Az új hiperkarma-lemez, a Konyharegény dalról-dalra kommentjei Bérczesi Róberttől

2014.10.28. 12:46, rerecorder

IMG_1292a2.jpg

Bérczesi Róbert tizenegynéhány év kemény drogozás után tavaly december utolsó napjaiban letette a szert és 2014-re kitisztult, befejezte a tíz éve készülő harmadik hiperkarma-lemezt, amit a zenekar eredeti felállásával ezen a héten, október 31-én, pénteken mutat be a PeCsában. Első tavaszi interjúnkban a kitisztulásról beszélgettünk, friss interjúnkban pedig a lemezről és annak elkészüléséről, most pedig jöjjön a magyar popzene legjobban várt visszatéréséről egy minden egyes dalt kommentáló szöveg a szerzőtől, Bérczesi Róberttől. A Senkitöbbet című klipdallal felvezetett Konyharegény október 29-én lesz hallható először a Petőfi rádióban napközben, aztán 30-án online is, hogy majd 31-én élőben szólaljon meg a lemez csaknem összes szerzeménye.

konyharegény 500x500-000000-80-0-0.jpgAkkor innentől Bérczesi Róberté a szó:

„A Konyharegénnyel az is volt még a célom, hogy felrúgjam, a végletekig kitágítsam a dalformák kereteit, ezért ez a lemez teljes mértékben ilyen lesz. Szerintem nem fog rajta hallatszani, néhány dal akár egyszerűnek is tűnhet majd, de remélem, idővel átjön majd belőle a rengeteg belefektetett idő és energia.”

1. Konyharegény: Ez egy három akkordból álló kör, amire annak idején az egész lemez dallamvilágát és szövegeit felfűztem. Volt olyan tervem is, hogy az egész lemezen ez a három akkord szól majd végig és a hangszerelést meg az éneket fogom variálni. Ez így el is készült, vannak belőle felvételeim is, de aztán úgy gondoltam, hogy már túlságosan is kísérletező lenne, nem voltam elégedett vele. A negyven percet végül lekanyarítottam négy és fél percre. Kezdő, programadó dal. A dalok nagy részét albérletekben, konyhákban írtam, ott ahol a dolgok történnek és azért regény, mert a dalszövegkönyv hosszabb, mint a második lemeznél, szinte kitesz egy kisregényt.

2. Új: A szöveg nagy részét a Bibliából vettem. Sokat olvasgattam és találtam benne olyan sorokat, amiket be szerettem volna építeni egy dalszövegbe.

3. Látogatók: Elég egyszerű, másfél perces beatdalocska. Kétszólamú énekkel, akkordozással. Az idegen lények, földönkívüliek témakörét járja körbe, és ehhez jön hozzá még a párkapcsolatban meglévő féltékenység problematikája.

4. Tesséklássék: Ez viszont egy meglehetősen bonyolult szerkezetű dal, öt különböző téma van benne. Nagyon sokat variáltam vele, hogy miből mennyi legyen, mi után mi következzen. A dalszövege is sűrű, de, hogy miről szól, azt nem tudom elmondani. Beszéljen önmagáért.

5. Vagy/vagy: Dönci barátom egyik témájából fejlesztettük ki ezt a dalt, ő már sajnos nincs közöttünk. Vele dzsemmelgettünk két akkordot, amihez hozzáírtam egy harmadikat. Gyors dal, bonyolult ritmusképletű. Körülbelül erről szól: „szállj le magadról végre, hajtsd meg a fejed a békességre!” A lemez legpozitívabb sora is ebben szerepel: „miért félsz? millió csillag vigyáz.”

6. Szerinted?: Lassú lüktetésű rapdal, talán a legsűrűbb szövegű a lemezen. Sok témakört jár körbe, de alapvetően a gyerekkoromról szól, arról, hogy milyen körülmények között nőttem fel.

7. Semelyikedik: Boogie-woogie-s, swinges lüktetésű gyors dal, a Látogatókhoz hasonlóan ez is ezoterikus témájú. A földönkívüli életről szól „távcsövekkel keresitek a földeteken kívülieket, ők meg az egeteket is eltakarják közben előletek” Egy kicsit a vegetáriánizmusról is szól, én vegetáriánus vagyok. A kezdősora ez: „ki ne enne meg olyat, amit előtte megöltek? ki enne meg egy olyat, ami magától döglött meg?”

8. Vissza: Ezt nem fogjuk játszani élőben, mert nagyon összetett. Arról szól, hogy mindig akad "aki tisztára mos, tisztába tesz, csak hogy te tisztán legyél és azzal azért tisztában is, hogy aki meglátja rajtad, hogy megint vihet fog és a túlzásba vissza, visszavisz.” Ez a dal már a drogozás utolsó szakaszáról szól, amikor az ember rájön, hogy előreengedte saját magát. „Előreengedte és bízott is benne, de megjárta képzeld, mert hülyére vette.”

hiperkarma cs_1.jpg9. Pont: Ez is igen régi szerzemény, a szövegét gyakorlatilag az összes lemezen szereplő zenére rápróbáltam. Ezt már régebben is játszottuk koncerten, egyfajta jókívánság a hallgatónak: „legyen az, amire mindig vártál, pont ugyanúgy, ahogyan elképzelted!”

10. Senkitöbbet: A legkorábbi dal, még 2003-ban kezdtem el írni, amikor az amondó lemeznek a keverési munkálatai zajlottak, már a pihenőszobában ültem és akkor találtam ki ezt az akkordkört. A szövege ennek is a drogozás legsötétebb fázisáról szól. „Gyere hallgasd magad, ahogy elakad a szavad, csak bámulsz magad elé, most nézd magad, ahogy lesütöd a szemedet, a végén te is látod már, ó jaj, nem lehetsz mindenkié.” Szeretjük játszani, koncerten egész jó lesz.

11. Vicces: Ezt sem játsszuk majd élőben. Egy rövid dalocska, a hiperkarma történetében először nincsenek benne hangszerek. Én puffogtam fel minden dobszólamot, illetve erre énekeltem egy acapellás szöveget: „az emlékműből műemlék lett, kitüntették a tüntetőket”, így kezdődik, de az egész egy elborulás, a második lemezhez hasonlóan párbeszédes a refrénje. A lábcint helyettesíti az a szó, hogy viccesviccesvicces…

„Ezen kívül lesz egy bónuszdal is, a Konyharegény dubstep remixe, amit Somogyvári Dani készített, a lemez társproducere. Nem vagyok a stílus híve, de ez a verzió tetszik. Keretbe foglalja a lemezt.”


nyitókép:
Lékó Tamás


az október 31-i 8. hiperkarma Halloween, a Konyharegény lemezbemutató koncertjének (amelyen előzenekarként fellép a Bermuda és a Patikadomb, valamint vendégként szerepelni fog Müller Péter Sziámi,FluorHalott Pénz és Szekeres AndrásFacebook-eseményoldala


a Senkitöbbet című klipdal: 


és a Pont egy akusztikus verzióban: 


ez pedig a pénteki koncert teasere: 

https://recorder.blog.hu/2014/10/28/az_uj_hiperkarma-lemez_a_konyharegeny_dalrol-dalra_kommentjei_berczesi_roberttol
Az új hiperkarma-lemez, a Konyharegény dalról-dalra kommentjei Bérczesi Róberttől
süti beállítások módosítása