Lemez Gyorstár – 2015. 25. hét: Django Django, My Morning Jacket, Jacco Gardner, Kamasi Washington

2015.06.19. 15:49, rerecorder

django-django-009.jpg

Lemez gyorstárunk ezúttal inkább gitárzenében gazdag, de akad itt az év legjobb jazzlemeze címre esélyes album is. Jól tért vissza a Django Django, még jobban a My Morning Jacket, klassz nyári Real Estate-pótlék a Turnover, Jacco Gardner másodjára kevésbé markáns, de cserébe kedvesen zümmög és, nos, hát igen, végig kell hallgatni egy háromórás albumot is, mert Kamasi Washington piszok jó!

Django Django: Born Under Saturn

django_django_born_under_saturn_cover_art.jpgKiadó: Because Music / Warner

Megjelenés: 2015. május 4.

Stílus: artrock

Kulcsdal: Shot Down

A többféle zenei hagyományt és formát, a hatvanas és hetvenes évek pszichedelikus pop-rockját, a nyolcvanas évekbeli szintipopot, a kora kilencvenes évek táncos indie-jét, némi egzotikát, a többszólamú vokáléneklést, az egyszerre kísérletező és táncos kortárs elektronikát, az afrobeat-hatásokat is mutató izgalmas gitárjátékot és a mindenféle perkusszív rétegeket egybegyúró Django Django új albumával leginkább azt bizonyítja, hogy nem egylemezes csoda. Mi több: három év után megjelent nem zseniális, de igen élvezetes új anyagával rá is ver a 2012-ben velük együtt berobbant és akkor komolyabb babérokat learató Alt-j-re, hiszen ez a lemez kétségtelenül erősebb, mint a leeds-i kortársak tavalyi, This Is All Yours című második nagylemeze.

8.5/10

Németh Róbert


My Morning Jacket: The Waterfall

the_waterfall.jpgKiadó: ATO

Megjelenés: 2015. május 4.

Stílus: déli folk, déli rock

Kulcsdal: Only Memories Remains

Amikor egy ígéretes zenekar fokozódó tempóban csúcsra ér, aztán elvéti a lépést. A Neil Young-mániások brancsába tartozó My Morning Jacket alt-countrys, southern rockos, majd egyre pszichedelikusabb (és jobb) albumokkal érkezett el határához, amikor elsőre (Z, 2005) még ügyesen vette az akadályt és tette modernné, színessé hangzását, de az azóta kijött lemezek inkább felemásak lettek. Most viszont az van, hogy Jim James-mellékprojektek (Monsters Of Folk) és szólóanyagok után újra helyes arányérzékkel lőtte be zenekarával a megszokott hangzásvilágokat és a Waterfall-lal csodák nélkül is egy nagyon szép lemezt hoztak össze – tapasztaltabban, de cseppet sem rutinból.

8.5/10

Dömötör Endre


Turnover: Peripheral Vision

turnover_zps8z9uswrl.jpgKiadó: Run For Cover

Megjelenés: 2015. május 4.

Stílus: shoegaze poppunk

Kulcsdal: Take My Head

Végre egy vérbeli tavaszi gitárlemez: tizenegy akárhányszor meghallgatható, 3 perc környéki fülbemászó popdal. A Turnover olyan, mintha a Real Estate hirtelen rákapna a poppunkra, az elkent hangzás marad, viszont nem riadnak vissza a pofátlan hatásvadászattól sem. Csukd be a szemed, és már szaladnak is feléd a bikinis lányok és a lógó nyelvű kutyák a tengerparti homokon. Nyári bringázáshoz/vezetéshez kötelező anyag!

7.5/10

Kálmán Attila


Jacco Gardner: Hypnophobia

jacco_1.jpgKiadó: Full Time Hobby / Polyvinyl

Megjelenés: 2015. május 4.

Stílus: barokkpop, pszichpop

Kulcsdal: Grey Lanes

A holland énekes-dalszerző-multiinstrumentalista második nagylemezén a játékos barokk pop csilingelve találkozik a 60-as évek pszichedelikus folkrockjával. A párosítás elég váratlan hangzásokat tud eredményezni (a Find Yourself pontosan úgy hangzik, mintha az Air írta volna), de Gardner ötletesen összerakott dalai elég meggyőzőek ahhoz, hogy a hatások felsorolása felesleges legyen. A cím nyugtalanságot sejtet, de ebből semmi nem tapasztalható – sőt, egy kifejezetten megnyugtató, túlzásoktól tartózkodó, fátyolosan zümmögő, ugyan összességében nem kiemelkedő, de mégis változatos anyagot hallhatunk.

7.5/10

Sugó Lilla


Kamasi Washington: The Epic

bfdnl050_the_epic_highres.jpgKiadó: Brainfeeder / Neon Music

Megjelenés: 2015. május 18.

Stílus: jazz

Kulcsdal: Malcolm’s Theme

Washington három egyórás, három lemezes debütálásának letaglózó erejét lehetetlen egy szóban kifejezni, a cím mégis nagyon beszédes. A Flying Lotus által a jazz jövőjének tekintett szaxofonos (aki Kendrick Lamar lemezén is fúj), zenekarvezető albuma az elejétől a végéig színes, szórakoztató, lendületes, és ami tényleg meglepő lehet: egy pillanatra sem unalmas. A jazztörténet több fejezetét is ügyesen visszamondó lemez frissessége egészen figyelemreméltó, hallgatása közben pedig egy hosszú futás alatt feltörő adrenalinlöket élménye köszön vissza.

9/10

Csada Gergely

https://recorder.blog.hu/2015/06/19/lemez_gyorstar_2015_25_het_django_django_my_morning_jacket_turnover_j_gardner_k_washington
Lemez Gyorstár – 2015. 25. hét: Django Django, My Morning Jacket, Jacco Gardner, Kamasi Washington
süti beállítások módosítása