Igazságot a világ leghíresebb dobkiállásának!

2015.02.20. 14:42, Frontrecorder

amenbreak.jpg

Ha hallgatsz hiphopot és/vagy drum'n'bass-t, akkor ismered az Amen breaket, még akkor is, ha nem tudtál róla, ez ugyanis az a hat másodperces dobkiállás, amely rengeteg hiphopszámnak adja az alapját, a dobbasszus zenék pedig gyakorlatilag nem is léteznének nélküle, de más mai elektronikus zenei irányzatokban szintén visszaköszön fontos hangmintaként. Nyugodtan mondhatjuk, hogy történelmi jelentőségű zenedarabkáról van szó, ehhez képest elképesztő, hogy a világon senki nem fizet a felhasználása után jogdíjat. Ezen az áldatlan állapoton kíván változtatni egy nemrég indított közösségi adománygyűjtő akció.

thewinstons.jpgAmikor a Winstons nevű washingtoni funkzenekar 1969-ben felvette az Amen Brother című számot (egy hat évvel korábbi filmbetétdal instrumentális feldolgozását, amely egy kislemezük B-oldalán jelent meg), nem sejthették, hogy ezzel milyen hatást gyakorolnak a zene fejlődésére. A nyolcvanas évek második felében ugyanis (miután 1986-ban rákerült a hiphop dj-knek szánt Ultimate Breaks And Beats kalóz válogatássorozat egyik kiadványára) a dal négy ütemnyi dobkiállásából - lelassítva -  kedvelt hangminta lett a hiphopban, a műfaj korai időszakában számos zenei alap épült erre a rövid dobloopra - például az N.W.A-től a Straight Outta Compton, hogy csak egyet említsünk. A hiphopon keresztül a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján az Amen break beszivárgott az akkoriban születő brit rave, vagy ahogy akkor nevezték breakbeat hardcore zenébe, amelyből a jungle, majd a drum'n'bass kifejlődött a kilencvenes évek derekán. Az Amen break - felgyorsítva - ezeknek az irányzatoknak a fő építőköve és egyik legmeghatározóbb eleme, nem túlzás azt mondani, hogy nélküle nem léteznének. Ezeken túl olyan elektronikus irányzatokat is táplál(t) az Amen break, mint a breakbeat, a big beat, a drill'n'bass vagy a breakcore, sőt, az indusztriális zenében is visszaköszön (Nine Inch Nails: The Perfect Drug) - a világ talán legtöbbet hangmintázott dobrészéről beszélünk.

AZ AMEN BREAK A HANGMINTÁZÁS TÖRTÉNETÉT HÁROM PERCBEN BEMUTATÓ VIDEÓBÓL SEM HIÁNYOZHAT.

Arról a legendás dob breakről, amelynek felhasználása után különböző okok - az elévülési idő lejárta, a szerzői jogi törvények módosulása - miatt sem a szerzője, sem az előadója nem kap jogdíjat vagy hangminta jogosítási díjat, és még csak a nevüket sem tudja a világ, pedig megérdemelnék. Úgyhogy nevezzük itt meg őket: a dobost, aki eljátszotta Gregory Cylvester Coleman-nek hívták, és 2006-ban halt meg, hajléktalanként, a zeneszerző-hangszerelő pedig Richard L. Spencer, a Winstons énekes-szaxofonosa volt. Utóbbi egyben a dal jogtulajdonosa, ma is él, 2011-ben a BBC Radio 1 meg is szólaltatta az Amen breakről szóló dokumentumműsorában (itt végighallgatható), amelyben elmondta azt is, hogy nem látott pénzt a sok ezerszer szemplingelt dalrészletből. Ez az adás adta most az ihletet egy brit férfi, Martyn Webster számára, hogy közösségi pénzgyűjtő akciót szervezzen Lester számára. A február 18-án elindított kampány hangsúlyozottan nem az elmaradt díjak "behajtására", azok pótlására szolgál, inkább csak egy gesztus, hogy mindazok, akik az Amen break-alapú zenéket élvezik, a jótéteményért cserébe visszaadhassanak valamit, szigorúan önkéntes alapon. Az ezer fontos célösszeg pillanatokon belül összejött, jelenleg a háromszorosánál tart, ezen az oldalon lehet követni - vagy hozzájárulni a modern zene legjelentősebb hat másodpercének anyagi elismeréséhez. Lester egyébként kézzel írt levélben köszönte meg mindenkinek, aki adakozott, hozzátéve, hogy ez egy újabb bizonyítéka annak, hogy az európaiak az afroamerikai zene "őrzői". Ámen.

Az Amen break kultuszát jelzi, hogy ha szobrot még nem is emeltek neki, de a hanghullámformáját megformálták fából, lásd a nyitóképünket (a nyírből készült egyedi alkotás azóta már elkelt).


a Winstons Amen Brother című felvétele, az a bizonyos break 1:26-nál


az Amen break jelentőségét ecseteli ez a videó:


az Amen break egyik első nagy jelenése a hiphopban, az N.W..A és a Straight Outta Compton:


hát nem ebben is Amen break szól:


meg ebben is:


és ebben is:


végül egy példa a közelmúltból, Tyler, The Creator és a 2013-as Pigs:

Címkék: amen break
https://recorder.blog.hu/2015/02/20/igazsagot_a_vilag_leghiresebb_dobkiallasanak
Igazságot a világ leghíresebb dobkiállásának!
süti beállítások módosítása