Magyarradar + exkluzív mix - Kodek

2015.01.24. 18:54, Frontrecorder

kodek-1_crop.jpg

Az elmúlt pár év egyik legizmosabb partizenei vadhajtása a glitch hop, ami nagyjából az elektró, a dubstep és a breakbeat röfögős válfajainak keresztezése, de folyamatosan olvasztja magába más irányzatok (pl. a trap) elemeit is. Ehhez az egyre népszerűbb hibridműfajhoz húz leginkább a ceglédi producer, Kodek, aki ráadásul a glitch hop egyik vezető kiadójának, a német Plasmapoolnak a kötelékébe tartozik. Január elején jelent meg legfrissebb kiadványa, a Ghetto Sound System EP, ez jó alkalom, hogy bemutatkozhasson itt nálunk, egy csak nekünk készített mix kíséretében.

kodek-5-2.jpgIndulás éve: komolyan vehetően kb. 2012.

Tagok: Muhari Gergely (Ableton Live meg vagy egy tucat vst).

Stílus: eklektikus elektronika, legutóbb éppen a glitch hop felé tendálva, de nem szoktam műfajokban gondolkodni.

Hatások: a popzenétől kezdve a suttyó EDM-en keresztül a kísérleti elektronikáig minden - de tényleg minden!

Kiadók: Chi Recordings, a Plasmapool alá tartozó Noize.

Történet: 2000 óta prüntyögök, kizárólag szoftveres vonalon. 2006 körül küldtem néhány zenét Kevinnek (Fine Cut Bodies, a Chi Recordings atyja), akinek meglepetésemre tetszett a produktum és 2007-ben megjelentette egy zenémet, aztán még jó párat és marha sokat segített, hogy valami legyen velem, a fesztiválfellépéseimet konkrétan neki köszönhetem (Sziget-Balaton Sound-Volt szentháromság, egyéb klubok, rettentően sok alkohol, rettentően nagy bulik, szétesések). Aztán 2012-ben leszerződtem a Plasmapoolhoz és egy sokkal nyugisabb időszak vette kezdetét.
Tavaly megszületett a kisfiam, így visszavettem kicsit a megőrülésből, apukáskodok és csendesen dolgozok a zenéimen.

Az alapok sokszor napközben ugranak be, ilyenkor előkapom a telefont, rádúdolom, cicergem vagy ilyesmi, aztán otthon felhasználom, már amikor értékelhető a dolog. Van, amikor egy sound designer vagy producer oktatóvideója indít be valamit: csak tekergeti az ember a virtuális potikat, aztán ha kisül belőle egy foszlány, azon elindulok és rétegenként fel tud rá épülni valami. Máskor meg egy dobalapon kezdek el dolgozgatni és arra jön a többi layer. Néha mintázni is szoktam, innen-onnan, az is ihletet adhat. Igazából nagyon sok zenét is hallgatok és persze hatnak rám ezek is; egy megoldás egy dropban vagy egy ritmuskép például és akkor valami hasonlót építek egy épp készülő projektbe, de az már nyilván nem lesz ugyanolyan és így a zenék folyamatos mutálódása kíséri az ember zenei fejlődését, ahogy az egész elektronikus zene is folyamatosan változik, formálódik.

Most úgy vagyok a zenékkel, hogy amit elkezdek, azt be is fejezem. Szerencsére a kiadóm elég jó partner ebben, nyitottak a dolgaimra, nincs megkötve a kezem, és ez roppant kellemessé teszi az együttműködést. Kénytelen is voltam amúgy rávenni magam valami szisztémára, mert amikor elkezdtem foglalkozni a zenéléssel, akkor pl. a legnagyobb bajom az volt, hogy a töri témazáróra felkészüljek (ami persze sosem történt meg). időm volt, mint a tenger, most meg egy családot is fenn kell tartsak. Szóval a rendszer kell, mert az időt be kell osztani, és ez sokunknál polgári meló mellett megy, ami komoly melót kíván. Mindenesetre a lényeg, a flow, mert ezt az egészet tényleg csak szívből lehet jól csinálni.

Megjelenések: Szerencsére egészen sok akad, itt mind megtalálható: http://www.beatport.com/artist/kodek/55574 

Küldetés: jól érezni magam a bőrömben. Nyilván lehetne itt beszélni a zenekészítés spirituális oldaláról, ami tényleg fontos, de igazából nem tartom magam a szó klasszikus értelmében művésznek, nem jártam konziba meg még zongorázni sem tudok, autodidakta vagyok, de tanulok folyamatosan, mint a jó pap és hát a tudás maga egy fajta cél, ha nem is küldetés.  

Jövőkép: ha egy kicsit cseperedik a fiam, akkor talán megint több időm lesz a zenével foglalkozni meg talán a fellépésekre is tudnék újra koncentrálni. 

Mellékprojektek: 20KID (minden, ami nem fér bele a Kodek aliasba).

Szexepil: eszméletlenül jóképű vagyok, haha.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Huhh, egyszer apám eldicsekedett a komáinak velem, az jól esett. Meg amikor Laurent Garnier megdicsérte az egyik zenémet, azért az is jó volt. Ja és nemrég a Beatport glitch hop szekciójában Top 3 helyezésig jutott az egyik remixem. (Amúgy eleve az, hogy emberek tartják annyira a produkciómat, hogy még fizetnek is érte, már agyon megtisztelő és jó érzés, jól esik a támogatás).


A szóbeli bemutatkozás mellé pedig itt egy reprezentatív mix Kodektől, kizárólag saját trekkjeiből és remixeiből összeállítva:

Címkék: mix kodek magyarradar
https://recorder.blog.hu/2015/01/24/magyarradar_exkluziv_mix_kodek
Magyarradar + exkluzív mix - Kodek
süti beállítások módosítása