A hangmintázás története három percben

2014.01.31. 16:02, Frontrecorder

brief-history-of-sampling.jpg

A hangmintavétel (sampling) gyökerei több évtizedig nyúlnak vissza, de bevett gyakorlattá a nyolcvanas évektől vált, főként a hiphopban és az elektronikus zenében. A video mash-upok királya, Eclectic Method a legújabb hangos-képes turmixában a sampling történetét sűríti össze három percbe.

Ez persze így ebben a formában túlzás, hiszen egy ennyire nagy múltú és széles körben alkalmazott technikát képtelenség lenne ilyen rövidre összevágva bemutatni. A videó inkább a legklasszikusabb, legtöbbet használt hangmintákat, vagyis dobkiállásokat és zenei motívumokat állítja kronologikus sorrendbe, mint az Amen break, amire a jungle/drum'n'bass épül, vagy a James Brown Funky Drummerjéből kiollózott rövid részlet, ami kismillió hiphop szám alapját adja. A szempling-történeti gyorstalpaló néhány másodpercre felvillantja a hangminták eredetijét és pár olyan számot, amiben felhasználták. A videó apropója az Incredible Bongo Band negyven éve megjelent Bongo Rock című albumának jubileumi vinyl újrakiadása, ezen a lemezen szerepel ugyanis eredetileg az Apache című instrumentális szerzemény, minden idők egyik legtöbbet hangmintázott zenéje. 

Az Eclectic Method amúgy a brit Jonny Wilson projektje, ő a kétezres évek óta készíti ipari mennyiségben videoegyvelegeit, -remixeit, melyekben a klipek, filmek, sorozatok, tévéműsorok, reklámok részleteit ollóz össze szórakoztató popkulturális kollázsokká. A videonévjegye itt látható, a munkásságába belemerülni itt lehet.

Címkék: eclectic method
https://recorder.blog.hu/2014/01/31/a_hangmintazas_tortenete_harom_percben
A hangmintázás története három percben
süti beállítások módosítása