Albumpremier! morningdeer: Blue For B

2015.05.07. 11:24, rerecorder

morningdeer_ny_2.jpg

Dányi Krisztina morningdeer néven eddig két nagylemezt jelentetett meg (a 2013-as Concert On A Twig című legutóbbi kapcsán interjút is készítettünk vele), most pedig itt a Blue For B című harmadik, amelyet ezúttal is a japán Whereabouts Records jelentetett meg, amelyet testvérének címzett a dalszerző, amelyet az azonnal fülbemászó That Song vezetett fel és amelyet tegnap este élőben egy egészen különleges Audio Session keretében mutatott be először rajongóinak - itt és most viszont már online is hallgatható a nemsokára vinylen is megjelenő anyag.

morningdeer_lp.jpgAz énekes-zenész-dalszerző ezúttal is egyedül írta és rögzítette új dalait, ám most volt két külső producer-segítője is, hiszen az anyag makrohangos Nagy Gergő és az os! néven alkotó Godzsák Dávid tanácsaival, segédletével elkészült, továbbá azzal a szándékkal, hogy az szerzemények élőben, a morningdeer koncertfelállásával (Halmos András - dob, Gyányi Marcell - basszusgitár, Bolcsó Bálint - elektronika) is könnyebben előadhatók legyenek. Nos, a Blue For B az eddigi leginkább fülbemászó morningdeer-lemez lett, erős rajta az elektronika jelenléte, hangsúlyos a gitár szerepe, miközben izgalmasan folytatódik az experimentális, hangokkal, énekkel kísérletező vonulat is. Kriszti a számára új helyzetet jelentő közös munkáról ezt mondja: „Eleinte furán éreztem magam, de tudtam, hogy szükségem lesz segítségre, és muszáj volt feladnom a makacsságomat. Nagyon jó emberekkel dolgoztam együtt, tehetségesek, friss nézőpontot szolgáltattak és rengeteget tanultam tőlük, pedig sokkal fiatalabbak mint én.” A Blue For B lemezcímben a B a testvérét, Beatrixet jelenti, de a dalok egy része amúgy is erősen személyes: „a szövegeim többnyire személyesek, de vannak olyanok is, amik egy engem foglalkoztató témára reflektálnak: például a This Time arra a jelenségre, amikor bántjuk a szeretteinket, akár fizikailag, akár szóban, a My Treasure pedig valamiféle állatvédő dal. Azért ajánlottam a lemezt a tesómnak, mert ő az, aki mindig nagyon sokat segített a zenéimmel és egyébként is neki szól az Allegra című dal a lemezről.”

morning_kek.jpgA friss albumot tegnap este, egy teljesen unikális eseményen lehetett először hallani, egy Audio Session keretében a közönség végighallgathatta a teljes lemezt, majd kérdezhetett is a dalokról. Hogy milyen élmény volt mindez az énekesnőnek? „Nagyon izgultam, hogy jól fog-e elsülni, de szerencsére csak pozitív visszajelzések érkeztek az albumról és az eseményről is. Többen is felvetették, hogy máskor is lehetne közös albumhallgatós eseményt szervezni, és hogy indítsunk ebből sorozatot.” A Blue For B-t mostantól online is meghallgathatjuk, a lemez csak ma, május 7-én ingyenesen letölthető a Bandcampről, a nyáron pedig megjelenik az iTunes-on is, valamint szép kék vinylen, utóbbit morningdeer Bandcamp-oldaláról elő is lehet rendelni - baráti, 15 dolláros áron (az iTunes-os és a vinylverzió egy plusz dalt is tartalmaz majd - a Szabó Levente által készített borító fent).


DÁNYI KRISZTINA OTT VOLT EGY MÁSIK SZOKATLAN ZENEI ESEMÉNYEN ÉS MEG IS ÍRTA ÉLMÉNYEIT: PJ HARVEY EGY OLYAN STÚDIÓFELVÉTELÉN, AMI KÖZÖNSÉG ELŐTT ZAJLOTT!

A morningdeer legközelebb július 21-én a budapesti Rakéta Fesztiválon lép közönség elé, aztán július 27-én Kapolcson játszanak, a Hellowood színpadon.

és akkor a szuper friss lemez, a Blue For B


a That Song kedvesen mozgó audiovideója: 


és szintén a lemezről való Game a Balcony TV adásában, élőben: 


morningdeer Facebook-oldala

nyitókép: Neményi Márton

https://recorder.blog.hu/2015/05/07/albumpremier_morningdeer_blue_for_b
Albumpremier! morningdeer: Blue For B
süti beállítások módosítása