Lemeztáska – Jessie Ware

2014.12.22. 16:45, rerecorder

jessie_ware.jpg

Jessie Ware Jack Penate turnévokalistájaként kóstolt bele a zenészéletbe, de aztán jóval többre vitte: eleinte felkapott közreműködő volt tánczenei produkciókban (SBTRKT, Sampha), majd 2012-es debütalbumán (Devotion) sajátos elektronikus souljával bűvölt el mindenkit, a nemrég megjelent folytatással (Tough Love) pedig szélesebbre tárta a stíluskaput. Lássuk, miket hallgatott hozzá - és még kedvenc karácsonyi dalára is fény kerül!

Első zenei emléked

aretha_franklin_queen_of_soul_the_best_of_aretha_franklin_2007_64961_zoom.jpgValószínűleg az, hogy az anyukán feltesz egy Aretha Franklin-lemezt otthon. Think, Respect, ezek tutira rajta voltak, szóval minden bizonnyal egy Best Of volt.


Első lemez, amit saját pénzeden vettél

Ez a Take That volt egészen biztosan, mert megszállott rajongó voltam. De, hogy melyik album? Valószínűleg az első, a Take That & Party 1992-ben. De a következő Everything Changes is megvolt, azt is rögtön a megjelenésekor megvettem még.


Zenék, amik éneklésre inspiráltak

Egészen kicsi koromtól szerettem az énekeseket hallgatni, csodáltam a jó hangokat. Volt egy Tom Cruise-film, a Days Of Thunder, aminek a filmzenéje tartalmazott egy Maria McKee-dalt, a Show Me Heavent. Gyönyörűen elénekelt dal, imádtam. Azt a dalt képes voltam órákig is elhallgatni. Aztán persze nyilván én is megpróbáltam elénekelni, eleinte együtténekeltem az eredetivel, aztán külön csak acapellában én magam és talán ekkor gondoltam először azt, hogy énekes szeretnék lenni.


Koncert, ami megváltoztatta az életed

weeknd_2.jpgD’Angelót látni élőben. A leghatározottabban ez volt a legemlékezetesebb koncertélményem. Ez pont akkoriban történt, amikor leszerződtem a lemezcéggel és arra gondoltam a koncert után, hogy én is így szeretnék majd színpadra állni. Láttam, hogy mennyi öröm lehet egy előadásban, hogy tulajdonképpen ünnepelheted a zenét és persze teljesen újra is gondolhatod a dalaidat. Úgyhogy iszonyúan izgatott lettem, hogy ez a fajta előadás ezután simán nekem is az életem része lehet majd.


Hatások a 2012-es Devotion idején

Sade a fő hatás, de akkoriban jött ki az első The Weeknd-mixtape is, amit imádtam és nagyon inspiráló volt számomra.


Hatások a mostani Tough Love készítésekor

Prince, Maxwell, persze továbbra is Sade, egyértelműen ő kedvenc soulénekesnőm.


HA MÁR PRINCE: A LEGJOBB LEMEZEIT ITT TÁRGYALTUK KI.


Kedvenc soul/r&b-lemez


laurynhillthemiseducationoflaurynhillalbumcover.jpgVagy Sade-tól a Diamond Life, vagy Lauryn Hilltől a The Miseducation Of Lauryn Hill. Örök kedvencek, a mai napig szoktam hallgatni mindkettőt.


Kedvenc elektronikus tánczene

Őszintén szólva SBTRKT volt talán a legnagyobb hatással rám, főleg mert láttam azokat a zenéket megszületni is, amiket aztán nagyon szerettem hallgatni is. Lényegében ő mutatta meg, hogyan lehetséges soulzenét létrehozni úgy, hogy az közben elektronikus tánczene is marad. Gyönyörű, emberi, romantikus a zenéje és nagyban befolyásolta ő az első lemezemet, sőt azt is, ahogyan a zenekészítésről gondolkodom.


Kedvenc szombat esti lemez

chaka_khan.jpgÖhm, valószínűleg Chaka Khan és az I Feel For You. Khan elképesztően énekel, elképesztően néz ki és elképesztően mozog.


Kedvenc vasárnap reggeli lemez

Szeretek dzsesszt hallgatni vasárnaponként, általában odaillőnek érzem, de amúgy bármilyen kikapcsolódáshoz, lazításhoz is.


Zene, amiről meglepő lehet, hogy szereted

Nem is tudom, általában nagyon nyitott vagyok azzal kapcsolatban, hogy miket hallgatok, szóval nagy meglepetést aligha fogok okozni. Talán az, hogy néha, amikor a férjemmel utazunk, akkor a Classic FM-et hallgatjuk, főleg a vonóskvartetteket vagy kórusműveket kedveljük. Talán meglepő lehet, de ez komolyan feldobja az autózást.


Kedvenc zene turnézáskor

A sofőrünk nagy dj (nevet), és általában olyasmiket hallgatunk, mint Joni Mitchell, Fleetwood Mac, Neil Young – csupa olyan zenét, amire jól esik vezetni.


sade_diamond.jpgÖrök kedvenc lemez

Ez túl nehéz kérdés, az biztos, hogy a már említett Sade-lemezt most is mondhatnám, de az bármilyen körülmények között favorit! Amúgy viszont nem tudok választani. (nevet)


Kedvenc téli zene

A modern elektronikus zenéket szeretem ilyenkor. Valahogy megint egy autós élmény ugrott be, ahogyan egy hosszú utazás alkalmával kizárólag minimalista elektronikát hallgattunk, rettenetesen passzolt a téli tájhoz.


Kedvenc karácsonyi dal

A Have Yourself A Merry Christmas, de nagyon szeretem még Mariah Carey-től az All I Want For Christmas Is You-t is.

lejegyezte: Dömötör Endre


az idei Jessie Ware-lemez: 


az albumról a legfrissebb klip, a You And I


ez meg az eggyel korábbi, a Say You Love Me


és akkor már az album címadó dalának videója is: 

https://recorder.blog.hu/2014/12/22/lemeztaska_jessie_ware
Lemeztáska – Jessie Ware
süti beállítások módosítása