Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Barnás Ferenc

2015.05.31. 12:10, rerecorder

header-2-barnas-ferenc.jpg

A 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál után, az 5. Margó Irodalmi Fesztivál és a 86. Ünnepi Könyvhét előtt vagyunk, a legjobb alkalom, hogy megkérdezzünk közel harmincat kedvenc íróink, költőink közül életük meghatározó zenei élményéről és arról, hogy tudnak-e írás közben zenét hallgatni. A 32. Recorder magazin monumentális összeállításából Esterházy Péter után Barnás Ferenc válasza olvasható.

Ezekre a kérdésekre vártunk választ összeállításunkban:

1. Mi a meghatározó vagy kedvenc popzenei lemeze, zenei élménye, jelentős, netán sorsfordító koncertélménye?
2. Szokott-e írás közben zenét hallgatni, segíti-e a zene az írásra való koncentrálást, és ha igen, milyen zene?

Barnás Ferenc

barnas_the-kc3b6ln-concert3.jpg1. A 1980-as évek közepén Münchenben éltem. Az egyik zeneboltba gyakorlatilag csak Keith Jarrett Kölni koncertje miatt jártam, nem is tudom, hányszor hallgattam meg stikában ezt a felvételt. Volt egy Jan Garbarek-es időszakom, meg egy Tom Waits-es, és persze Nick Cave-es (ő volt a legerősebb). John Coltrane A Love Supreme miatt nagyon fontos nekem. Fiatalabb koromban volt The Rolling Stones és AC/DC is. Az igazi nagy hatások: egy zeneakadémiai Verdi Requiem a kilencvenes évekből, egy Ligeti-koncert ugyanott, egy este a Berlini Filharmonikusokkal Berlinben (nyolcvanas évek), Schiff Andrástól Schubert (Zeneakadémia), Csalog Gábortól Ligeti-Etüdök (lemez), fiatal koromban napokon át Wagner, aztán ugyanígy Mahler, Beethoven-vonósnégyesek és -zongoraszonáták. Mozart Requiem. És így tovább.

2. A zene nagy és döntő fontosságú szerepet játszott és játszik az életemben, de írás közben nem szoktam zenét hallgatni. Akkor sem hallgattam, amikor egy zenei témájú regényt (Bagatell) írtam.


Barnás Ferenc - aki az eredetileg 2000-ben megjelent második regényét, a Németországban és Svájcban zenélő vándorfuvolistáról szóló Bagatellt idén átdolgozott formában adta ki újra - június 4-én 18:00-kor szerepel A sántakutya igazmondó show különkiadásában a Margó fesztiválon, Facebook-eseményoldal.


Jarrett és minden idők egyik legjobb és legnépszerűbb jazzlemeze - The Köln Concert


és a fentiek igazak John Coltrane 1964-es A Love Supreme című albumára is, ami Barnás Ferencnek szintén nagyon fontos lemez: 


nyitókép:
aegondij.hu

https://recorder.blog.hu/2015/05/31/igy_hallgattok_ti_magyar_irok_a_zenerol_barnas_ferenc
Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Barnás Ferenc
süti beállítások módosítása