Amerika undorító oldalát mutatja be Mr. Oizo új klipjében

2014.12.03. 10:19, subrecorder

black_friday.jpg

Nemrég jelent meg a francia elektronikus zenész, Mr. Oizo ötödik stúdiólemeze The Church címmel, most pedig itt a Black Friday vásárlási őrület kritikájaként is értelmezhető új klipje. A Ham című dalhoz Eric Wareheim által rendezett videóban betegesen kövér emberek művelnek beteg dolgokat magukkal és egymással, egy plüssállatért.

A Mr. Oizo művésznév mögé bújó Quentin Dupieux filmrendezőként is híres, vagy inkább hírhedt, az ő nevéhez fűződik a 2010-es kulthorror, a Rubber, amelynek egy pszichopata autógumi a főszereplője, illetve két évvel később a Wrong című agymenés. Dupieux zenei alteregójának videoklipjeit azonban mégsem ő maga felügyeli, hanem mindig valamelyik barátját kéri fel a rendezésre. Az idén megjelent ötödik lemezéről szedett Ham kisfilmjéhez például azt az Eric Wareheimet, aki színészként lett híres, de szabadidejében néhány éve elkezdett klipeket is forgatni. A hobbi aztán komolyra fordult, mára már elmondhatja magáról, hogy olyanokkal dolgozott együtt, mint a Beach House, az MGMT, a Major Lazer, vagy Flying Lotus.


WAREHEIM MASSZÁZSHORRORT IS RENDEZETT KORÁBBAN. (18+)

A Ham klipjén látszik, hogy két jól összeillő figura dugta össze a fejét, Dupieux szürrealizmusa mellett ott van benne Wareheim groteszk humora, az egész pedig jól meg van locsolva társadalomkritikával. Mindannyian láttuk már a hírhedt videókat, amint az USA-ban a Black Friday leárazásokkor az emberek egymást taposva próbálnak tévéhez, mikróhoz, alsónadrághoz jutni, ennek a klipnek a vége nagyszerűen idézi meg ezt a lázat, de az egész Wal-Mart kultúrát is. A Wal-Martban (körülbelül az ottani Tesco/Auchan) a legkülöncebb figurák járnak, Wareheim állítása szerint egyáltalán nem kitaláció a főszereplő "kövérrobogóval" közlekedő, zsíros ruhájú, fegyvert hordó figurája. A kiváló amerikai színész, John C. Reilly által játszott karakter tökéletes (természetesen túlzó) példája az amerikai mértéktelenségnek és fogyasztásimádatnak, a klip pedig nem feszélyezi magát, a leggusztustalanabb oldalát mutatja meg ennek a világnak. A végkifejletnek pedig köze van Mr. Oizo jelképéhez, Flat Eric-hez, de többet nem mondunk. A videó remekül passzol a szám nyugtalanító ritmusú french technójához, a néző végig feszeng a székében. Aztán elmegy sportolni, amint megnézte.


Mr Oizo új klipje, melyet Eric Wareheim rendezett:

https://recorder.blog.hu/2014/12/03/amerika_undorito_fele_mr_oizo_uj_klipjeben
Amerika undorító oldalát mutatja be Mr. Oizo új klipjében
süti beállítások módosítása