Mellékes? Vagy egy kis mellékszerep? – Színészek, ha zenélnek

2015.05.28. 19:57, rerecorder

david_duchovny_4_adam_bradley.jpg

Mi visz rá egy 54 éves egy menő színészt arra, hogy kipróbálja magát zenészként is? Erről valószínűleg az X-akták – vagy a fiatalabb generációknak: a Kaliforgia – sztárját, David Duchovnyt kellene kérdezni. Májusban megjelenő első lemeze apropóján bemutatunk néhány további színészt, aki a zenélés terén is megállja a helyét – vagy éppen nem. Bónuszvideó: Mulder és Scully élőben duettet énekel!

duchovny-album.jpgDuchovny debütálása (Hell Or Highwater) nem is rossz, de már ízlését tekintve is bizakodhattunk egy jó lemezben. Az egy új sorozatban (Aquarius) is éppen most debütáló színész saját hangzását az R.E.M.-éhez és a Wilcoéhoz hasonlítja és mindössze néhány éve vett először gitárt a kezébe, azért, hogy a Flaming Lips Yoshimi Battles The Pink Robots című dalát megtanulja. De persze nem lehet mindenki olyan szerencsés, hogy elsőre megfelelő példaképeket találjon. Ilyen például David Hasselhoff, akiről nem tudni, hogy pontosan mit is akart elérni zenei karrierjével, de a végeredmény sokszor olyan kínos lett, hogy egyik koncertjén még azt is elárulta: volt idő, amikor saját lányai is szégyellték, amit művelt (legújabb dala, az áprilisban bemutatott True Survivor azonban valóban igazi túlélőként mutatja – máris kultklasszik a klipje).

she_and_him.jpgÚgy tűnik a jó ízlés egyébként ragályos is lehet, hiszen többen életük (akkori) zenészpárja mellett kaptak rá az éneklésre. Ilyen például Gwyneth Paltrow (a coldplayes Chris Martin exe), aki a 2010-es Reflektorfény című filmben csillogtatta meg – egyébként meglepően szép – hangját. Nála azért jóval komolyabban vette a zenélést Zooey Deschanel, aki ugyan már korábban is többször fakadt dalra filmjeiben, M. Warddal közösen alkotott She & Him nevű indie-duójának első lemeze mégis pont abban az évben jelent meg, mikor a színésznőt eljegyezte a Death Cab For Cutie-frontembere, Ben Gibbard. És bár a házasságuk véget ért, a zenélés megmaradt Deschanel életében (mellékszálként itt említendő Scarlett Johansson, aki a folkos Pete Yornnal énekelt fel egy duettlemezt, előtte meg a TV On The Radio-s Andrew Sitek produceri segédletével egy albumnyi Tom Waits-feldolgozást, legutóbb pedig csajzenekart alapított).

juliette_lewis_f1997463-cropped.jpgVannak olyanok, akik egyszerűen mindkét téren annyira kiakasztják a kúlságmérőt, hogy gyakorta nehéz eldönteni, a tyúk volt előbb vagy a zenészkarrier. Ilyen például A rettegés fokában feltűnt Juliette Lewis, aki már Hollywoodban is legtöbbször egy rocksztárra emlékeztetett. A színésznő ezt a hajlamot 2003-ban fedezte fel magában, amikor is megalapította Juliette And The Licks nevű zenekarát, amely egyébként a Sziget nagyszínpadát is megjárta, 2009-es feloszlását követően pedig szólóprodukciójával látogatta meg az A38 Hajót. De ha már a menőségnél tartunk, mindenképp meg kell említeni Jack Blacket, aki pont olyan, mintha színészi játékát öntené zenébe: okos, ironikus, kicsit őrült, de végtelenül szórakoztató. A szintén színészként is tevékenykedő Kyle Gass-szel alkotott Tenacious D duójuk (lent nagyban) több mint 20 éves pályafutásra tekint vissza, bár ez idő alatt összesen csak három nagylemezt jelentettek meg. Viszont olyan anyagokról van szó, amiken például Dave Grohl dobol, sőt, idén végre egy Grammy-díjat is sikerült bezsebelniük.


AZ PEDIG ILYEN, AMIKOR EGY GYEREKSZÍNÉSZ FELNŐ ÉS ELKEZD RAPPELNI.

jennifer_lopez_if_you_had_my_love_cd_single_cover.jpgErős túlzás lenne egy kategóriába sorolni velük a következőket, ezért maradjunk abban, hogy többen is értek el sikereket színészként, majd zenészként is. Még ha nem is feltétlenül az évszázad tehetségeiről beszélünk, mindenképp meg kell említeni csajfronton Jennifer Lopezt, aki nagyjából egyszerre robbant be mindkét iparágba. Első főszerepét a számára áttörést hozó Selena című filmben kapta, és ha már lúd, legyen kövér alapon két évvel később kijött első slágerével, az If You Had My Love című dallal. Az időzítés remek volt, hiszen az épp a hírnevét megalapozó színésznő így első dalával rögtön a Billboard lista élén debütált. Ami viszont még ennél is fontosabb, hogy a világ legjobb seggével rendelkező J-Lo azóta is sikeres tudott maradni mindkét fronton, így sokak előtt lebeghetett példaként. A 2000-es évek elején elsősorban a Disney által kinevelt gyerekszínészek kacsingattak a zene felé, Hilary Duff 2003-as Metamorphosis című első „igazi” lemeze például szintén a Billboard eladási listájának éléig jutott, miközben éppen elkezdett „komolyabb” szerepeket vállalni. Hasonlóan alakult Lindsay Lohan karrierje is, azzal megspékelve, hogy ő viszonylag nehezen viselte a hirtelen jött sikert – a rengeteg elvonó mellett összesen két nagylemezre volt ideje. Aztán ott vannak a friss trónkövetelők, mint Selena Gomez (ő Zedd új dalában énekel), Leighton Meester (a Gossip Girl sztárja volt, és egyébként maga írja dalait) vagy a jelenleg megkerülhetetlen Miley Cyrus (őt nem kell bemutatni), akik szintén a zenélésben igyekeznek kiélni ambícióikat. Persze nem csak a nők lehetnek sikeresek mindkét fronton, erre élő példa a jelenleg főállásban magát Jézusnak képzelő Jared Leto, aki olyan zseniális filmszerepek után, mint például a Rekviem egy álomért, úgy döntött, hogy egy legkevésbé sem zseniális zenekart alapít. A Thirty Seconds To Mars azóta is hasít, de Leto közben színészi karrierjét sem hanyagolja el: többek közt Oscar-díjjal jutalmazták alakítását a Mielőtt meghaltam című filmben, legközelebb pedig Joker szerepében láthatjuk.

tenaciousd7_1.jpg


Ha mindenképp kategorizálni akarunk, maradtak azok, akik a zenélésre tényleg hobbiként tekintenek. Hogy saját döntésükből, vagy a sors hozta így, azt nehéz kitalálni, mindenesetre nem valószínű, hogy Kevin Bacon önbizalmának sokat ártana, hogy nem country-blues zenészként tekint rá a világ. Érdekes, hogy valamiért ez a stílus a legvonzóbb az 55+-os színészek számára. A Kevin Costner & Modern West formáció eddig négy albumot jelentetett meg. Jeff Bridges zenészi ambíciói saját bevallása szerint néhány szerepnél (pl. a Crazy Heart countryzenészeként) nagyon jól jöttek. A legtöbbször jótékonysági célból zenélő színész idén szintén egy alapítványnak ajánlotta a country vonalról letérő Sleeping Tapes című lemezét. A nemrégiben nálunk is fellépett Steven Seagal első lemezén olyan neves közreműködők is hallhatók, mint Stevie Wonder vagy Tony Rebel. A rockzenével is próbálkozó Billy Bob Thornton tagja volt a Tres Hombres nevű blues-formációnak, melyről Billy Gibbons azt nyilatkozta, hogy Texas legjobb feldolgozás-zenekara. A legnagyobb sikert a műfajban azonban a Dr. House-ként elhíresült Hugh Laurie aratta, a country terén pedig egyértelműen Steve Martin a befutó, aki egy Grammy-díjat is bezsebelt.


EGY MÁSIK GYEREKSZÍNÉSZ-SZTÁR, MACAULAY CULKIN PEDIG PIZZA UNDERGROUND NÉVEN ALAPÍTOTT ZENEKART. HOGYAN, KÉREM?

depp_oasis.jpgNagyon sok férfi titkon rocksztár szeretne lenni, így nem meglepő, hogy ezzel a műfajjal is jó néhány színész próbálkozott. Bruce Willis három semmilyen szólólemezig jutott, Russel Crowe viszont a ’80-as évek óta újra és újra visszatér zenekarához. Keanu Reeves basszusgitározott a Dogstar nevű alternatív rockzenekarban, ami egészen Glastonburyig jutott. A gitáron játszó Johnny Depp pedig a lehető legmenőbbekkel zenélt együtt: közreműködött az Oasis Fade In-Out című dalában; szerepelt Shane MacGowan első szólólemezén; fellépett Marilyn Mansonnal, Iggy Poppal és Eddie Vedderrel; illetve Flea és Steve Jones mellett tagja volt a P nevű szupergrupnak is. Szintén neves zenészekkel léphet színpadra a Mister Heavenly tagjaként Michael Cera. És ha már az indie-nél tartunk, érdemes megemlíteni a Phantom Planet formációt is, ami többek közt a Narancsvidék főcímdalát is jegyzi, és amelyben nem mellesleg Jason Schwartzman dobolt, de nem szabad megfeledkezni Ryan Gosling Dead Man’s Bones nevű duójáról sem, ami eddig egy remek folkrock albumot mondhat magáénak - a legfrissebb példa pedig a Skins sorozatban feltűnt, Belle And Sebastian-filmben is játszó Olly Alexander a nagyon sikeresen startoló Years And Yearsszel.

És hogy mit jelent számukra a zenélés? Művészetük kiteljesedését? Ismertségük kihasználását? Vagy szimplán kreatív kikapcsolódást? Mindenkinek mást: itt végre válogathatnak a szerepek között.

Biczó Andrea


és ilyen David Duchovny friss debütlemezének címadó dalával: 

Ilyen pedig élőben az X-akták Scully ügynökét játszó Gillian Andersonnal duettben:

https://recorder.blog.hu/2015/05/28/mellekes_vagy_egy_kis_mellekszerep_szineszek_ha_zenelnek
Mellékes? Vagy egy kis mellékszerep? – Színészek, ha zenélnek
süti beállítások módosítása