What The FAQ – Kollár-Klemencz László

2014.11.24. 16:12, rerecorder

kistehén_1.jpg

Kollár-Klemencz László hosszú utat járt be zeneileg a nyolcvanas évekbeli Boanntól a kilencvenes évekbeli alterockos Andersenen át a kétezres évek elejétől aktív Kistehénig és közben filmesként is letette névjegyét – meg persze számos egyéb projektben is aktív (Budapest Bár, Rájátszás, mesekönyvírás, Erdős Virág versmegzenésítések stb.). Szomjas nők címmel jelenik meg – az összes különböző névváltozatát beleszámítva – a hetedik Kistehén-album, amelynek november 27-én lesz - egy közösségi klipforgatással egybekötött - lemezbemutatója az A38-on.

Mi a legkorábbi emléked?

Vidéken egy árokban tologatok egy játékteherautót vagy egy traktort. Apám akkor jöhetett haza Németországból és onnan hozta. Ez az, amire már ráeszméltem, hogy én vagyok és én csinálom ezt.

A SZOMJAS NŐK CÍMŰ ÚJ LEMEZ BEHARANGOZÓ DALÁNAK A RECORDEREN VOLT A PREMIERJE.

Mi volt a gyerekként elkövetett legnagyobb hülyeséged?

Pont egyet nem tudok kiemelni. De nyaranta sokszor aludtam el úgy esténként, hogy azt éreztem, most valamit nagyon megúsztam. Hogy nagyon közel voltam valamihez, amit csoda, hogy túléltem. Erre mindig csak utólag jöttem rá, de egy faluban rengeteg minden vár a gyerekre, amit ki lehet próbálni, vizes gödrök, árkok. Esténként jött ez rám, hogy én holnap már nem megyek sehova, mert nem akarok meghalni, aztán persze ezt másnapra el is felejtettem.

Ha visszamehetnél az időben, milyen tanácsot adnál a tinédzserkori önmagadnak?

Különösebb nincsen. Minden jó volt így, ahogy volt – nekem legalábbis. Szerintem jól csináltam mindent.

Mit jelent számodra az újrakezdés?

Önmagában nem szeretem az újrakezdés fogalmát, kicsit torzítja a valóságot, meg sarkosít. Az újrakezdés az, ahogyan változnak a dolgok, úgy mi is képesek vagyunk velük változni és elfogadni a körülöttünk lévő világ és önmagunk folytonos változását. Ha ezt valaki elfogadja, az persze sok esetben úgy tűnik, mintha újrakezdés lenne, de alapvetően egy folyamatos változás, amiben benne vagyunk.

Te miben hiszel?

Magában az életben hiszek. Szeretem az életet és abban hiszek, hogy szeretem az életet. Aztán minden, ami ezzel kapcsolatos: a kapcsolatok, a szeretet, a munka, a fájdalom, minden-minden, ami ebben benne van, azt szeretem. És szeretem megélni. Ebben hiszek.

Mit tekintesz küldetésednek?

Zavarban vagyok a küldetéstudattal, mert mondták már rám, a pályámra, hogy kicsit egy küldetéstudat mozoghat mögötte. De közben úgy érzem, hogy kurvára nem. Mindig kerülöm azt, hogy bármi úgy forduljon, hogy nekem abból egy küldetéstudat legyen, sőt meg is ijedek, ha valahova odakötöz valamiféle küldetéstudat, hogy nekem ezt és ezt kell csinálnom, és így és így kell reagálnom dolgokra. A szabadságomat veszíteném el, ha lenne küldetéstudatom.

Miért fontos a politikai szerepvállalás?

Úgy gondolom, hogy vannak emberek, akiknek ez fontos. Az ő egyéniségük, személyiségük olyan, hogy kikényszerítik önmagukból, hogy politikailag szerepet kell vállalniuk. Nem mindenáron és nem mindenkinél fontos ez. Nem mindenáron fontos ez egy zenésznél, művésznél sem.

Mi a legnagyobb erényed?

Most épp az, hogy nagyon szerény vagyok, lázasan fekszem az ágyban és bármit meg lehetne velem ígértetni. Egyébként nem tudom, nem vagyok túl magas, nem is vagyok túl alacsony.

És a legnagyobb bűnöd?

Nehezen szocializálódom, nehezem érzem meg a másikban, hogy mi felé akar haladni és ez az, amit folyamatosan csiszolok, tanulok magamban, hogy hogyan tudom igazán belekalkulálni az életembe más emberek életét.

Kedvenc káromkodásod?

Nincs ilyen.

Hány kávé egy nap?

Kettő.

Rádió vagy tv?

Rádió.

Tévéműsor, amit nem hagynál ki?

Nincs itthon tévé. Nem is tudom, hogy mi megy benne. Ha valamelyest tévéjellegű dolgot akarok nézni, azt az interneten nézem.

Kedvenc film?

Időszakosan változik. Szeretek dolgokat, de nem nagyon szokott kedvenc kiemeltem lenni semmiben. Volt olyan időszakom, hogy amikor fáradt voltam, vagy megtépett az agyam, akkor tuti, hogy Jacques Tati filmjei közül néztem meg egyet. Vagy a Rémusz bácsi meséiből egy részt.

Melyik könyv volt rád a legnagyobb hatással?
Amikor igazán sokat olvastam és rákaptam az ízére, abban az időszakban Bernard Malamudnak az Isteni kegyelem című regénye volt rám nagy hatással. Azóta olvastam tőle sok mást is és nem mindegyik tetszett annyira. Időszakos nálam ez is, mostanában nagyon keveset olvasok.

Kivel szeretnél közös fotót magadról?

Nem tudom, látod itt jön ki az antiszociális hozzáállás, annyira ez nem érdekel.

Félig tele, vagy félig üres a pohár?

Félig tele. Vannak persze olyan napok is, amikor félig üres, de általában az egész életemet az viszi végig, hogy félig tele.

Magyarnak lenni annyi, mint...

…huszárnak lenni.

A boldogság egy...

…nagy alma.

A szeretet…

…is egy huszár.

A szerelem…

…elmúlik.

A tehetség…

…az még csak a fele.

A legféltettebb kincsem...

…a feleségem.

Mi történik velünk, amikor meghalunk?

Bezárunk itt egy ajtót, amott meg kinyitunk egy másikat.

Mondj valamit magadról, amit még soha nem árultál el egyetlen interjúban sem.

Az a baj, hogy ezt már sok interjúban kérték.



az estét az 
efZámbó Happy Dead Band kezdi 20:30-kor, majd 22:00-kor lép színpadra a Kistehén, és a közel kétórás koncert során az új dalok mellett természetesen a korábbi kedvencek is elhangzanak, Facebook-eseményoldal 

https://recorder.blog.hu/2014/11/24/what_the_faq_kollar-klemencz_laszlo
What The FAQ – Kollár-Klemencz László
süti beállítások módosítása