Magyarradar – Kayamar

2015.03.27. 14:30, rerecorder

kayamar_1.jpg

„Micsoda hang! Micsoda harmóniák! Micsoda humor! A hangok gyönyörűen simulnak egymásra, a zenei áthallások sokrétűek. Kiváló munka.” Ezt nem mi mondjuk Kayamarról, a magyar hangművészről, hanem Brian Eno, a világ egyik legfontosabb zenész-előadó-producere.

Indulás éve: 2011.

Stílus: Igényes, komolyzenei alapú könnyűzene.

Hatások: Queen, Karl Jenkins, The Beach Boys, King Singers, Bobby McFerrin.

Kiadó: Nincs.

kayamar_23.jpgTörténet: Magyaróvári Viktor néven 1985. május 12-én láttam meg a napvilágot Gyulán, majd gyermekkori éveimet Mezőhegyesen töltöttem, ahol kezdetben még sporttagozatos általános iskolába jártam, azonban az éneklés iránti szeretetem már akkor megmutatkozott. Egy békéscsabai meghallgatás után Eckhardt Gábor „figyelt fel rám” és hívott, hogy próbálkozzak meg a Bartók Konziban a felvételivel. „Ezzel foglalkozni kell” – mondta, és én hittem neki. Ezután a család nemsokára Budapestre költözött, hogy 13 évesen a Bartók Béla Konzervatóriumban folytathassam tanulmányaimat. Itt Ugrin Gábor tanítványa lettem, majd a Liszt Ferenc Akadémiára nyertem felvételt. Akadémiai éveim alatt karvezetés szakra jártam, azonban párhuzamosan zeneszerzéssel és énekléssel is foglalkoztam – utóbbit Jelinek Gábor tanítványaként. Bár mutálásom után egyértelművé vált, hogy hangszalagjaim a normálisnál könnyebben és szélesebb tartományban mozognak, közelítőleg egy évtizedbe került a mai énektechnikámnak a kikísérletezése. A Zeneakadémia befejezése óta zeneszerzőként és énekesként egyaránt tevékenykedem. 2012-ben – egyelőre csak demoállapotban – elkészült első, saját szerzeményekből álló cd-m, a Robert Keder holland költő verseire írt Music In The Wind és számos koncerten improvizáltam a Sziget Fesztiváltól a Művészetek Palotájáig. Színpadon műfajom a „többszólamú improvizáció”, kórusok vagy az úgynevezett looper-pedál segítségével (ez egy hangfelvevő, amellyel a színpadon felvett sávokat végtelenítve lehet visszajátszani). Ilyenkor egymás mellé 4-8 szólamot improvizálok, amit a kórus szólamainak szétosztok / a looperre felénekelek.

Megjelenések: Dalok online.

Küldetés: Egy olyan zenei stílus megalkotása, ami nem csak az emberek boldogságát szolgálja, hanem amiben önmagam is lehetek.

Jövőkép: Nemzetközi ismeretség megszerzése.

Mellékprojektek: Kórusvezetés, vokálozás, zeneszerzés és hangszerelés (film és színházi zenék, reklámzenék).

Szexepil: Öt oktáv feletti hangterjedelem, Hertz-hallás.

Legnagyobb eredmény, elismerés: I. hely a ReZene zeneszerzőversenyén (2011) és a londoni Noise Festival Brian Eno által adott „Curator’s Choice” diplomája (2015).


BRIAN ENO AMBIENT-SOROZATÁT ITT DICSÉRTÜK AGYON.


Kayamar Facebook-oldala
és a kayamar.hu


Kayamar Wind Song Medley-je: 


Kayamar nagyon mély basszusa: 


elképesztő bemutatóvideó az éneklésről: 


és arról, hogy hogyan komponál: 


Kayamar kedvesem változata: 

https://recorder.blog.hu/2015/03/27/magyarradar_kayamar
Magyarradar – Kayamar
süti beállítások módosítása