Studio 1.0 – A legmenőbb légópince

2015.04.16. 14:24, rerecorder

02_13.jpg

(X) Standovár Róbert, aki 2010-ben, alapító tag lévén, némi prémiumhoz jutott a Nemzeti Énekkar megalakulásának huszonötödik évfordulója alkalmából, gondolta, valami hasznosra fordítja a kapott pénzt, és fiával, Mátyással vállalkozásba kezdett. A Studio 1.0 névre keresztelt hangstúdió filozófiája az ifjabbik Standovár elmondása szerint az, hogy „hangmérnökként sem bitekben gondolkozunk, hanem zenészként hallgatjuk az anyagot, és ahogy tudjuk, elősegítjük, hogy zeneileg is minőségibb termék készüljön”.

logo.jpgApa és fia nem sokat tétovázott, már 2010 februárjában munkához láttak. Próbateremként is használt stúdiójukat saját kezűleg építették fel egy gyártelep udvaráról nyíló légópincéből. A Budapest 14. kerületében fellelhető helyiséget sikerült igencsak otthonossá varázsolni, és nem is kellett sokat várni az elégedett, visszajáró ügyfelekre. Egyikük, egy amerikai zenész, Jonathan C. Nelson 2012-ben csatlakozott a céghez. A nemzetközi megrendelések egyébként nem mennek ritkaságszámba a házuk táján: a Studio 1.0 többek közt az USA-ból, Kanadából, Angliából, Oroszországból és Németországból is kapott már felkérést közös munkára.

Mindazonáltal egyik legfontosabb törekvésüknek a hazai zenészek segítését tették meg. 2013-ban például egy tehetségkutatót szerveztek, amelyre közel 30 zenekar jelentkezett, és részesült kivétel nélkül egy ingyenes demófelvételben.

Idén a stúdió egy akcióval támogatja a magyar tehetségek előbbre jutását, amelynek lényege, hogy egy komplett dal felvételéhez ajándék stúdióklip jár a jelentkezőknek, amelyet egész évben elkészíthetnek. Tavaly ugyanezzel az akcióval mintegy ötven előadó élt. Idén az érdeklődők március 15-től jelentkezhettek, de a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbították a jelentkezési határidőt, így a lehetőség továbbra is bárki számára adott. A Studio 1.0 ár-érték arányban a hazai piacon az egyik legjobb ajánlatot kínálja. Céljuk, hogy a magyar előadóművészeknek megadják az a lehetőséget a stúdióminőségű dalfelvételre, és saját ötleteiket előtérbe helyezve stúdióklipet forgathassanak, mindezt egy profi csapat segítségével.

img_2039.JPGNemrégiben indult új projektjük, ami a Studio Live Act nevet viseli. A YouTube-csatornájukat érdemes figyelni, mert a videósorozat minden héten frissül, eddig olyan előadók fordultak meg náluk, mint az Eurovíziós Dalfesztiválon ismertté vált Passed zenekar, a szintén Eurovízión feltűnt Swing á la Django, az Armageddon zenekar magyar dobosa, Veress Márton, és az éppen lemezét készítő Anonim Mc.

Az apa-fia által vezetett hangstúdió különösen büszke az általuk produkált dobhangzás minőségére, amelyet Mátyás a terem különös akusztikai adottságai mellett azzal magyaráz, hogy ő maga is ütőhangszeres-dobos lévén a keverőpult mögött jól tudja, hogy mitől döglik a légy. A tavaly első ízben megrendezett Drum-Line tehetségkutatón például egy, a stúdióban elkészített felvétellel jutott a döntőbe, majd ért el harmadik helyezést az egyik versenyző.

És hogy a távoli jövő mit tartogat? Nos, ha Steve Jobs-nak elég volt egy garázs, hogy lerakja az Apple alapjait, ki tudja, egy légópincéből mi nőhet ki? De a humort félretéve, Standovárék egész egyszerűen, minden hiú ábránd nélkül fogalmazzák meg: „a célunk az, hogy minél több zenésznek segíthessünk, előbbre vigyük a művészetét, és megtartsuk azt az alázatot és zene iránti szerelmet, amely a kezdetektől fogva jellemez bennünket”.


a Passed és a Mesmerize a Studio Live Act-sorozatban: 

https://recorder.blog.hu/2015/04/16/studio_1_0_a_legmenobb_legopince
Studio 1.0 – A legmenőbb légópince
süti beállítások módosítása