Klippremier! Jazzékiel: Átkötő (iamyank rmx)

2015.06.25. 13:00, rerecorder

jazzekie_atkoto_klip.jpg

Februárban jelent meg a Jazzékiel Másokat szeretni című egészen kitűnő, zajos és borongós harmadik nagylemeze, ami közel hat évvel követte az előző, 2009-es albumot. Most viszont felgyorsultak az események a zenekar körül, hiszen alig fél évvel később, július 6-án máris egy újabb kiadvány, egy remixlemez jelenik meg a téli albumból Jakab Péterék felkértek néhányat a hazai elektronikus zenei színtér prominens képviselői közül, hogy értelmezzék újra a dalokat. A Jazzekiel_Masokat_REMIXEK címen – kazettán is! – megjelenő anyagot pedig egy klipes (stílusosan kettős) újraértelmezés vezeti fel, iamyank a nyitószámot, az Átkötőt remixelte és ehhez videó is forgott, mégpedig egy olyan, amelyik Andrej Tarkovszkij orosz rendező Solaris című filmje előtt tiszteleg!

jazzekiel_masokat_remixek_cover_1440x1440.jpg

A július 6-án – szintén a Recorderen – debütáló (nagyon erős hangulatú, önálló albumértékű) remixlemez limitált példányszámú kazettán fizikai formában is megjelenik majd és kapható lesz Budapest jobb lemezboltjaiban (valamint persze a nagyobb online zeneáruházakban). A Jazzekiel_Masokat_REMIXEK (balra a borító) az eredeti album „tükörkiadványa” lett, azaz azonos dalsorrendben kerültek a remixek a lemezre. Olyan nívós és aktuális zenészek vettek részt a munkában, mint a szcénában jó ideje megkerülhetetlen iamyank, a Hollandiában élő és alkotó, a Kanagawából is ismert Birtalan Áron hangművész, aztán különleges szerepben hallható Egyedi Péter, az Óriás vezére. A hazai színtér régi szereplői közül Titusz és Anorganik szerepel, a Realistic Crew egykori magja is itt van: Krizsó, valamint a főként filmzenei munkáiról ismert Kalotás Csaba a Hegyi Dáviddal közös Freemennel szerepel. Az újabban feltűnt előadók közül a Normafa Records-os Belle Belle, a fiatal, de annál izgalmasabb Alley Catss, valamint az indie és a kísérleti elektronika határmezsgyéjén tevékenykedő Sinus Node készítettek átiratokat.

Az album beharangozó felvétele tehát az iamyank remixelte Átkötő, amihez a videoklipet a Jazzékiel énekese, Jakab Péter rendezte, az operatőri munkát Kósa Péter végezte. Tarkovszij 1972-es Solaris című filmjének emblematikus autós jelenetét újragondoló fekete-fehér videóban Miklós Milán, a zenekar  basszusgitárosa, valamint magát az átiratot jegyző Yank szerepel (ő egyébként 2013 óta nem készített remixet, de erről azt mondja, hogy annyira közel áll hozzá, mintha saját száma lenne). 

Hogyan született a remixlemez ötlete? Kérdeztük Jakab Péter zenekarvezetőtől: „Amikor a Másokat szeretnit írtuk, volt egy pont hogy a közös próbatermi munka megakadt. Úgyhogy a lemez nagy részét szerkezetileg egy pc-n raktuk össze, dobokat vágtunk innen-onnan, layeresen hangszereltük a dalokat is – legalábbis demo szinten. Sokkal közelebb állt egy elektronikus lemez munkálataihoz, mint egy klasszikus rocklemezhez – még ha a végeredményen ez nem is hallatszik. Már akkor megfogalmazódott bennem, hogy szeretném egyszer meghallgatni a dalainkat egy ilyen környezetben. Nyilvánvalóan a gondolkodó, okos elektronika volt a csapásirány, úgyhogy azokat az alkotókat kértük fel, akiknek a világa vagy nagyon közelálló hozzánk, vagy nagyon rá tudna érezni az adott dal hangulatára. Direkt nem osztottunk rá trackeket senkire – leszámítva egy-két esetet. Viszont a dalok többnyire mégis megtalálták azt az előadót, akinek szántuk őket, szóval, ha innen nézzük, akkor is nagyon izgalmas volt ez az együttműködés. Ráadásul igazán megtisztelő, hogy ezek az arcok mindannyian komolyan vették a feladatot és rengeteg munkát fektettek bele.”

Péter a klipről is mesélt a Recordernek: „A videoklipet az anyagot nyitó Átkötőhöz forgattuk, ez a Yank-féle remix. Ő volt egyébként a legelső, aki elkészült a maga verziójával és ez a felvétel rögtön az egész projekt esszenciáját visszaadja. A klip ötletét eredetileg a Portugálnak szántam, de aztán az a dal végül egy audiofil vinyl play videót kapott. A klip maga gyakorlatilag Tarkovszkij Solarisából az autós jelenet újraforgatása. Szerettem volna valami modern, hideg és futurisztikus anyagot, de ennek általában mindig technikai korlátai vannak, szóval így hidaltuk át, hogy tudományos-fantasztikus is legyen, meg ne is. A főszereplő Milán (Miklós Milán a zenekar basszusgitárosa) és iamyank. Operatőre természetesen Kósa Péter volt, mint legtöbb anyagunknak, a rendezést és a vágást pedig ezúttal is az én végeztem.”


AZ ELSŐ TIZENHÁROM ÉVRŐL ÉS AZ IDEI STÚDIÓLEMEZ KÉSZÍTÉSÉRŐL BESZÉLGETTÜNK JAKAB PÉTER FRONTEMBERREL.

A július 6-án megjelenő remixlemez tracklistje (aminek a számozása a Másokat szeretni albumtól folytatódik):

Jazzekiel_Masokat_REMIXEK

11_ [iamyank]_Atkoto
12_ [Egyedi Peti]_Gazdatlan
13_ [MrT2s]_Tisztas
14_ [Krizso]_Kitty
15_ [Freemen]_Portugal
16_ [Anorganik]_Oldat_a_sebre
17_ [Birtalan_Aron]_Masokat_szeretni
18_ [Belle_Belle]_Lepke
19_ [Sinus_Node]_A_madarak_elrepultek
20_ [Alley_Catss]_Regi_L.

íme, a Solarist idéző klip iamyank remixével és iamyank, valamint Miklós Milán szereplésével: 


a klipet ihlető eredeti jelent Tarkovszkij Solarisából: 


itt pedig az idén februárban megjelent eredeti Jazzékiel-lemez, a Másokat szeretni


https://www.facebook.com/jazzekiel
https://www.facebook.com/iamyankmusic

https://recorder.blog.hu/2015/06/25/klippremier_jazzekiel_atkoto_iamyank_rmx
Klippremier! Jazzékiel: Átkötő (iamyank rmx)
süti beállítások módosítása