Igen, igen igen, idén visszatér a Beirut

2015.06.02. 10:13, subrecorder

beirut5b15d.jpg

Zach Condon tulajdonképpen egyszemélyes projektje, a kelet-európai folkzenét amerikai indiefolkkal keverő Beirut 2011 óta nem jelentett meg új albumot, szeptemberben viszont jön a No No No, amely egy kemény mentális kiborulás után született.

Az eredetileg Új-Mexikó államból származó Condon a középiskolából való kirúgása után kezdett el Európában utazgatni, így varázsolta el a Balkán gazdag folk- és cigányzenei kultúrája, ezek hatására írta meg azokat a dalokat, amelyek később a Beirut első albumának, a Gulag Orchesternek a nagy részét alkották. Ahhoz azonban, hogy az USA-ban is elhiggyék, hogy ez a fajta balkán-indie-folk-pop működhet, egy nagy támogató névre volt szükség, ez pedig a Neutral Milk Hotel-tag Jeremy Barnes képében érkezett meg, aki felkarolta a fiatal énekes-dalszerzőt és rendes stúdiókörülmények között felvették az első Beirut-dalokat. A különleges hangszerekben bővelkedő albumot szinte teljes egészében Condon játszotta fel, de miután sikeresen leigazolt egy New Jersey-i kiadóhoz és Brooklynba költözött, hamar maga köré gyűjtött egy változó felállású kollektívát, amellyel elkezdett koncertezni is. A Beirutnak a siker ezután gyorsan jött, Condont hamarosan Jeff Magnum utódjaként emlegették, és ugyan a későbbi lemezein egyre inkább csak hangulati aláfestésként jelentek meg a balkáni hatások, popérzékenysége csak erősödött az évek során, a rádióhallgatók közt is népszerűvé téve a zenéjét.

A 2011-es The Rip Tide album után azonban Condon pszichésen egy igen sötét verembe került, köszönhetően válásának. Ő maga így ír erről az időszakról: "Teljesen megtörtem, a testem pedig kikészült ettől. Életemben először egyáltalán nem bíztam magamban, óriási önbizalomhiánytól szenvedtem. Aztán egy új kapcsolat kirántott ebből az állapotból. Egy ilyen pozitív személy jelenléte egészséges irányító erőként fényt áraszt a negatív dolgokra is az ember életében. Egészen biztosan nem lennék most itt nélküle." A Beirut készülő negyedik stűdiólemezének most megosztott címadó dala, a No No No pedig ez alapján valóban egy pozitív attitűdről árulkodó szerzemény, a Condontól megszokott győzedelmes fúvósokkal és az eddig nála kevésbé bevett elektronikus beütéssel. A No No No album szeptember 10-én jelenik majd meg a 4AD-nél és ugyanúgy tartalmaz majd városról elnevezett dalt (nem is egyet), mint Condon összes eddigi anyaga. Ezek közül az egyik a Perth, tehát úgy tűnik, Justin Vernon után őt is megihlette a nyugat-ausztrál idill.


A Beirut friss dala, a No No No:


a lemez számlistája:

01 Gibraltar
02 No No No

03 At Once
04 August Holland
05 As Needed
06 Perth
07 Pacheco
08 Fener
09 So Allowed


és a borítója:

beir.jpg

Címkék: beirut
https://recorder.blog.hu/2015/06/02/igen_igen_igen_iden_visszater_a_beirut
Igen, igen igen, idén visszatér a Beirut
süti beállítások módosítása