Dalpremier! A i w A: Busy Lobby

2015.08.03. 16:00, Frontrecorder

aiwa_1.jpg

Két éve jelentette meg bemutatkozó EP-jét a Farbwechsel kiadónál egy kilétét elfedő producer, A i w A álnéven. Az arcát fellépéseken fehér símaszk mögé rejtő elektronikus zenész később leleplezte magát, így derült ki, hogy Nádházi Lajosnak, a Headshotboyz duó egyik felének a szólóprojektjéről van szó. Előreláthatólag augusztus végén jelenik meg a legújabb A i w A-lemez, melyről a Busy Lobby című lo-fi absztrakt funk tétel itt már meghallgatható.

aiwa_2_online_cover.jpgAz A i w A ötlete még 2012-ben született meg, a Headshotboyzból ismert producer egyik otthoni kísérletezgetéséből, amikor is kipróbálta, mire jut, ha régi analóg dobgépek ritmusait, vintage szintihangokat és húsz-harminc évvel ezelőtti horror- és kultfilmekből, valamint popslágerekből szégyentelenül kiollózott hangmintákat kombinál. Az eredmény az Uninstall Yourself című szám lett, amit hallott Mikolai Martin, a Farbwechsel kiadó egyik fő embere is és annyira tetszett neki, hogy egy egész EP-re való további számot rendelt. Így jött létre a 2013 júniusában kijött At The Window című anyag, amely egy egész kerek filmes képzettársításos konceptet húzott a kiinduló ötletre, a zene médiumaként szolgáló titokzatos símaszkos figurával, filmzenés atmoszférákkal és idézetekkel, valamint a B- és trash filmek esztétikájához passzolóan torz, kidolgozatlan, lo-fi hangzással. Az "elcseszett filmzenei" hatást vitte tovább, de kevésbé sötét és fenyegető módon, a French electrós beütés helyett egy jó dózis elasztikus funk beinjektálásával a következő, egyébként a hivatalos A i w A-pólóhoz kiadott EP 2013 augusztusában, a projekt tehát önálló életre kelt, és megy azóta is a maga saját útján. Néhány külföldi válogatásra elszórt trekk (lásd itt, itt vagy itt) után idén áprilisban kijött még egy csomag zene (fukpak) a kezdeti eresztésből, és ezzel lezárult az A i w A első - ha muszáj, akkor leginkább a vaporwave-hez besorolható - korszaka.

Az A i w A következő életszakaszát nyitja az I'd Rather Take You Out című tízszámos lemez, de erről és az irányváltásról meséljen Nádházi Lajos: "Az album nagyjából három hónap gyümölcse, a metódus annyiban változott, hogy minden trekk egy felvétel egy sávon, számítógépet csak némelyik megvágásához használtam. A dallamok két klasszik analóg szintivel - Korg Delta (1980), Roland JX-3P (1983) -, a ritmusok és minden egyéb pedig Roland TR-505-tel és MC-303-mal, illetve Sony DRP-2 -vel készültek, Kaoss Pad-re loopolva. Leginkább ennek köszönhető a hangzásvilág változása, félretettem a mintázást most. Ugyanez érvényes a live-okra is, vasakon hasalok. (Bár a karakter megmaradt, de a maszkot már csak akkor veszem elő, ha van valami komolyabb live fellépés előre egyeztetett vizuállal. Inspirációt az albumhoz most régi trash horrorok helyett klasszikus amimék átvezető képei / jelenetei adtak. Története nincs, inkább hangulatokat próbáltam teremteni. Ez tök sablonos dolog, de javarészt autóban szoktam teljes albumokat végighallgatni, és szerettem volna valami olyat alkotni, amit élveznék utazás közben, amire jó nézegetni a külvilágot/történeteket kitalálni. (Nem mintha hallgatnám a saját zenéimet.)"

A zenei stílus ugyan "finomodott" és a hangmintázásnak vége, de a megszólalás továbbra is lo-fi és erősen vizuális kötődésű, igaz, filmek helyett az új lemez minden számát egy-egy anim gif ihlette - innen a zene körkörössége is. A kiadó angol nyelvű leírása "analogue boogie jam"-ekként jellemzi az A i w A új számait, és ez annyira frappáns, hogy lopjuk, illetve mutatjuk a tervek szerint augusztus 24-én megjelenő albumot nyitó Busy Lobby-t, mely olyan, mintha egy forgalmas szálloda halljának nyüzsgését szemlélnénk sztondult nyugalommal, miközben a dobok a léptek sűrű kopogását imitálják:

https://recorder.blog.hu/2015/08/03/dalpremier_a_i_w_a_busy_lobby
Dalpremier! A i w A: Busy Lobby
süti beállítások módosítása