Premier! Jazzékiel: Masokat_REMIXEK

2015.07.06. 11:00, rerecorder

jazz_album_a0962842199_10.jpg

Februárban jelent meg az év legjobb magyar lemezei között kiemelt helyen szereplő Másokat szeretni című harmadik Jazzékiel-album, ami közel hat évvel követte az előző, 2009-es sorlemezt. Most viszont felgyorsultak az események a zenekar körül, hiszen másfél hete mutattunk be egy új klipet, ami már a most megjelenő remixlemezt harangozta be. Igen, az iamyank által újraértelmezett Átkötő egy Jazzékiel-remixalbum nyitószáma volt, egy olyan kiadványé, ami annyira egységes és erős lett, hogy szinte önálló új lemezként is megállja a helyét, de az átdolgozás-/remixkiadványok között meg tényleg kiemelkedő. A Jakab Péterék által felkért hazai elektronikus zenei színtér néhány prominens képviselője elsőosztályúan értelmezte újra a dalokat. Az anyag ingyenesen letölthető a zenekar Bandcampjéről, egy hét múlva pedig kazettán is megjelenik! 

jazzekiel_masokat_remixek_cover_1440x1440.jpg

A Masokat_REMIXEK tehát limitált példányszámú kazettán fizikai formában is megjelenik majd és kapható lesz Budapest jobb lemezboltjaiban, de a teljes lemezanyag máris hallható itt és a Jazzékiel Bandcamp-oldaláról ingyenesen le is tölthető egy szép kiállítású digitális booklettel együtt (ebben Demeczky Nóra, Szabó Áron, Marinka Zsuzsanna Alexandrovna képei, munkái szerepelnek). Az átdolgozáslemez (balra a borító) az eredeti album „tükörkiadványa” lett, azaz azonos dalsorrendben kerültek a remixek a lemezre (kivétel a Gazdátlan című második dal, ami végül gazdátlan maradt a remixlemezen). A közreműködő producerek, remixelők, átdolgozók nívós munkákkal vettek részt a projektben: a szcénában jó ideje megkerülhetetlen iamyank, a Hollandiában élő és alkotó, a Kanagawából is ismert Birtalan Áron hangművész, aztán a hazai színtér régi játékosai közül Titusz és Anorganik is résztvevő, de a Realistic Crew egykori magja is itt van külön-külön, Krizsó, valamint a főként filmzenei munkáiról ismert Kalotás Csaba a Hegyi Dáviddal közös Freemennel szerepel. Az újabban feltűnt előadók közül a Normafa Records-os Belle Belle, a fiatal, de annál izgalmasabb Alley Catss, valamint az indie és a kísérleti elektronika határmezsgyéjén tevékenykedő Sinus Node készítettek átiratokat.

jazzekiel_0004441926_10.jpgA remixlemez ötletéről azt mondja Jakab Péter zenekarvezető: „Amikor a Másokat szeretnit írtuk, volt egy pont hogy a közös próbatermi munka megakadt. Úgyhogy a lemez nagy részét szerkezetileg egy pc-n raktuk össze, dobokat vágtunk innen-onnan, layeresen hangszereltük a dalokat is – legalábbis demo szinten. Sokkal közelebb állt egy elektronikus lemez munkálataihoz, mint egy klasszikus rocklemezhez – még ha a végeredményen ez nem is hallatszik. Már akkor megfogalmazódott bennem, hogy szeretném egyszer meghallgatni a dalainkat egy ilyen környezetben. Nyilvánvalóan a gondolkodó, okos elektronika volt a csapásirány, úgyhogy azokat az alkotókat kértük fel, akiknek a világa vagy nagyon közelálló hozzánk, vagy nagyon rá tudna érezni az adott dal hangulatára. Direkt nem osztottunk rá trackeket senkire – leszámítva egy-két esetet. Viszont a dalok többnyire mégis megtalálták azt az előadót, akinek szántuk őket, szóval, ha innen nézzük, akkor is nagyon izgalmas volt ez az együttműködés. Ráadásul igazán megtisztelő, hogy ezek az arcok mindannyian komolyan vették a feladatot és rengeteg munkát fektettek bele.”


AZ ELSŐ TIZENHÁROM ÉVRŐL ÉS AZ IDEI STÚDIÓLEMEZ KÉSZÍTÉSÉRŐL BESZÉLGETTÜNK JAKAB PÉTER FRONTEMBERREL.


A remixlemez tracklistje (aminek a számozása a Másokat szeretni albumtól folytatódik):

11_ [iamyank]_Atkoto
12_ [MrT2s]_Tisztas
13_ [Krizso]_Kitty
14_ [Freemen]_Portugal
15_ [Anorganik]_Oldat_a_sebre
16_ [Birtalan_Aron]_Masokat_szeretni
17_ [Belle_Belle]_Lepke
18_ [Sinus_Node]_A_madarak_elrepultek
19_ [Alley_Catss]_Regi_L.

és maga a Masokat_REMIXEK lemez (ami innen ingyen is letölthető): 


részlet a digitális bookletből (ami a fenti linkről tölthető), Marinka Zsuzsanna Alexandrovna munkája: jazzekiel_booklet.jpg


aztán a Solarist idéző felvezető klip iamyank remixével és iamyank, valamint Miklós Milán szereplésével: 


a klipet ihlető eredeti jelent Tarkovszkij Solarisából: 


itt pedig az idén februárban megjelent eredeti Jazzékiel-lemez, a Másokat szeretni


https://www.facebook.com/jazzekiel
https://www.facebook.com/iamyankmusic

https://recorder.blog.hu/2015/07/06/premier_jazzekiel_masokat_remixek
Premier! Jazzékiel: Masokat_REMIXEK
süti beállítások módosítása