Globálradar – Mourn

2015.04.08. 17:06, rerecorder

mourn.jpg

A Barcelona északi peremvidékéről származó, tinikből álló Mourn tisztes katalán öntudattal, nyers, egyszerű-de-nagyszerű dalokkal és egy nemzetközi terjesztést kapott remek bemutatkozó lemezzel rendelkezik – ha addig máshol nem, a júliusi Pohoda Fesztiválon élőben is elcsíphetjük őket.

mourn_alb.jpgIndulás: 2013.

Honnan: Barcelona.

Stílus: punkrock, garázsrock.

Kiadók: Sones Records, Captured Tracks.

Olyan, mintha a Sleater-Kinney húsz éve Patti Smith-t dolgozott volna fel PJ Harvey stílusában.

Történet: Tessék továbbhaladni, nincs itt semmi látnivaló! Mindössze három középiskolás tini (Jazz Rodríguez Bueno ének-gitár, Carla Pérez Vas gitár-ének, Antonio Postius Echeverria dob – most mind 18 évesek) és az egyikük húga (Leia Rodríguez Bueno basszusgitáros, aki most 15 éves) zenekart alapított és ösztönből piszok jó dinamikájú, ritmusú, dallamú számokat írt, amivel lenyűgözte az egyik kis helyi lemezcéget (Sones Records), az gyorsan kiadta (még 2014 őszén) a két nap alatt élőben felvetett cím nélküli debütalbumot, majd volt olyan kedves, hogy a haveri Captured Tracks – azaz az utóbbi évek egyik legfelkapottabb indie-kiadójának (Mac DeMarco, Perfect Pussy, Wild Nothing) – figyelmébe ajánlotta az anyagot, az meg 2015 februárjában újra meg is jelentette azt. Na jó, eredetileg csak Jazz és Carla zenélgettek együtt, mindketten PJ Harvey hatására kezdtek dalokat írni (akit Jazz és Leia szintén zenész apja, a helyi The New Raemonban játszó idősb Bueno mutatott meg nekik), majd miután négytagúak lettek, nagyon hamar egyről a kettőre jutottak. A Captured Tracks-szerződés után a Mourn felkerült mindenféle ’akikre figyelni kell 2015-ben’ listára és lemezük alapján nagyon úgy tűnik, hogy valóban érdemes szemmel tartani a kvartettet. A nagy példakép korai dalait, a Ramones célratörőségét, sőt még a Pixies (vagy akár a Breeders) dallamvilágát is megidéző, friss és felvillanyozó dalokat játszanak – nem gyászos, sokkal inkább üde színfolt a Mourn.

mourn3_small_541_360.jpg

Megjelenések: Egy 7” kislemez (Otitis) még tavaly ősszel a Sones-nál és a címnélküli album.

Mellékprojektek: Suli?

Szexepil: A tudatos kiállás.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Barcelonai kezdő garázsrocker tiniként a semmiből egyszer csak levelet kapni, hogy Captured Tracks ki szeretne adni.

Radarjel-erősség: Első körben mindenki imádja őket és ezekben a dalokban igazából benne van a hosszabb távú kibomlás reménye.


GLOBÁLRADARUNK TOVÁBBI JELZÉSEI.


(X) Hallgasd a MOURN új lemezét bárhol, bármik
or a Telekom Music díjcsomagokba foglalt Spotify Premiummal! Részletek: telekom.hu/zene


a Mourn cím nélküli remek albuma, teljes egészében: 


a Your Brain Is Made Of Candy című dal klipje: 


a Misery Factory a barcelonai Balcony TV adásából: 

https://recorder.blog.hu/2015/04/08/globalradar_mourn
Globálradar – Mourn
süti beállítások módosítása