Itt a Cseh Tamás Program – Kubinyi Júlia

2015.08.11. 09:00, rerecorder

kubinyi_julia22.jpg

A Cseh Tamás Program induló zenekarokat-előadókat támogató alprogramjának 42 nyertese közül augusztusban 16-ot mutat be a CSTP a Recorderen, íme az abc-rendben a hetedik, Kubinyi Júlia.


A magyar népzene kincseit őrzi, közben pedig valóságos kinccsé vált maga is. Kubinyi Júlia az édesanyjától tanulta az első népdalokat, és művészetével folyamatosan gazdagítja zenei kultúránkat: a Felszállott a Páva-győzelmen, a Junior Prima-díjon át egészen az idén májusban megjelent szólólemezéig, és tovább.

Nemcsak szépsége, hangja, de elképesztő sokoldalúsága is különlegessé teszi a fiatal népdalénekest, akinek repertoárja és magyar népi kultúraismerete a Kárpát-medence minden területére kiterjed. A salgótarjáni születésű lány már zenei tanulmányai során számtalan népdalversenyen, fesztiválon vett részt szólistaként vagy zenekarok tagjaként. Az énekléssel szorosan összefonódó néptánc világában is otthonosan mozog, hiszen 2006-2009 között a Vertich Színpad-Stúdió, 2003-2012 a Nógrád Táncegyüttes tagja volt, jelenleg pedig a Magyar Állami Népi Együttes tagja. Közben pedig a Dűvő Zenekar énekese is.

A színpad, a nagyszabású rendezvényeken való szereplés az évek során szinte megszokottá vált számára. Énekelt már a Hagyományok Házában, 2010-ben a MÜPA-ban, 2012-ben a Táncház 40 Gálaünnepen a Thália Színházban.

Kubinyi Júlia hangjának megismerésével 2012-ben az ország a saját hangjára is ráismerhetett. A Fölszállott a páva című televíziós népzenei tehetségkutatón szólistaként szerepelt, és állt holtversenyben a dobogó legfelső fokára. Ugyanebben az évben kitüntették a Népművészet Ifjú Mestere címmel, 2013-ban pedig Junior Prima-díjat kapott.

A népzene jellegéből, hagyományaiból is fakad, hogy a hangfelvétel-készítés háttérbe szorul az élőzenei produkciók, a közös éneklés mögött. A Cseh Tamás Program támogatott pályakezdő előadójaként Kubinyi Júlia 2015 májusára készítette el első, Magam járom című szólólemezét, amelyen a Dűvő Zenekar is közreműködött. A Cseh Tamás Programban Júlia mentora Unger Balázs cimbalomművész, népzenetanár, akivel így nemcsak a Magyar Állami Népi Együttesben alkotnak közösen maradandót. A Magam járom című szólóalbumot bemutató koncert május 8-án volt a Fonóban.

 


A cikksorozat a Cseh Tamás Program együttműködésével készült.

https://recorder.blog.hu/2015/08/11/itt_a_cseh_tamas_program_kubinyi_julia
Itt a Cseh Tamás Program – Kubinyi Júlia
süti beállítások módosítása