Heti programajánló: október 14 - 20.

2014.10.14. 20:17, subrecorder

stvincent2_wide-a18b43dfe0bc9925842fe6bf7441380a886029af.jpg

Nem csak a hónap, de talán az év legjobb hete is lesz ez koncertfelhozatalban Budapesten. Rengeteg nemzetközileg ismert előadó fordul meg majd nálunk, többet azért is nem fogunk tudni ajánlani (Caribou, Tycho, Nina Hagen), mert már elfogytak a belépőjegyek. Így is pénztárcagyilkos hétnek nézünk elébe!

Október 15. Szerda

Michael Gira legendás zenekara nem először érkezik hozzánk, de olyanok ők, mint a jó bor: idővel csak egyre jobbak lesznek, megunni pedig képtelenség őket.

Swans, Pharmakon

Helyszín: A38

Kezdés: 20:00

Belépő: 3900 / 4500 Ft

Facebook esemény

Eredetileg 1982 és 1997 között működött a Swans, Michael Gira már ekkor is próbálta tágítani a "zene", mint fogalom határait. Klasszikus albumaik, mint a Filth, a Cop, vagy a Holy Money a mai napig élvezetes hallgatnivalók, ekkor még Gira szinte lemezről lemezre más stílusban próbálta megvalósítani zsenijét. Adtak ki folkalbumot (The Burning World) és filmzenére emlékeztetőt is (Soundtracks For The Blind). '97-ben aztán egy hosszabb szünet következett, amely során azért nem maradt tétlen az agy, az Angels Of Lightban hűen vitte tovább a Swans örökségét, amely az évek során csak nőtt és nőtt. 2010 januárjában aztán visszatértek, többek közt azzal a Thor Harrisszel a doboknál, aki a Shearwater énekeseként is tevékenykedett. Első új lemezük, a My Father Will Guide Me Up A Rope To The Sky még inkább csak egy biztonságos tapogatózás volt, de a 2012-es The Seer már minden várakozást felülmúlt. Végtelen sötétség, monumentális, többször 20 percnél is hosszabb szerzemények, vendégek és különböző hangzások serege. A Seer kétségkívül modern klasszikus, amit mindenkinek csak ajánlani tudunk, aki nem hiszi, hogy ebben az évtizedben bármi újat is tud még neki mutatni a zene. Az idén megjelent To Be Kind főleg ezen a csapásvonalon halad tovább, ha a sötétségből némiképp visszavéve is, a minőségből jottányit sem veszítve. A Swans nem az a zenekar, akiket ha meghallasz, te is azonnal zenélni akarsz. Ha őket meghallod, akkor is csak fejet hajtani mersz a tudásuk előtt, ha amúgy a hangszered legnagyobb mestere vagy. Élőben a 60 éves Gira karizmája és jelenléte szinte megbabonáz, a hangerő pedig valószínűleg még napokkal később is jóleső fájdalmat fog okozni a fejedben. Kihagyhatatlan!


FRISS INTERJÚNK MICHAEL GIRÁVAL ITT OLVASHATÓ.


Október 16. Csütörtök

Komoly bólogatásra lehet számítani csütörtökön a Pontiak koncertjén, olyen groove-os pszichedelikus rockzenét, mint a virginiai tesók nagyon kevesen képesek alkotni.

Pontiak, Dope Calypso, Band In The Pit

Helyszín: Roham Bár

Kezdés: 20:00

Belépő: 1000 / 1500 Ft

Facebook esemény

A Carney testvérek (Jennings, Van és Lain) nem terveztek zenekart alapítani. Egy virginiai farmon nőttek fel, 17-18 éves korukig egyáltalán nem zenéltek, majd szinte egyszerre nyúltak különböző hangszerek után, aminek az eredménye a Pontiak lett. Előtte egyikük sem játszott semmilyen formációban, ez volt az első próbálkozásuk. De ez viszont milyen jól sikerült! Neo-pszichedelikus rockzenéjük szinte bármilyen színtéren jól megfér, játszanak ők sludge-, doom-, indie-, és folk kedvelőknek is, a Pontiak zenéje szinte univerzálisan elfogadottá vált az évek során. 9 év alatt 7 lemezt és 3 EP-t hoztak ki, legutóbb idén januárban jelentkeztek az Innocence című anyaggal, amin szokás szerint váltakoznak a leszarom-rock zúzások és a kellemes balladák. A laza hangzás ne tévesszen meg senkit, nagyon komoly munka folyik náluk a stúdióban és a színpadon is, mindhárman teljes energiával benne vannak a projektben. Előttük az a Dope Calypso játszik majd, akiknek zajpunkos első lemeze nálunk debütált pár hete, ezt a feltörekvő zenekart is érdemes megnézni, ugyan úgy, mint a Band In The Pitet is.


Benjamin Clementine az utóbbi évek egyik legegyedibb új angol tehetsége, különleges hangja és finom zongorajátéka még magát Paul McCartney-t is a rajongójává tette.

Benjamin Clementine, Mayberian Sanskülotts

Helyszín: A38

Kezdés: 20:00

Belépő: 2500 / 3000 Ft

Facebook esemény

A 25 éves Clementine teljesen maga tanult meg énekelni és zongorázni, zenei képzést soha nem kapott, és még csak nem is zenei családból származik. Korai, londoni évei alatt még csak nem is jutott eszébe a zenei pálya, inkább költőként képzelte el magát. Csak miután Franciaországba költözött, talált rá igazán a zenére, ekkor kezdett el dalokat írni, miközben szinte hajléktalanként élt a párizsi utcákon. Egy bárban talált rá későbbi első ügynöke, aki annyi emberrel ismertette meg, hogy végül kapott egy lemezszerződést a Virginnél. Első EP-je (Cornerstone) tavaly júniusban látott napvilágot, és pár hónappal később ennek a címadó dalával lépett fel a Later With Jools Holland műsorban is, ahol magára vonta a szintén ott vendégeskedő Paul McCartney figyelmét is. Innentől már csak felfelé vezetett az út, nem is véletlen, hiszen Clementine szenvedélyes, elhagyatott tenor hangja sokakat volt képes megszólítani. Azóta megjelent második EP-je , a Glorious You is, amely azóta is jól fenntartja az énekes körül kialakult buzz-t. Ha egy személyes, érzelemdús előadót szeretnél látni, akiből pár év múlva egészen biztosan nagy sztár lesz, érdemes elmenni a koncertjére.


Október 17. Péntek

Egész estét szentelünk az italo disco besztofjának pénteken a Beat On The Bratben. Bizony, mi fogunk DJ-zni, de lélekben ott lesz velünk Gazebo, Den Harrow és Ken Laszlo is.

Super Italo Disco

Helyszín: Beat On The Brat

Kezdés: 22:00

Belépő: az nincs

Facebook esemény

Az italo disco a közhiedelemmel ellentéteb nem teljes egyenlő az olasz diszkóval, hiszen azért a diszkótól több motívumában is eltér, de az kétségtelen, hogy főleg olasz producerek tartották vele lázban a világot a 80-as években. A műanyag szintihangzás, a túláradó giccs azóta egy magát kultúrembernek valló számára leginkább csak otthon, titokban élvezhető kultstílussá tette az italo discót, de ennek most vége! Bújjatok elő és élvezzétek velünk gátlások nélkül a Tarzan Boy-t, Ken Laszlo slágereit (aki ugye sajnos nem magyar :( ), Gazebo csodálatos zongoradallamokon szárnyaló műveit és természetesen a nagy klasszikusokon kívül a szcéna kevésbé ismert underground szereplőinek munkáit is. Jelszó: balla balla!


AZ ITALO DISCO TÖRTÉNETÉT ITT DOLGOZTUK FEL HOSSZASAN.


Október 18. Szombat

Annie Clark fellépése a budapesti őszi koncertszezon ékköve, St. Vincent kétségkívül karrierje csúcsán látogat el hozzánk.

St. Vincent

Helyszín: A38

Kezdés: 19:00

Belépő: 4500 / 5500 Ft

Facebook esemény

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál legnagyobb zenei dobása St. Vincent első magyarországi koncertje lesz, ami egyben az egész év egyik legfontosabb hazai klubfellépése is egyben. Miért? Mert Annie Clarknál kevés aktuálisabb sztár létezik ma az underground zenei körökben, ő ül ma az art rock trónján, ahogy legfrissebb, negyedik lemezének borítóján is látszik. Itt saját bevallása szerint végleg megtalálta a hangját, pedig korábban sem kellett neki nagyon keresgélnie. Már a 2011-es Strange Mercy is egy kiforrott előadót mutatott, több idézőjelbe vett slágerrel és bármikor felismerhető hangzással. A következő évben aztán dolgozott David Byrne-nel, a Talking Heads vezetőjével (Love This Giant), és segédkezett a Swans akkori stúdiómunkájában is. Idén már a sok nyári fesztiválon headlinerként szerepelt, nem rossz ez ahhoz képest, hogy anno Sufjan Stevens háttérzenészeként kezdte. Ráadásul együtt játszhatott a Nirvana még élő tagjaival a zenekar Rock And Roll Hall of Fame-be való beavatásakor. Ő érkezik tehát Budapestre szombaton, egy igazi modern zenei jelenség.


Kylie Minogue-ot talán senkinek nem kell bemutatni, a világsztár popénekesnő Magyarországon is igen népszerű, idei lemezéhez kötött csók-tematikájú turnéja pedig hazánkat is eléri. 

Kylie Minogue

Helyszín: Budapest Sportaréna

Kezdés: 20:00

Belépő: 10.900 - 23.300 Ft

Facebook esemény

Lassan 30 éves Kylie zenei karrierje, ez alatt az idő alatt több stílusban, rengeteg különböző zenésszel próbálta ki magát, és szinte soha nem vált cikivé, vagy elfeledetté, ma is van annyira népszerű, mint a 90-es években bármikor. A Roc Nationhöz (JAY Z lemezkiadója) való leszerződése óta a sikerek egyre másra érik, a Kiss Me Once című albuma az utóbbi évek legsikeresebb Kylie-kiadványa. Olyan menő slágergyárosokkal dolgozott együtt ezen, mint Pharrell Williams, Sia, Ariel Rechtshaid vagy éppen Greg Kurstin. Volt ő korábban gyerekszínész, szexszimbólum, divatikon, kacérkodott az indie-vel, mellrákat leküzdő hős, és máig az egyik legaktívabban jótékonykodó és az egyenlőtlenségek ellen küzdő sztár. A kevés híresség egyike, akiről már életében szobrot formáztak. Nagy-Britanniában 46 darab dala járt a slágerlistákon. Kylie Minogue ma kétségtelenül a világ egyik legnagyobb popcsillaga. aki az aktuális turnéján ismét ellátogat hozzánk. Mit is mondhatnánk erre: XOXO.


Október 19. Vasárnap

A Black Flag alapító énekese Budapesten. Ennek akkor is elégnek kellene lennie, hogy elmenj, ha Keith Morris csak simán kiállna a színpadra és nézné a közönséget. Nem ezt fogja tenni, hozza a zenekarát, az OFF!-ot is.

OFF!, Cerebral Ballzy

Helyszín: A38

Kezdés: 20:30

Belépő: 3200 / 3800 Ft

Facebook esemény

Henry Rollins vonult be a történelembe úgy, mint a Black Flag énekese, pedig Keith Morrisnak legalább annyit köszönhet a csapat, mint a szókimondó washingtoninak. Morris gyakorlatilag a punklegendák első lemezének megjelenése előtt elhagyta a társulatot, mindössze egy EP-t raktak össze együtt, de már ezzel és az akkori élő showjaikkal ikonikussá váltak az amerikai színtéren. Hiába telt el 40 év, a kemény és nyers megszólalás ma is ugyan olyan hatásos, ezért lehetett olyan sikeres az OFF! is. A viccé váló Black Flag néven haknizó borzalom helyett szerencsére úgy tűnik ők, és Rollins lettek a banda örökségének életben tartói, így nyugodtan mondhatjuk, hogy a történelem egyik legfontosabb punkzenekarát láthatjuk ezen a héten Budapesten. Sztárrajongóik száma rengeteg, Anthony Kiedis például több, mint egy éven keresztül csak OFF! baseballsapkában volt hajlandó mutatkozni. A csapat többi tagja sem rendelkezik rossz önéletrajzzal egyébként, Dimitri Coats a Burning Brides vezetője, Steven Shane a Red Krossban is basszusgitározik, Mario Rubalcaba pedig a Hot Snakes-ben üti még a ütnivalót.

 

További ajánlott zenei események a közeljövőben:


Október 22. Szerda

Akvárium

Nosaj Thing

 

Október 22. Szerda

Fogas

Peanut Butter Wolf


Október 23. Csütörtök

A38

Luis Junior

Október 24. Péntek

MÜPA

Elvis Costello

 

Október 24. Péntek

A38

Cid Rim

 

Október 25. Szombat

Dürer Kert

Helmet


Akvárium Klub

The Robert Cray Band

Október 27. Hétfő

Papp László Budapest Sportaréna

James Blunt

 

Október 29. Szerda

Trafik klub

The Wounded Kings


November 7. Péntek

A38

Mount Kimbie

November 8. Szombat

A38

Boxer Rebellion


November 10. Hétfő

Akvárium

Nonono


November 14. Péntek

A38

Stereo MC's

 

November 19., Szerda

A38

Emilíana Torrini


November 20. Csütörtök

A38

Yelle
 

November 23., Vasárnap

Akvárium Klub

Klaxons

 

November 24. Hétfő

Akvárium Klub

George Ezra

 

November 26. Szerda

Budapest Aréna

The Beach Boys

 

November 28. Péntek

A38

 

December 1. Hétfő

A38

Suicide Silence

 

December 3. Szerda

A38

Against Me!

 

December 4., Csütörtök

Akvárium Klub

Kadebostany

 

December 8., Hétfő

Akvárium Klub

GusGus

 

December 17. Szerda

A38

Lydia Lunch

 

Január 24. Szombat

A38

The Raveonettes

Február 23. Hétfő

A38

Mark Lanegan

Február 27. Péntek

A38

Bad Manners

https://recorder.blog.hu/2014/10/14/heti_programajanlo_oktober_14
Heti programajánló: október 14 - 20.
süti beállítások módosítása