Lemez gyorstár - 2014. 45. hét

2014.11.07. 15:36, rerecorder

alt-j-image.jpg

Lemez Gyorstár újratöltés! Lényegre törő kritika az év doom metal-lemezéről (Pallbearer), Steve Albini lassan daráló visszatéréséről (Shellac), Thom Yorke villámalbumáról. Továbbra is géniusz-e Perfume Genius? És vajon mi is csalódtunk az új Alt-jben?

Pallbearer: Foundations Of Burden

pallbearer_foundations_of_burden.jpgKiadó: Profound Lore

Megjelenés: 2014. augusztus 25.

Stílus: doom metal

Kulcsdal: The Ghost I Used To Be, Vanished

Nehéz idők várnak azokra, akik a metálszcénában az „újítási szándék”-ot tűzik a zászlajukra, a különböző alstílusok rajongói ugyanis kivételesen hűségesek és hagyománytisztelők. Az arkansasi Pallbearer azonban a második lemezén úgy képes kiterjeszteni a doom metal határait, hogy közben a puristák sem feszítik őket keresztre, elérve ezzel azt, ami tavaly a Deafheavennek a black metallal nem sikerült. Itt vannak a Sleep, a Saint Vitus és a Black Sabbath által lefektetett dörgedelmes, lassú riffek, de a romlottság mellett mindig megfér a magasztosság is, ráadásul megcsinálták az év egyik legszebb lemezborítóját. Ha ez tetszett, hallgasd meg az új YOB-ot is!

8.5/10

Mika László



Shellac: Dude Incredible

shellac_dude_incredible_lp_front.jpgKiadó: Touch And Go

Megjelenés: 2014. szeptember 15.

Stílus: noise rock

Kulcsdal: Riding Bikes

A kíméletlen Big Black élén feltűnő, majd rengeteg fontos lemez – például az In Utero – producereként legendává váló Steve Albini mostani zenekarát, a Shellac-ot sem veszi félvállról. A spártai puritánságú noise rockot játszó gitár-basszus-dob trió hét év kihagyás után érkező ötödik lemezén a megszokott, kompromisszummentes, minimalista attakok jönnek sorra egymás után. Ez abból a szempontból remek, hogy 2014-ben is működik a lassan daráló, szikár riffelgetés, viszont picit önismétlésszagú is a dolog.

7/10

Kálmán Attila

Alt-j: This Is All Yours

alt-J-This-Is-All-Yours-Signed.jpgKiadó: Infectious

Megjelenés: 2014. szeptember 22.

Stílus: indie artpop

Kulcsdal: Warm Foothills

Egyedi hang, kifinomult dallamok, definiálhatatlan stíluselemek – ez volt az Alt-j az első lemeze után és ez az, amihez a This Is All Yours semmit sem tesz hozzá. A néhány vidámabb, figyelemfelkeltőbb – és talán legkevésbé altdzséjes – dalt (Left Hand Free, Hunger Of Pine) leszámítva a feleslegesen hosszúra nyújtott anyag összességében olyan halk, hogy az ember nagyjából a felénél el is felejti, hogy szól valami. Nyomokban még így is tartalmaz bravúros megoldásokat (Warm Foothills), de az előzménnyel túl magasra tették azt a bizonyos lécet ahhoz, hogy ezzel az anyaggal akár csak súrolják is.

7/10

Biczó Andrea


Perfume Genius: Too Bright

perfume g.jpgKiadó: Matador Records / Neon Music

Megjelenés: 2014. szeptember 22.

Stílus: krízispop

Kulcsdal: Grid

A másságát nyíltan vállaló Mike Hadreas első két keserédes lemezét igazán szerettük, és legújabb albumával sincs ez másképp, jelentős különbség azonban, hogy gyötrelmeit ezúttal nehezebben emészthető formába csomagolta. Néhol még a boldogságot elsősorban szintén férfiak karjaiban kereső Jamie Stewart vezette Xiu Xiu legjobb, de legsötétebb korai pillanatai is az eszünkbe juthatnak, amikor Hadreas a szívet melengető zongoradallamok harmóniáját földöntúli sikolyokkal, léptekkel, fájdalmas, éteri elektronikával bontja meg, és a legmélyebb, legfrusztráltabb énjét is feltárja.

8.5/10

Elekes Roland


Thom Yorke: Modern Boxes

thom.jpgKiadó: BitTorrent

Megjelenés: 2014. szeptember 26.

Stílus: „electronica”

Kulcsdal: A Brain In The Bottle

Nehéz egy olyan zenei anyagot értékelni, amely inkább popkulturális gesztus, mint fontos számok gyűjteménye, még akkor is, ha tulajdonképpen különösebb baja nincs annak (ennek) a lemeznek. Furmányos hájp és egy derült égből villámcsapásként ható bejelentés vezette fel, az első Thom Yorke-szólólemez, a The Eraser, az (abból kinőtt) Atoms For Peace Amok című 2013-as albuma, és persze a jelenleg új lemezanyagon dolgozó Radiohead legutóbbi a kiadványa, a The King Of Limbs ismeretében tulajdonképpen egyáltalán nem meglepő cucc. Hogy ezek miatt nem tűnik annyira fontosnak ez a nyolcdalos pakk – mármint azért, mert már fel sem húzzuk a szemöldökünket, hogy Yorke egy ilyen lecsupaszított elektronikus anyaggal jelentkezik és/vagy mert a megjelenés formai elemei felülírják a művészeti szempontokat –, vagy egyszerűen csak azért, mert ez egy nem túl izgalmas munka, arra majd néhány hónap múlva térjünk vissza. 

6.5/10

Németh Róbert

https://recorder.blog.hu/2014/11/07/lemez_gyorstar_2014_45_het
Lemez gyorstár - 2014. 45. hét
süti beállítások módosítása