David Bowie csúcslemezei – A legjobb tucat

2014.11.17. 16:34, rerecorder

David-Bowie-NHC-Vinyl-Packshot.jpg

David Bowie dicsőséges, tíz év hiátus utáni, tavalyi visszatérése (The Next Day) óta jóval több aktivitást mutat, mint az elmúlt években (új album is valószínűsíthető), de persze a lemezipari szokások szerint egy életműösszegzés is jár ilyenkor. A Nothing Has Changed című, ma, november 17-én többféle kiszerelésben megjelent válogatáson ott vannak a legjobb Bowie-számok, úgyhogy most inkább következzen a poptörtént egyik legnagyobb hatású előadójának egytucatnyi legjobb nagylemeze.

Egy Bowie Top 10-ből már nagyon erős lemezek maradnának ki, ezért a Top 12. Még így se jutottunk 1983-nál későbbre, egyszerűen, mert az azóta kijött tíz stúdiólemeznél vannak jobbak (oké, a karrier második felének legerősebbjei, az 1995-ös Outside, a 2003-as Reality és a tavalyi The Next Day sincs ezektől nagyon lemaradva, meg persze az 1969-es, cím nélküli, Space Oddity-s korong se). Rangsort végképp ne várjon senki, időrendben haladunk.

ALÁBB TEHÁT A KEDVENC BOWIE-ALBUMAINK, A LINK MÖGÖTT MEG A MESTER 100 KEDVENC KÖNYVE.

Bowie-The-Man-Who-Sold-The-World.jpg# The Man Who Sold The World

(1970)

Kulcsdal: The Man Who Sold The World

Az 1967-es debütálás kabarépopja és az 1969-es lemez hippifolkja után itt hard rock következett, de a stílustanulmány először állt össze végig a „davidbowie”-karakterrel és minőséggel. 



David_Bowie_-_Hunky_Dory.jpg# Hunky Dory

(1971)

Kulcsdal: The Bewlay Brothers

Egész egyszerűen hibátlan. Bowie visszavett a keménységből és gyakrabban visszatért az akusztikus gitárokhoz is, de a szuper kísérőkkel amúgy is rengeteg stíluson körbeér ezen a kaleidoszkopikus mesterművön. 



ziggy stardust.jpg# The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars

(1972)

Kulcsdal: Starman

1972-ben a Roxy Music és ez a lemez volt az addig egy igazi új hangra váró fiatalok zenéje, csak ez slágerekkel is teli. Ezzel a végig feszes glamrock-klasszikussal megszületett a szupersztár Bowie. 



aladdin sane.jpg# Aladdin Sane

(1973)

Kulcsdal: Watch That Man

Talán az Aladdin Sane az, ahol a mester a leginkább megismételte az előtte bevált formulát, persze itt is új ruhába csomagolta (Ziggy helyett Aladdin a karakter), és új színekkel díszítette (Mike Garson zongorájával) a kicsit rockosabb albumot. 



bowie-diamond_dogs.jpg# Diamond Dogs

(1974)

Kulcsdal: Rebel Rebel

Még mindig a glam-fázis, de már kifelé haladunk, egyrészt van két soulos dal, másrészt a második oldalon néhány (nagyon távolról) new wave felé mutató szerzemény. Klassz, de nem lehengerlő. 



david-bowie-young-americans.jpg# Young Americans

(1975)

Kulcsdal: Young Americans

Glamúr helyett öltönyt húzott a glam addigi ura, persze a stílusváltáshoz a „műanyag soul”-ra cserélt zene passzolt. Neki még a mainstream popzene is jól áll, bár azért ez is egy szolidabb végeredmény. 



david-bowie-station-to-station.jpg# Station To Station

(1976)

Kulcsdal: Station To Station

A Sovány Fehér Herceg végképp lép színre: nyers kokainfunk, önmarcangoló croonerdalok és futurista pop áll össze természetességgel hat hosszú – a stíluskanyarok ellenére egységes – dalon át ezen a megmagyarázhatatlanul jó albumon. 



david-bowie-low_1.jpg# Low

(1977)

Kulcsdal: Warszawa

Igen, a nem is annyira Berlinben szült és felvett, enós berlini trilógia nyitódarabja, a hét kiforrott hangzású, briliáns dalt és négy, máig lenyűgöző ambientes szerzeményt tartalmazó Low az életmű másik csúcsa. 


BOWIE BERLIN TRILÓGIÁJÁRÓL ITT ÍRTUNK RÉSZLETESEN.

david-bowie-heroes.jpg# ’’Heroes”

(1977)

Kulcsdal: ’’Heroes”

Az előző receptjét megismétlő lemezen kicsivel konvencionálisabbak az experimentális popdalok és már egy fokkal természetesebb az instrumentális blokk, de ez még így is erősen jövőbe mutató volt akkor. 



david-bowie-lodger.jpg# Lodger

(1979)

Kulcsdal: Look Back In Anger

A harmadik „berlini” lemeznek lényegében semmi köze a német fővároshoz, viszont Eno még ebben is alaposan benne van és ez érződik is, a brit és amerikai new wave egy évvel később szült ilyen dalokat. Alulértékelt az életműben. 



scary.jpg# Scary Monsters (And Super Creeps)

(1980)

Kulcsdal: Ashes To Ashes

És amikor Bowie azt mondta, hogy irány a mainstream! Na, itt még nem teljesen jött össze, viszont a szinte összes stílusát megidéző újdalos „kvázibestof” nemcsak jól szól, de végig szuperjó is. 



david-bowie-lets-dance.jpg# Let’s Dance

(1983)

Kulcsdal: Modern Love

Az addigi leghosszabb szünet arra kellett, hogy meglegyen az előzőnél kitűzött célhoz a tökéletes formula. Ha Bowie öltönyt húz, akkor jön a soul, funk, diszkó (a chic-es Nile Rodgersszel) és jönnek a sikerek is! 



(X) David Bowie új albuma megrendelhető a Magneoton webshopjában.


és akkor a ma megjelent Nothing Has Changed válogatáslemez deluxe változata - (X) 35 millió dal a Deezeren. Válaszd hozzá a Telenor 2GB+Deezer szolgáltatáscsomagot!


és a válogatáslemez új dalának, a Sue (Or In A Season Of Crime)-nak a klipje: 

https://recorder.blog.hu/2014/11/17/david_bowie_csucslemezei_a_legjobb_tucat
David Bowie csúcslemezei – A legjobb tucat
süti beállítások módosítása