Ajtóstul a házba - itt a YouTube új zenei szolgáltatása

2014.11.13. 15:46, BizRecorder

youtube-iphone.jpg

A YouTube zenei szolgáltatással kapcsolatos terveiről több mint egy évvel ezelőtt írtunk először. Akkor úgy tűnt, hogy a világ első számú videómegosztója viharos sebességgel jelenhet meg a zenei streamingszolgáltatások piacán is. Nem így történt, de megérte a várakozás!

Az elmúlt hónapok a szolgáltatás tartalmi előkészítésétől voltak hangosak (technikailag feltételezhetően valóban már tavaly év végén készen állt az indulásra), a napokban azonban végül a YouTube és a független kiadók is megállapodásra jutottak, így elhárult minden akadály a YouTube Music Key indulása elől.

A hétfőtől meghívó segítségével már elérhető, publikusan pedig 2015 januárjában induló szolgáltatás két részből tevődik össze: egy ingyenesen, desktopon és mobilon is elérhető lábból, illetve egy prémium funkciókat - offline zenehallgatás, zenehallgatás megszakítás nélkül - kínáló előfizetési díjért igénybe vehető lábból. A szolgáltatás béta verziója jövő hétfőtől hét országban (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Írország, Spanyolország, Olaszország, Finnország és Portugália) lesz elérhető, feltételezhetően a jövő évben aztán egyre több és több országban vehetik igénybe. Ami az árazást illeti, az év eleji indulást követő hat hónapos béta teszt időszakában ingyenes lesz, ezt követően 7,99 dolláros akciós áron lesz elérhető 3 hónapig, a végső ár pedig a szabványosnak mondható 9,99 dolláros havi díj.

 

Maga a szolgáltatás a YouTube integráns részét képezi, azaz mindenki, aki a publikus indulás után ellátogat a YouTube oldalaira zenét hallgatni, ezt a YouTube Music Key keretein belül teheti majd meg. A minőségi zenehallgatást elősegítendő több új funkcióval is bővül a YouTube platformja: egyrészt egy album dalai eleve össze lesznek fűzve, így nem kell őket külön megkeresni és úgy playlistbe rendezni, ha egy teljes lemezt szeretnénk végighallgatni, a másik fontos újítás segítségével pedig egy gombnyomással egy Pandora-szerű, folyamatosan egy adott előadó köré csoportosítható, ahhoz hasonló zenét lejátszó rádióalkalmazást indíthatunk el.

ISMERD MEG A GOOGLE TELJES ZENEI BIRODALMÁT!

A YouTube zenei szolgáltatásártól szóló első hírek megjelenésekor két fontos kérdést tettünk fel, melyek meghatározhatják a sikerét: az egyik, hogy a prémium láb hogyan illeszkedik majd a videomegosztó alapvetően ingyenes elérést biztosító márkájához, másrészt pedig, hogyan menedzseli a Google a sok tekintetben egymással versengő zenei szolgáltatásait. Nos, azzal, hogy a Music Key a YouTube szerves részét képezi és a standard verzió új funkciókat is kínál, a Google lényegében javít az eddig megszokott ingyenes élményen, miközben finoman bevezet egy fizetős verziót is. Egyértelműnek tűnik a pozicionálása is az új szolgáltatásnak: sokkal inkább a videók felől közelíti meg a zenehallgatást, mint a Google klasszikus streamingszolgáltatása. Az igazán ínyencek pedig ha szeretnék, a prémium láb részeként össze is köthetik majd a két szolgáltatásban meglevő előfizetésüket.

A YouTube és a Google ha jelentős késéssel is, de végül megjelent a digitális zenei piacon, és rögtön a legnagyobb zenei adatbázisú streamingszolgáltatással. Minden valószínűség szerint emberek millióinak változnak majd meg a zenehallgatási szokásai, miközben a Google zenei szolgáltatás portfoliója hirtelen kihagyhatatlan és megkerülhetetlen szereplővé válik, hosszas küszködés után.  Nem lennénk most a Spotify és a többi független streamingpiaci játékos helyében.


Pléh Dániel

Címkék: youtube music key
https://recorder.blog.hu/2014/11/13/ajtostul_a_hazba_itt_a_yotube_uj_zenei_szolgaltatasa
Ajtóstul a házba - itt a YouTube új zenei szolgáltatása
süti beállítások módosítása