A Trafó ajánlata: hamuból feltámadás Mészáros Máté Hinoki 2.0 előadásán

2015.04.02. 10:00, prorecorder

11053523_912042595506424_2344102341699759252_n1.jpg

(X) Mészáros Máté koreográfus tavaly októberben bemutatott Hinoki című produkciójának megérkezett a folytatása, amelyben a korábbiakhoz képest egy szikárabb, feszesebb nézőpont kerül előtérbe. A Trafóban debütáló Hinoki 2.0 így hű marad elődje személetéhez, mégis képes újat mutatni – leginkább a megváltozott környezet és a kifinomult megformálás tekintetében.

Míg a Hinoki első verziója egyetemes, nehezen megválaszolható kérdésekkel foglalkozott, és a rombolás, az újrakezdés, a magány, illetve a kétségbeesés fogalmait helyezte középpontba, addig az előadás friss formája egy jóval puritánabb környezetet kínál. Az érezhetően feszültebb, brutálisabb performanszból a színpadi elemek eltűntek, a már ismert faforgács helyett pedig ezúttal fekete polifoam borítja a táncteret, ezzel is biztosítva a csupasz miliőt, amely az elhamvadás stádiumát hivatott illusztrálni. A produkció kivitelezésében a koreográfussal szoros szimbiózisban működött mind a válogatott szereplőgárda (amely tagjainak kiválasztásánál elsődleges szempont volt a külföldi tapasztalat, illetve az egyedi mozgáskultúra is), mind Porteleki Áron zenész, aki ütő- és zörgőhangszereivel illő kíséretet biztosít a hontalanság és sebezhetőség szegélyezte műsornak. Máté és Áron rugalmas kooperációja nem a véletlenen: hasonló szellemiségük mellett rokon vonásokat mutató előéletük is kooperációra teremtette őket, előbbi ugyanis a néptánc, utóbbi pedig a népzene berkeiből indult útnak.

Mészáros Máté, miután befejezte a Magyar Táncművészeti Főiskolát, a Szegedi Kortárs Balett kötelékeiben volt aktív, majd később külföldön nyert betekintést a nemzetközi tánckultúra aktuális trendjeibe. Pályája során számtalan neves koreográfussal dolgozott együtt (Ohad Naharin, Amanda Miller, Wim Vandekeybus, Robin Orlin, Sharon Eyal, Roberto Galvan, Myriam Naisy), jelenleg pedig a belga Ultima Vez társulat tagja.

Az ULTIMA VEZ, a SÍN Kulturális Központ és a TRAFÓ bemutatja: Mészáros Máté: HINOKI 2.0

2015.04.09-10. (szombat/vasárnap) 20:00

Jegyvásárlás és információ: http://trafo.hu/hu-HU/mm-hinoki%20

Facebook: https://www.facebook.com/events/1565636013708359/

 

Koreográfia: MÉSZÁROS Máté

Alkotók - előadók: DÁNYI Viktória, HORVÁTH Nóra, JUHÁSZ Péter, MÉSZÁROS Máté, MIKÓ Dávid, PORTELEKI Áron, VARGA Csaba

Zene: PORTELEKI Áron

Jelmez: KALICZ Klára

Tér: MÉSZÁROS Máté

Fény: STADLER Ferenc, VAJDA Máté

Produkciós vezető: RÁCZ Anikó 


A tavalyi Hinoki előadás ízelítője:

Címkék: trafo hinoki 2.0
https://recorder.blog.hu/2015/04/02/a_trafo_ajanlata_hamubol_feltamadas_meszaros_mate_hinoki_2_0_eloadasan
A Trafó ajánlata: hamuból feltámadás Mészáros Máté Hinoki 2.0 előadásán
süti beállítások módosítása