A 2014-es magyar kazettatermés (jó része)

2015.01.02. 23:08, rerecorder

magyar_mc_2014_2.JPG

Ahogyan azt már többször is megírtuk (nyári félévértékelőnkben, év végi magyar zenei összefoglalónkban és a 2014-es kedvenc hazai kiadványainkat összegyűjtő cikkben) a honi zenei életben 2014 meglehetősen jó évnek minősíthető. Külön örvendetes trend, hogy a digitális és Magyarországon még úgy-ahogy hagyományosnak mondható cd-kiadványok mellett szép számmal akadt vinyl- (Quimby, Kiscsillag, Ivan And The Parazol, Nouvelle Phenoméne, Rosa Parks, Jazzékiel 7" stb.) és kazettakiadvány is. Íme az utóbbiak, szépen egymás mellett.

A kazetta ugye már évek óta újra menő formátum, a Recorder 2011-ben is adott már ki egy válogatást a hálószobapop-színtérről ilyen módon (Recorder Mixtape - Magyar Hálószobapop 2011), kaptunk titokzatos kazettakiadványt postán is (a lórévi low rave), a jelenséget 2013-ban bemutató cikkünkben (A kazetta az új underground) pedig a magyar Farbwechsel is már több szép kiadvánnyal volt jelen. A Record Store Dayhez hasonlóan 2013 óta már Casette Store Day is van, Magyarországon pedig a műfaj nagy korszaka óta először jelent meg értékelhető mennyiségű - főleg underground - kazetta. 

Még 2013 legvégén jött ki az Erik Sumo Band válogatása, a The Life And Wanderings Of Erik Sumo Band (2005-2013), ezt a tiszteletbeli 2014-es kazettát már csak kéz alól lehet beszerezni.

Tavasszal kaptunk postán egy kazettát MVRK NTRX-től a +halott virágok+ című anyagon lofi hiphop, cloud rap-szerű zene szól, az előadó(k)ról nem sok infót találni a neten, a műfaj igazi megvalósítása tehát, hogy kapható-e még a kazetta, azt ezen a címen lehet megérdeklődni: mvrkntrx@gmail.com

A Gustave Tiger remekbeszabott bemutatkozása, az At The Idyll's End kifejezetten szép kiadvány lett, a műanyag tokra egy átlátszó matricán került fel a név/cím és egy míves grafika is (mindez a kvartett énekesnőjének, Szurcsik Erikának a munkája), itt vásárolható meg.

A Somersault Boy idei anyaga, a How To Do A Somersault is megjelent kazettán is, a kiváló lemezhez az év egyik legjobb borítója társult, ami kazettaformátumban is pazar. Itt lehet beszerezni.

A 2014-ben jó évet futó MYGL Waiting For You című anyagát adta ki kazettán, ezt a Recorderen is meg lehetett nyerni. A MYGL Facebook-oldalán lehet érdeklődni, hogy van-e még belőle.

A Hippikiller az eddigi legjobb albumát adta ki idén - a címhez (Mixtape From The Striped Room) hűen kazettán is. A zenekar Facebook-oldalán lehet érdeklődni van-e még belőle.

Végül, de nem utolsósorban a fenti nyitóképen szereplő kazettasorban Piresian Beach, akinek 2014-ben két kazettája is megjelent, az I Cannot See For Miles kiadásakor interjút készítettünk vele (a kazetta a Rockpod Recordsnál jelent meg, de már csak itt érdemes keresni), a Matthias von Stumbergerrel közös kiadványról pedig egy klipes dalt mutattunk be (ez a kazetta a barcelonai Shook Down Underzine-nél jelent meg).

Természetesen még ezeken túl is akadtak hazai kazettakiadványok 2014-ben, a Farbwechsel többet is kiadott, de ezeket még nekünk is be kell szereznünk - ahogyan reményeink szerint majd a szépszámú 2015-ös kazettákat is.

https://recorder.blog.hu/2015/01/02/a_2014-es_magyar_kazettatermes_jo_resze
A 2014-es magyar kazettatermés (jó része)
süti beállítások módosítása