Micsoda Dániel Damien Rice albumáról

2014.12.16. 14:06, rerecorder

studio_portrait-8381.jpg

Damien Rice a kétezres évek eleji ír dalszerző-előadó hullám legismertebb képviselője, 2002-es O című első albumából két és fél millió példányt adott el, ám a 2006-os 9 című folytatást követően eltűnt a radarról. Szórványos közreműködések jelezték, hogy várhatunk még tőle valamit, ám az kellően meglepő volt, amikor kiderült, hogy Rick Rubin sztárproducerrel, Izlandon készítette el harmadik nagylemezét. Az idén – szintén akusztikus gitáros, folkos dalokkal, remek debütlemezzel – itthon feltűnt Zanzinger (azaz Micsoda Dániel) tinédzserkorának egyik kedvence volt Rice, naná, hogy ő is kíváncsi volt a nagy visszatérésre. Meg is írta nekünk véleményét, miközben éppen különleges nappali szobás turnéra készül és pont tegnap, a Recorderen indított be szintis popprojektjét, a Stasszal közös The Monte Cristo Sex Tapes-t is.

Damien Rice: My Favourite Faded Fantasy

damienrice_my_faded.jpgKiadó: DRM / Warner / Magneoton

Megjelenés: 2014. október 31.

Stílus: folkpop

Kulcsdal: The Greatest Bastard

Meseszerű      

 

Ha azt mondom, Damien Rice fontos tényezője volt a feneketlen középiskolai depresszióimnak, nem hazudok túl nagyot. Akkor viszont, ha azt mondom, hogy a gimnáziumi szenvedések rabszolgahajóján volt Rice a doboló hajcsár, talán még közelebb kerülök az igazsághoz. Aztán leérettségiztem, elköltöztem és a kamaszos szomorúságot felváltotta a világot először megtapasztaló emberek dühe és rácsodálkozása. Ebben Rice már nem vált fontos szereplővé, ő megnémult nyolc évre, én meg épp csak elkezdtem kinyitni a számat.

Aztán pár hónapja olvastam, hogy Rice Rick Rubinnal készít lemezt Izlandon, ami nagyjából úgy hangzott, mintha Tyler, The Creator csinálna lemezt Jack White producerkedésével Budapesten. Keresetlen, de iszonyatosan király. A szentimentális, már-már komikusan szomorú ír folky és a New York-i hiphop főrabbija jól egymásra találtak. Az, hogy minden mai dalszerző közül Rice lenne a legjobb rapper, teljesen egyértelmű, szövegeit pályája eleje óta nem tudja nem meseszerű, ölelkező rímfolyamokba önteni, ami az egyik legfontosabb tényezője a rice-i szakrális pátosznak.

Rubin nagyjából úgy járt el a hozott anyaggal, mint két évtizede az elaggott Johnny Cash kultikus American Recordings-sorozata esetében. Majdnem. A címadó dalt hallva a Rice rövidke diszkográfiáját ismerők is bátran csaphattak arcukra értetlen kifejezést, hiszen a My Favourite Faded Fantasy nagyjából semmiben nem rokonítható a dalszerző korábbi műveivel. Repetitív szerkezete és a végig megtartott, törékeny, vékonyka ének nem áll bele a Rice által gyakorolt vokális pátoszba, jóval hidegebb és távolságtartóbb. A későbbi dalokkal aztán fokozatosan visszamászunk az O borítóján pöfékelő elrajzolt kis ember vállára.

damien_rice_wide-23ae394318332b4ff667a49d2fe5dd721a000bce.jpg


A briliáns The Greatest Bastard és a krízispontig fokozott, pokoli erős The Box valóban meg is koronázza a kétezres évek első felében íródott dalciklust, míg az I Don’t Want To Change You vagy a Colour Me In „csak” a popkánonba való visszakerülés kompromisszummentes dalai. A lemez mind a nyolc szerzeménye türelmesen kibontott, öt-tíz perces ballada az élet és a párkapcsolatok útvesztőiről, Rice, ahogy korábban, úgy most sem engedi magát konkrétumokba merülni szövegeiben, ami garantálja, hogy széles közönség pilloghat otthon felemelt szívvel a My Favourite Faded Fantasy fekete korongjának sercegésére.


DAMIEN RICE U2-FELDOLGOZÁSLEMEZEN IS SZEREPELT.

2001-ben ez még a fiatal felnőtt fókuszálatlanságaként jól csengett, 2014-ben, a nyolc év csend után visszatérő és jócskán megöregedett dalszerző tollából már visszatetszőbb. Rice az elmúlt nyolc évben csinált lemezt Mélanie Laurent-nak, végigsírt jónéhány interjút elvesztett vokalistanője okán (Lisa Hanninganről van szó, akivel természetesen járt is és aki időközben kétlemezes dalszerző-énekes lett – a szerk.), majd kikötött Izlandon, hogy a Föld legmeseszerűbb országában megcsinálhassa az év valószínűleg egyik legmeseszerűbb lemezét. Ennél az albumnál izgalmasabb pedig már tényleg csak a valóság lehet.

Micsoda Dániel


az új Damien Rice-lemez teljes egészében: 


az I Don't Want To Change You videója: 

https://recorder.blog.hu/2014/12/16/micsoda_daniel_damien_rice_albumarol
Micsoda Dániel Damien Rice albumáról
süti beállítások módosítása