Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Esterházy Péter

2015.05.30. 15:04, rerecorder

peter-esterhazy_1_copyright_dan-wesker.jpg

A 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál után, az 5. Margó Irodalmi Fesztivál és a 86. Ünnepi Könyvhét előtt vagyunk, a legjobb alkalom, hogy megkérdezzünk közel harmincat kedvenc íróink, költőink közül életük meghatározó zenei élményéről és arról, hogy tudnak-e írás közben zenét hallgatni. A 32. Recorder magazin monumentális összeállításából elsőként Esterházy Péter válasza olvasható.

Ezekre a kérdésekre vártunk választ összeállításunkban:

1. Mi a meghatározó vagy kedvenc popzenei lemeze, zenei élménye, jelentős, netán sorsfordító koncertélménye?
2. Szokott-e írás közben zenét hallgatni, segíti-e a zene az írásra való koncentrálást, és ha igen, milyen zene?

 

Esterházy Péter


esterhazy_beatles015.jpg1. Sorsfordítónak nem nevezném, de megdöbbentőnek: az első Beatles-lemezt, amelyet életemben hallottam. 62-ben, 63-ban lehetett, és a kis Huszár szerezte valahonnét. Nem is rendes lemez volt, meg lehetett hajlítani, és a Twist And Shout volt rajta, Lennonnal. Hangos volt, de én a hang erejére gondoltam, nem tudtam addig, hogy ez ekkora erő. Kicsit fontoskodva még azt mondanám, hogy például az Illés és főként Szörényi Levente kulturális jelentősége is ebben mérhető: megmutatták, megmutatta ezt a nagy erőt. Akkor ennek közvetlen köze volt a szabadsághoz.

2. Hallgatok zenét, és ez segít a koncentrálásban, de csak triviális módon: mint hangfüggöny. Hogy ne halljam a házban az élet jeleit. S főleg azt ne, ha szükség volna rám. A munkához olyan zene jó, amelyre nem kell nagyon figyelnem, ezért többnyire a bécsi klasszikusoknál kötök ki. Vagy az ifjúságom zenéjénél, a hatvanas éveknél, Beatles túlsúllyal. Mostanság rászoktam Jerry Lee Lewisra, a lehető legnagyobb hangerővel. Jó kedvem lesz tőle, s ettől azt hiszem, jól is fogok dolgozni (de sajna ez nem így függ össze). Most írtam egy darabot Mercedes Benz címmel. Ezt a számot különösen szeretem hallgatni Janis Joplintól, főleg a nevetést a végén, amely rémületével, elkeseredett, de valódi vidámságával, olyan mintha az ars poeticám volna. Kis túlzással.

ÉS MILYEN ZENÉT SZERET, MILYEN ZENÉT HALLGAT A TÖBBI MAGYAR ÍRÓ?


Esterházy Péter - akivel Marianna D. Birnbaum beszélgetett a tavaszi könyvfesztiválra megjelent Az évek iszkolása című interjúkötetben - június 4-én 18:00-kor szerepel A sántakutya igazmondó show különkiadásában a Margó fesztiválon, Facebook-eseményoldal.


és a Twist And Shout


nyitókép:
Dan Wesker

https://recorder.blog.hu/2015/05/30/igy_hallgattok_ti_magyar_irok_a_zenerol_esterhazy_peter
Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Esterházy Péter
süti beállítások módosítása