Heti Top 10: dalok a rendőri erőszak ellen

2015.05.03. 21:04, Frontrecorder

police-brutality-pic2.jpg

Tavaly Fergusonban, idén néhány hete Dél-Karolinában, majd ezen a héten Baltimore-ban törtek ki zavargások feketékkel szembeni, halálos kimenetelű rendőri erőszak esetei miatt. A rendőri brutalitás pregnáns problémájára a zene is - elsősorban a hiphop és a punk - mindig hevesen reagált, az ebben a témában született kritikus, sőt gyakran keményen erőszakos hangvételű dalok közül mi most a legismertebbeket válogattuk össze.

FERGUSON TÉMA D'ANGELO ÉS KENDRICK LAMAR LEGUTÓBBI ALBUMÁN IS.

Gil Scott-Heron: No Knock (1972)

A "Rap Keresztapjának" erőteljes spoken word protest songja arról, hová vezet, hogy a rendőrség kopogtatás nélkül hatolhat be bárkinek az otthonába. A dalban név szerint utal a radikális Fekete Párducok egyik mozgalmárjára, Fred Hamptonra, akit Chicagóban egy ilyen kopogtatás nélküli rajtaütés során ölt meg a rendőrség úgy, hogy aludt. És egy túlkapásos másik esetet is említ: "No knocked on my brother Michael Harris / And jammed a shotgun against his skull".

Peter Gabriel: Biko (1980)

Peter Gabriel ezt a dalt a harmadik szólóalbumára írta a rendőri brutalitás áldozatává lett dél-afrikai apartheidellenes aktivista, Steven Biko emlékére, Bikót 1977 augusztusában tartóztatta le a rendőrség, napokon át kihallgatták és közben olyan súlyosan összeverték, hogy szeptember 12-én belehalt a fejsérüléseibe.

Oi Polloi: Pigs For Slaughter (1987)

Ártatlan, alvó ötéves gyereket gyilkolnak, a cellákban gumibottal verik halálra a rabokat, rutinintézkedésként megaláznak és meztelenre vetkőztetve motoznak, zárt ajtók mögött ütlegelnek és csak nevetnek, ahogy a fájdalomtól visítasz - és ez még csak a skót street punk zenekar dalának első versszaka. Csoda, ha az ilyen disznókat (a rendőrök gúnyneve az angolban) vágóhídra kívánják?

N.W.A: Fuck Tha Police (1988)

Ennél világosabb (és keményebb) üzenetet azóta sem fogalmaztak meg a témában, mint a gangsta rap úttörői ebben a bírósági tárgyalás keretébe helyezett dalukban. Habár nyilván nem éppen törvénytisztelő állampolgárok emelik itt fel a szavukat és a rendőri erőszakra adott erőszakos válasz sem megoldás, de a frusztrált dühöt nagyon plasztikus formába önti. "Fuck the police coming straight from the underground / A young nigga got it bad cause I'm brown / And not the other color so police think / They have the authority to kill a minority".



AZ N.W.A TÖRTÉNETÉRŐL MOZIFILM KÉSZÜL, AZ ELŐZETESE ALAPJÁN KEMÉNY LESZ.

Sinéad O’Connor: Black Boys On Mopeds (1990)

Ezt a fájdalmasan gyönyörű akusztikus gitáros balladát két fekete brit fiatal halálával végződő eset ihlette: a 17 éves Nicholas Bramble azután halt meg, hogy a rendőrök elől menekülve bukott a mopedjével, a 21 éves Colin Roach pedig egy londoni rendőrőrsön kapott halálos fejlövést. Bramble-t biciklilopással gyanúsították, mint később kiderült tévesen, Roach halálával kapcsolatban pedig a számos gyanús körülmény ellenére azt állapították meg, hogy a fatális fejlövést ő maga adta le. Anglia kíméletlenül megkapja a magáét O'Connortól: "England’s not the mythical land of / Madame George and roses / It’s the home of police who kill / Black boys on mopeds”.

2Pac: Trapped (1991)

Tupac lírai énje összetűzésbe keveredik a rendőrökkel, akik állandóan ok nélkül zaklatják, rálőnek, mire ő visszalő, üldözőbe veszik és végül bekerítik, de ő inkább meghal, mint hogy börtönbe kerüljön. Mindennapos történet is lehetne, persze a valódi esetek nélkülözik a dal heroizmusát. "They got me trapped / Can barely walk the city streets / Without a cop harrassing me, searching me / Then asking my identity / Hands up, throw me up against the wall / Didn't do a thing at all / I'm tellen you one day these suckers gotta fall".

Body Count: Cop Killer (1992)

Az amerikai feketékkel szembeni rendőri erőszak emblematikus áldozata Rodney King, a kaliforniai taxis, akit 1991. március 3-án éjjel egy csapat Los Angeles-i rendőr gumibotokkal összevert az utcán, és ezt egy szemtanú videóra vette. A felvétel bejárta a médiát az egész világban, több helyen faji feszültségeket keltve, de ennél sokkal súlyosabb hatása volt annak, hogy 1992 áprilisában felmentették az ügyben bíróság elé állított rendőröket, az általános vélekedés szerint ugyanis ez a döntés idézte elő az 53 halálos áldozatot követelő Los Angeles-i zavarásokat. Rodney King esetéről számos dal született, de a legnagyobb figyelmet mégis a rendőrgyilkolásra buzdító Cop Killer kapta, amit egyébként Ice-T még 1990-ben írt a Body Countnak, de csak 1992-ben vették fel és akkor már beleszőtte Kinget is ("Fuck the police, for Rodney King").

Anti-Flag: Police Story (1999)

A társadalmi igazságtalanságok ellen fáradhatatlanul küzdő amerikai punkrock-aktivisták rendőrségi sztorija valós, egy 1995-ös esetet dolgoz fel: egy Jonny Gammage nevű fekete férfi egy kölcsönkapott Jaguárral furikázott Pittsburgh egyik fehérek lakta elővárosában, amikor közúti ellenőrzést kapott, az intézkedés elfajult, a rendőrök megbilincselték, ütlegelték, majd a földre kényszerítették és gyakorlatilag agyonnyomták. Az öt intézkedő rendőr közül csak három ellen emeltek vádat nem szándékos emberölésért, és végül ezeket is ejtették.

Bruce Springsteen & The E Street Band: American Skin (41 Shots) (2001)

1999. február 4-én New Yorkban négy utcai rendőr összesen 41 lövést adott le egy 22 éves guineai bevándorlóra, akinek a pénztárcáját fegyvernek nézték. Az Amadou Diallo nevű férfit 19 golyó találta el, azonnal szörnyethalt, a négy rendőr pedig szabadon megúszta az ügyet. A Főnök egy egyszerre megrázó és lélekemelő dalban emlékezett meg Diallóról és szólt a rendőrségnél uralkodó rasszista előítéletességéről, a szerzeményt újraalakult zenekara, az E Street Band 2000-es turnéján játszottak - a koncertek ellen New York-i rendőrök egy csoportja bojkottot próbált szervezni. “Is it a gun, is it a knife / Is it a wallet, this is your life / It ain’t no secret, no secret my friend / You get killed just for living in / Your American skin.”

Killer Mike: Don’t Die (2012)

Bár konkrétan nincs megemlítve, ezt a szenvedélyes vádbeszédet az amerikai feketékkel szembeni rendőri erőszakról nyilvánvalóan Trayvon Martin esete hívta elő a Run The Jewels egyik feleként is ismert atlantai rapperből, akinek egyébként az apja rendőr volt. 2012. február 26-án este a floridai Samfordban egy polgárőr, George Zimmerman agyonlőtt egy szerinte gyanúsan viselkedő, kapucnis pulcsit viselő 17 éves fekete srácot, akit követni kezdett és az szerinte nekitámadt. Zimmermann azt vallotta, önvédelemből lőtt rá a fegyvertelen fiúra, és ezt az állítását a bíróság szerint nem sikerült bizonyítékokkal megcáfolni, így a férfit végül felmentették a gyilkosság vádja alól - az ítélet egész Amerikára kiterjedt tiltakozóhullámot váltott ki. Killer Mike a fergusoni és a baltimore-i zavargásokról is írt véleménycikket, érdemes elolvasni őket.


+1 a G-Unit Fergusonra adott válaszreakció dalának letaglózó klipje:




nyitókép: innen

Címkék: heti top 10
https://recorder.blog.hu/2015/05/03/heti_top_10_dalok_a_rendori_eroszak_ellen
Heti Top 10: dalok a rendőri erőszak ellen
süti beállítások módosítása