és változó Deti Picasso teljesen új formában tér vissza. Gayát és Karent a hárfás Anasztázia Razvaljajeva és a dobos Porteleki Áron kísérik. December 28-i koncertjükön az alapzenekari felállás mellett Palya Bea és Grencsó István vendégeskedik.

Az öttagú Deti Picasso 1999-ben alakult Moszkvában Gaya Arutyunyan énekesnő és testvére, a gitáros Karen Arutyunyan kezdeményezésére. Az eleinte orosz nyelvű alternatívrock-zenekar hamar kinőtte magát az underground klubokból, és első stúdiólemezével már a legrangosabb hazai fesztiválok palettáját színesítette. Pár évre rá már a Depeche Mode és a Massive Attack előzenekaraként a Luzsnyiki stadionban léptek fel.

2004-ben a Deti Picasso merész lépésre szánta el magát és második stúdiólemezükkel (Ethnic Experiments) már egy teljesen más irányba sodorták a zenekart. Az örmény népzenei hagyományokra épülő pszichedelikus rock hidegzuhanyként érte a rajongókat, ám új utakat nyitott meg a formáció előtt.

Közvetlenül az Ethnic Experiments megjelenését követően a zenekar egymás után kapta a külföldi koncertmeghívásokat, köztük a legrangosabb ethnozenei és rockfesztiválokra (Italia Love Wave, Festival Musicas Do Mundo, Rock For People stb.). A Deti Picasso először 2005-ben játszott Magyarországon, a Sziget fesztiválon, amit aztán több tucat hazai fellépés követett. 2010-es lemezükön pedig már olyan hazai és külföldi vendégzenészek vettek részt, mint Alex Hacke (Einstürzende Neubauten), Nikola Sekulovic (ex- Laibach), Vlagyimir Volkov, Erling Riibe Ramskjell (Schtimm), Grencsó István vagy Barabás Lőrinc.

2005 és 2010 között a Deti Picasso több mint 20 országban lépett fel és kiérdemelve „az örmény ethnorockzene nagyköveteinek” szóló elismerést. 2011-ben, miután a tagok egy része külföldön folytatta pályafutását, Gayáék pedig Budapestre tették székhelyüket, a zenekar ideiglenesen leállította a koncertezést, hogy teret adjon a testvérpáros legújabb duójának, a Wattican Punk Balletnek. 2014 nyarán viszont teljesen új felállásban új műsorral és hangzással tért vissza a Deti Picasso: Gaya és Karen mellett a hárfás Anasztázia Razvaljajeva és a dobos Porteleki Áron lettek a zenekar oszlopos tagjai.

Deti Picasso (AR/HU) feat. Palya Bea, Grencsó István

2014. december 28., vasárnap 20.00

Trafó Kortárs Művészetek Háza

 

Trafó jegyvásárlás link:

http://trafo.hu/hu-HU/deti_picasso

 

Facebook event:

https://www.facebook.com/events/984875668196467

 

Felállás:

Gaya Arutyunyan – ének, billentyűs hangszerek

Karen Arutyunyan – gitár

Anasztázia Razvaljajeva – hárfa

Porteleki Áron – dob, darbuka, brácsa

+ vendégek:

Palya Bea – ének

Grencsó István – szaxofon

 

A Deti Picasso honlapja:

www.detipicasso.com

 

Deti Picasso a Facebookon:

https://www.facebook.com/detipicassoband

 

Diszkográfia:

2010 Gerda / Kay

2008 Turbo Mairik

2006 Glubina

2004 Ethnic Experiments

2002 Mesyac Ulibok

 

Interjú Gaya Arutyunyannal:

http://hvg.hu/kultura/20141206_Gaya_Arutyunyan_MoszkvaBudapest

Címkék: trafó deti picasso
https://recorder.blog.hu/2014/12/14/visszater_a_deti_picasso
Visszatér a Deti Picasso!
süti beállítások módosítása